Evenimente

#hibernal de chitara #chitara #muzica #evenimente

Incepe Hibernalul de Chitara!

Incepand de joi, 3 decembrie, in Studioul Horia Bernea din cadrul Muzeului National al Taranului Roman are loc Hibernalul de Chitara. Festivalul, aflat la cea de-a cincea editie, va oferi publicului, timp de mai multe zile, un periplu muzical fascinant prin epoci si stiluri variate, de la baroc la contemporan si de la clasic la traditional, condus de acelasi sunet magic al chitarei. Programul din acest an se bucura de participarea unora dintre cei mai apreciati chitaristi romani, dar aduce si oaspeti de seama din strainatate, solisti internationali aplaudati in multe colturi ale lumii.

Hibernalul de Chitara debuteaza joi, 3 decembrie, la ora 20.00. Primul recital este oferit de Tudor Niculescu-Mizil, un tanar muzician cu o clara vocatie solistica, care va prezenta un program cu lucrari de Luigi Legnani, Dionisio Aguado, Mauro Giuliani si Francisco Tarrega. Seara continua cu Maxim Belciug, carismaticul chitarist al Incantarilor, care urca pe scena pentru un recital in care ornamentele baroce alterneaza eclectic cu pasiunea tulburatoare a muzicilor traditionale, reinterpretate intr-un stil personal.

Vineri, 4 decembrie, are loc cea de-a doua agapa muzicala programata in cadrul festivalului. In prima parte a serii, pe scena urca Ana-Maria Bibescu, una dintre cele mai talentate reprezentante ale noii generatii de chitaristi, care va prezenta un recital cu lucrari semnate, printre altii, de Frederic Chopin, Giuglio Regondi si Manuel Maria Ponce. In partea a doua a serii, publicul va putea asculta duo-ul de chitare format din Mihai Cojocaru si George Popescu, cu un program ce pune in contrast acordurile lui Bach cu sononoritatile moderne ale unor autori contemporani, precum Paulo Bellinati, Ariel Ramirez sau Marco Pereira.

Prima serie de evenimente a Hibernalului de Chitara se incheie sambata 5 decembrie, cand festivalul programeaza o seara cu doua premiere. In prima parte, protagonist va fi maestrul Leon Koudelak, solist de talie internationala, aflat pentru prima data in Romania, care va oferi unul dintre acele recitaluri pline de sensibilitate ce i-au adus faima pe scenele lumii. Seara continua cu un trio inedit, alcatuit din chitaristii Maxim Belciug si Radu Valcu impreuna cu muzicianul iranian Amir Heidarkhodaee, pe care publicul ii va asculta pentru intaia oara in aceasta formula, intr-un program seducator, in care lucrari ale unor autori precum Antonio Vivaldi, Johann Sebastian Bach, Michael Praetorius, Sylvius Leopold Weiss sau Henry Purcell sunt abordate cu prospetimea primei intalniri.

Concertele incep la ora 20.00 si au loc in Studioul Horia Bernea din cadrul Muzeului National al Taranului Roman din Bucuresti (intrarea prin strada Monetariei). Accesul publicului la toate concertele este gratuit.

Hibernalul de Chitara este organizat de Muzeul National al Taranului Roman si Asociatia Culturala Kitarodia si este finantat de Ministerul Culturii.

Editia din 2015 a Hibernalului de Chitara este dedicata memoriei lui Horia Bernea (14.09.1938 – 4.12.2000), unul dintre cei mai mari pictori romani contemporani, al carui nume a ramas definitiv legat de Muzeul National al Taranului Roman, pe care l-a condus timp de 10 ani. In 4 decembrie 2015, se implinesc 15 ani de cand Horia Bernea s-a despartit de noi, lasandu-ne o opera plastica mereu actuala si un demers etnomuzeografic pe care “ii placea sa il numeasca muzeologie nascanda, palpaitoare”.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din evenimente

Cauta-ti perechea