Evenimente

# photofest 2021 #Bucharest Photofest 2021 #arta fotografica #festival

Cea de-a sasea editie a Bucharest Photofest, intre 1 – 10 octombrie la Bucuresti: Peste 35 de evenimente. Peste 50 de artisti. 10 zile. 10 spatii

Bucharest Photofest, ajuns la cea de-a sasea editie in 2021, este un festival-platforma care si-a asumat misiunea de a intermedia accesul publicului larg la unele dintre cele mai importante, actuale si relevante repere din fotografia autohtona si internationala.

Bucharest Photofest se desfasoara in perioada 1 - 10 octombrie in mai multe spatii din Bucuresti si reuneste in cele 10 zile si 10 locuri de desfasurare peste 35 de evenimente: expozitii, proiectii de film, showcases, discutii si dezbateri, portfolio reviews, concerte live si invitati speciali din Franta, Italia, Spania, Maroc, Algeria, Ungaria, Germania, Cehia, Statele Unite ale Americii, Moldova si nu numai.

Evenimentele vor avea loc la Muzeul National al taranului Roman, Cinema Muzeul taranului, Victoria Hub, Golden Tulip Bucharest, Uzina Coffee, Goethe-Institut., Carturesti Modul, Carturesti Carusel, Centrul Ceh si Deschis Gastrobar iar deschiderea oficiala va avea loc vineri, 1 octombrie, de la ora 19:30, la Cinema Muzeului taranului, cu proiectia filmului Bergman: A Year in a Life (r. Jane Magnusson, Suedia, 2018, 117 min., in selectia oficiala din 2018 a Festivalului de Film de la Cannes si la BFI London Film Festival).

Bucharest Photofest isi propune sa fie cel mai important festival de fotografie din Romania, ce transforma fotografia intr-un instrument de educatie vizuala, creand contextul pentru dezbaterea unor teme importante ale actualitatii socio-politice si cultural-umane.

Rezistenta este perspectiva prin care editia din 2021 a Bucharest Photofest vorbeste despre oameni, valori, locuri si, in mod special, despre fotografi si munca acestora, despre maniera prin care ei rezista din punct de vedere al creativitatii, al valorilor si eticii sau chiar al abordarii de business.

„Rezistenta este un concept; ne priveste pe toti. Este capacitatea noastra, a tuturor, de a ne manifesta conform setului de valori pe care l-am deprins. Este capacitatea de a depasi provocarile sociale, politice, culturale. Este dorinta de a ne manifesta cultural. Este ceea ce am reusit sa facem dupa o perioada de pandemie prin care a trebuit sa trecem toti. Este succesul oamenilor care aspira sa traiasca cu demnitate chiar daca sunt discriminati sau modul in care aleg sa nu renunte la valorile lor universale.“ - Ionut Trandafirescu, fondatorul Bucharest Photofest.

Printre expozitiile de fotografie care pot fi vizitate pe durata evenimentului se numara Faces of Autism a tanarului fotograf David Stescu, un proiect ce si-a propus, prin portrete ale copiilor, tinerilor sau adultilor cu autism, sa exploreze multiplele fatete ale autismului; Among you de M'hammed Kilito, ce documenteaza identitatea unei serii de tineri marocani care isi cer dreptul de a fi diferiti si care celebreaza diversitatea; Curaj!, expozitia Cultura la duba realizata in parteneriat cu Goethe-Institut, ce reuneste portretele unor artisti romani si germani, precum si fragmente din povestile lor, publicate pe platforma de jurnalism independent Cultura la duba; „Václav Havel: intalnire cu lumea”, care propune o retrospectiva a muncii lui Jiří Jírů, fotograful personal al preşedintelui Václav Havel din 1993 pana in 2000; Peru. Resistance de Gabriel serban, dedicata unei tari care nu si-a epuizat istoria, bogatiile si povestile ancestrale – o tara care rezista, Boabe de Negru si Speranta, de Vladimir Gheorghiu, un omagiu adus scenei locale de muzica si concertelor organizate pe durata pandemiei la Uzina Coffee din Bucuresti; Resistance, in parteneriat cu platforma dedicata fotografiei Wipplay.

Bucharest Photofest aduce si proiectii de film, printre care Beyond the Bolex (r. Alyssa Bolsey, SUA, 2018, 91 min, castigator al celui mai bun realizator emergent la Newport Beach Film Festival 2019 si castigator al celui mai bun film documentar la Dallas Videofest 2019, in selectie oficiala la Raindance Film Festival 2019), Cultures of Resistance (r. Iara Lee, 2010, 73 min) si Side by Side (prezentat de Keanu Reeves), dar si doua scurtmetraje recente ale faimosului fotograf si producator american Chris Burkard.

Bucharest Photofest, ajuns in 2021 la cea de-a sasea ediţie, este un proiect care şi-a asumat misiunea de a intermedia accesul publicului larg la unele dintre cele mai importante, actuale şi relevante repere din fotografia autohtona şi internaţionala. Dincolo de faptul ca este un proiect cultural prezentat intr-un concept coerent articulat, fotografia devine in contextul Bucharest Photofest şi pretext pentru dezbaterea unor teme importante ale actualitaţii socio-politice şi cultural-umane, astfel, fotografia devenind un instrument de educaţie vizuala.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din evenimente

Cauta-ti perechea