De prin lume adunate

#ada milea #interviu #muzica #teatru #don quijote #sancho panza #akademia athanor #cirque du soleil

Ada Milea a primit cadou un femur

- Alo, Ada Milea ?
- Da.
- In legatura cu interviul, cand sunteti libera ca sa ne intalnim.
- Maine.
- Unde?
- La Spitalul de Urgenta.

Am gasit-o pe Ada Milea intr-un moment in care imbatranise. Asa a afirmat ea. In ultimul timp, insa, Ada Milea, a pus in scena Don Quijote revizuit si adaugit de ea cu sase Sancho Panza . Si, dupa cum mi-a marturist, le cere elevilor ei germani de la akademia athanor sa se joace sincer si implicat, exact asa cum faceau cand erau copii. In plus, din cand in cand, artista citeste Micul Print pe care o considera cartea ei de capatai. Si totusi, a imbatranit Ada Milea sau nu?

Acasa.ro: De ce nu am mai auzit de mult Sunt student la medicina, piesa care te-a facut celebra?

Ada Milea: Mi-e frica de ea. La un moment dat, un medic care aprecia foarte tare piesa mi-a daruit un femur frumos ambalat care semana cu un buchet de flori. M-am bucurat, nestiind ce e inauntru. Deh, m-am luat dupa aparente. Cand am descoperit ce contine ambalajul, m-am speriat intr-un hal… M-a luat prin surprindere. Medicii apreciaza gluma cantecului meu si eu ar fi trebuit sa apreciez gluma medicului, dar (vai, mie!) eu nu eram medic si m-am ingrozit. Atunci mi-am imaginat ce oribil trebuie sa fi sunat piesa mea pentru cei care erau departe de sectorul medical de activitate.

Acasa.ro: Si totusi, cum ti-a venit ideea sa scrii o astfel de piesa?

Ada Milea: Pe vremea aceea ma pregateam pentru Medicina. Haha, puteam glumi despre oase, puteam iubi sau uri sectorul medical. Eu nu l-am iubit. Imi era frica sa nu omor oameni cu nestiinta mea viitoare sau cu lipsa mea de inspiratie sau chiar cu neputinta mea de om. Cantecelul e o gluma inspirata dintr-un fapt real. A fost o stire la tv despre niste studenti care cautau " material didactic " printr-un cimitir.

Acasa.ro: Dar iti place piesa?

Ada Milea: Nu, nu, nuuu. Nu-mi mai place! La inceput imi placea. Era un joc prin care ma razbunam pe cartile stufoase de la Medicina pe care trebuia sa le citesc pentru examenul de admitere. Ti-am zis ca m-am pregatit pentru Medicina si am dat la Teatru? Noroc c-am intrat, ca altfel ar fi trebuit sa ma duc si la examenul de la Medicina pentru care mi-am chinuit creierii ingrozitor.

Acasa.ro: Cred ca la inceputul carierei tale cantai despre uratenia din lume, dar pe parcurs, uratul s-a metaforizat foarte mult pana s-a transformat in povesti cu animale filosofice si taramuri fermecate.

Ada Milea: Uite, nu m-am gandit niciodata la asta. Multumesc! Ce chestie. Da, cred ca indepartandu-ma de copilarie ma tampesc si spun lucrurile mai pe ocolite. De fapt, de vreo cativa ani nici nu mai spun gandurile mele. Imi imaginez ca e mai interesant sa spun: "Stii ce-a zis Cervantes? Stii ce a zis Gogol ? Stii ce a zis Naum?". Si apoi incep sa repovestesc povestile lor in felul meu.

Ca exprimam la inceput partea urata nu m-am gandit niciodata. Ma jucam cu uratul. Poate m-am uitat in oglinda. Haha. Pe atunci eram mai aproape de copilarie, iar copiii sunt cruzi. Mai repede se joaca de-a "pac-pac" decat de-a " floricele pe campii".

Acasa.ro: Cat de important este jocul in viata ta?

Ada Milea: Foarte important. Cartea mea preferata este Micul Print. De fapt, toata viata l-am cautat pe Micul Print si toata viata am avut impresia ca l-am gasit. Si acum mi se pare ca l-am gasit...si tocmai am vorbit cu el la telefon.

Acasa.ro: Esti indragostita?

Ada Milea: Tot timpul am fost. Ca o imbecila.

Acasa.ro: De mai multe persoane deodata? Sau de acelasi?

Ada Milea: De data asta am fost destul de rezistenta. Am ramas la acelasi de ceva timp.

Acasa.ro: Si revenind la Micul Print, de ce tocmai aceasta poveste?

Ada Milea: Ma identific foarte bine cu oaia din poveste. Iti aduci aminte cand Micul Print il roaga pe pilot sa ii deseneze o oaie? Se apuca pilotul si schiteaza ba o oaie mare, ba una cu coarne, ba una bolnava, iar Micului Print nu ii place niciuna. Atunci pilotul se enerveaza, ii deseneaza o lada si zice: "oaia ta e inauntru", iar Micul Print e fericit si exlama: "e exact asa cum mi-am dorit-o!" Si eu sunt cam ca oaia din lada, iar prietenii mei au observat. De un timp imi tot aduc oi si am casa plina de ele.

Acasa.ro: Dupa facultate ai devenit actrita a teatrului din Tirgul Mures. Era un loc caldut care iti asigura viitorul si, totusi, ai plecat. La fel s-a intamplat si in cazul colaborarii cu Cirque du Soleil . Ai renuntat numai dupa vreo doua luni.

Ada Milea: Mi-am dat demisia de cinci ori, pentru ca cei din teatru nu ma luau in serios. Ultima data am publicat-o in ziar si s-au vazut obligati sa ma creada. Era bine cu salariu, dar simteam ca mor din punct de vedere artistic daca mai stateam acolo. Asa am patit si cu Cirque du Soleil, cu diferenta ca si ei si-au dat seama de asta si-am zburat din prima.

Acasa.ro: Apropo, ai cantat si despre comunism, despre greutatile si limitarile pe care le traiau romanii in acea perioada. Capitalismul ne limiteaza la randul lui?

Ada Milea: Nu stiu de ce-am cantat despre asemenea chestii. Singura mea problema cu comunistii (pe vremea aia) era ca nu dadeau destule desene animate la televizor. Eram mica. Eram in Bistrita. Sunt oameni care chiar au suferit… Dupa ce am cunoscut putin din capitalism, nu am mai cantat despre niciun sistem politic. Fiecare cu bubele lui, ca omul e cea mai periculoasa fiinta de pe glob si de la el pleaca toate. Trece timpul si noi inventam alte si alte razboaie. Bunicul meu zicea: "fac asta si asta ca sa treaca timpul" si de la o vreme il tot aud spunand: "vai, ce a trecut timpul".

Acasa.ro: Ai idee de ce nu exista niciun chip de femeie pe nicio bacnota romaneasca?

Ada Milea: Nu cred ca ar incapea cocul.

Acasa.ro: In ce spectacole sa te cautam?

Ada Milea: Azi la Muzeul Taranului Roman cu Apolodor. Maine cine stie?! In rest ma joc cu studentii.

Acasa.ro: Esti profesoara?

Ada Milea: E mult spus profesoara. Lucrez la Athanor Akademie, in Germania. Rectorul acestei scoli de teatru, dl. regizor David Esrig, m-a vazut intr-un spectacol si m-a intrebat daca mi-ar placea sa lucrez cu studentii lui. Am construit cu anul 2 un spectacol in engleza despre Don Quijote insotit de data aceasta de sase Sancho Panza. Este, de fapt, un concert cu personaje, iar cei care il interpreteaza pe Sancho Panza joaca ca si cum ar fi unul singur. Ne-am jucat, am ras mult. Dl. Esrig spune ca lucrul cu mine dezvolta creativitatea studentilor, ca lucreaza cu bucurie si devin foarte inventivi. De altfel, au facut cerere ca sa lucreze si in vacanta cu mine. Urmeaza Apolodor (tot cu anul 2) in germana si ceva nou cu anul 3.

Acasa.ro: Si daca viata ar fi o spirala, tu in ce punct te-ai intors cel mai des?

Ada Milea: La spital! Aici, la Spitalul de Urgenta! Vorbind serios, cred ca la baza spiralei pentru ca eu sunt foarta atasata de locul in care m-am nascut. Paradoxal, m-am nascut cu radacini deoarece nu am putut niciodata sa traiesc in alta parte decat in tara.

Acasa.ro: Tigari, alcool, barbati. Ce alt viciu poti adauga?

Ada Milea: Interviurile in masina. Am deschis o noua era: Era Interviurilor in Masina! Aceasta este premiera.(n.a. interviul s-a desfasurat in masina Adei Milea dupa ce, initial, trebuia sa vorbim intr-un fast food din fata Spitalului de Urgenta din Bucuresti).
Interviu realizat de Violeta Neamtu
Ada Milea-Sa injectam slanina in gaina

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea