Evenimente

#Brazda lui Novac #Vera Iona Papadopoulou #Cristi Hancu #Black Sea Arts Festival Bucuresti 2018

Arta fara granite la Black Sea Arts Festival Bucuresti 2018

Noua tari, zeci de artisti, o singura mare: Marea Neagra. Luandu-si inspiratia din acelasi loc, timp de patru zile, intre 11 – 14 octombrie, artisti din Romania, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina, Azerbaijan, Turcia, Armenia, Georgia si Rusia vor aduce spectacole de teatru, workshop-uri creative deschise publicului, vernisaje de arta si expozitii de fotografie, expozitii de arhitectura, dezbateri publice si documentare foto-video, spectacole de dans traditional si concerte de muzica electronica, in cadrul Black Sea Arts Festival.

Festivalul va avea loc in Bucuresti, in incinta fostului complex Industria Bumbacului, in 4 spatii neconventionale, reabilitate si transformate de tineri plini de initiativa: TOT, Nod Makerspace, Deschis Gastrobar si La Firul Ierbii.

Intrarea la festival este libera pentru vizitatorii, care se pot bucura de activitati variate pentru intreaga familie.

Deschiderea festivalului va avea loc joi, 11 octombrie, la ora 17:00 la TOT, cu vernisajul a trei expozitii de arta: o instalatie semnata Ramon Sadic, o expozitie de fotografie realizata de Cristi Hancu si o instalatie interactiva realizata de artista din Ucraina, Liliia Liutko. Prima zi de festival se va incheia cu o reprezentatie inedita, un dans ritualic al unui dervis rotitor, practicat inca de acum 600 de ani de adeptii poetului si misticului persan Rumi.

In cadrul BSAF 2018 vor rula in premiera o serie de filme artistice si documentare cu teme politice sau sociale, menite sa deschida dezbateri despre situatia politica si sociala actuala a tarilor aflate in bazinul Marii Negre. Printre acestea mentionam documentarul Our new president (r. Maxim Pozdorovkin/ US, RU, 2018), filmul artistic Sideway (r. Tayfun Pirselimoğlu/TR, GR, 2018) si documentarul Hybrid Warfare (r. Toma Chagelishvli/GE, 2018).

Pe parcursul festivalului exista o serie de workshop-uri creative deschise publicului printre care un workshop de decoratiuni interioare organizat de Muna Bloom si un workshop special de artele spectacolului sustinut de Vera Iona Papadopoulou, una dintre cele mai relevante personalitati de pe scena internationala a teatrului experimental si a artelor vizuale, care a colaborat cu artisti de renume ca Marina Abramovic si Yoko Ono. Pe 13 si 14 octombrie incepand cu ora 14:00, la Nod Makerspace, Asociatia pentru Dialog si Valori Universale va sustine o serie de workshop-uri de arta turceasca: un workshop de caligrafie otomana, unul de pictura pe apa si unul de pictura cu henna.

Anul acesta, Black Sea Arts Festival include si o serie de activitati speciale pentru copii care sa le permita celor mici sa invete si sa interactioneze cu alte culturi vecine din zona Marii Negre. In perioada festivalului copiii au ocazia sa exploreze tehnicile animatiei in cadrul a doua workshop-uri coordonate de animatori profesionisti din Romania si Bulgaria.

In weekend, la dispozitia copiilor este si un spatiu de joaca neconventional. Proiectul Babareasa, realizat de arhitecta Karina Staicova, prezinta cinci casute in miniatura care imita arhitectura caselor traditionale din Romania, Ucraina, Bulgaria, Republica Moldova si Azerbaijan. Casutele vor fi expuse in incinta complexului, iar sambata si duminica se vor transforma in mini-cinematografe unde vor rula animatii din mai multe tari pe tot parcursul zilei. La finalul festivalului casutele vor fi donate asociatiei MagiCamp care organizeaza tabere pentru copii care sufera de boli grave sau probleme emotionale severe.

In incheierea festivalului 4 artisti internationali de pe scena muzii electronice vor sustine un concert caritabil. Concertul ii va avea ca protagonisti pe Brazda lui Novac, unul dintre pionierii muzicii electronice in Romania, Marius Copel, un artist complex care imbina muzica electronica cu experiemente vizuale hipnotice, trupa austriaca Murder Time care aduce in prim plan un stil muzical eclectic si noul proiect electronic romanesc Al’iikhwa Ra.

Donatiile stranse in cadrul concertului vor fi redirectionate spre subventionarea unor tabere de joaca in Romania pentru copii ucraineni din regiunea Donbass.

BLACK SEA ARTS FESTIVAL este un eveniment organizat de ONG Pamanteni cu sprijinul Black Sea Trust for Regional Cooperation – A Project of the German Marshall Fund of the United States, care isi propune sa construiasca poduri intre popoarele din jurul Marii Negre prin intermediul artei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din evenimente

Cauta-ti perechea