Evenimente

#fotografi amatori #obiectiv #obiectiv foto

Cinci obiective utile pentru fotografii amatori

Toti fotografii si-au pus la un moment dat urmatoarea intrebare: in se situatii ar trebui sa folosesc obiective speciale. Fie ca te-ai apucat de fotografie ca hobby, sau intentionezi sa transformi acest lucru intr-o profesie, este bine sa stii ce fel de obiective ar trebui sa folosesti pentru a obtine fotografia dorita si in ce situatie se cere acest lucru. Obiectivele standard

 

Inainte sa cumperi obiective noi, este bine sa stii ce poti face cu cel standard si care sunt limitarile lui. Acesta este tipul de obiectiv pe care il cumperi odata cu prima ta camera foto DSLR, asa-numitul obiectiv de kit. Are in general o distanta focala cuprinsa intre 35 si 70 mm si un unghi de acoperire similar cu cel al ochiului uman. Obiectivul standard este foarte versatil si usor de folosit. Este perfect pentru incepatori, dar nu exceleaza in mod deosebit in niciun domeniu.

Obiectivele wide-angle (cu unghi larg de cuprindere)

 

Sunt folosite pentru a captura imagini cu un unghi de cuprindere mai larg decat cel perceput de ochiul uman. De obicei au o distanta focala de 24-35 mm, iar in cazul zoom-urilor plaja focala este cuprinsa intre 16-35mm sau 17-40mm. Cu cat distanta focala este mai mica, cu atat este mai larg unghiul de cuprindere. Acest tip de obiective este ideal pentru a fotografia peisaje si evenimente sportive, întrucat ofera un unghi foarte mare de cuprindere si o calitate a imaginii mult mai ridicata decat un obiectiv generic.

O subcategorie a obiectivelor wide-angle este reprezentata de cele fisheye. Ele au un unghi de cuprindere foarte mare si distorsioneaza imaginea. Obiectivele fisheye nu sunt la fel de des utilizate, dar pot oferi fotografului optiunea sa creeze o perspectiva inedita. Obiectivele macro

Sunt obiective folosite pentru a fotografia obiecte foarte mici. Ele permit fotografului sa se apropie foarte mult de subiect, fara sa piarda din calitatea fotografiei. Dimensiunea obiectului fotografiat va depinde de distanta focala a obiectivului. Din aceasta cauza este foarte important sa alegi cu atentie obiectivul, in functie de subiectele pe care vrei sa le fotografiezi. Obiectivele macro cu distanta focala cuprinsa între 50-60 mm sunt folosite pentru a fotografia obiecte foarte mici, cele între 90-105 mm sunt folosite pentru a fotografia insecte, iar cele peste 130 mm sunt folosite pentru a fotografia insecte mai mari, reptile sau alte animale mici.

Obiectivele Telefoto si Superzoom

 

Sunt utile atunci cand vrei sa fotografiezi in detaliu un obiect aflat la o distanta mare (de exemplu un avion la un show aviatic) sau in fotografia de tip wildlife. Au o distanta focala cuprinsa intre 55-300 mm sau 100-400mm, iar in anumite situatii chiar peste. Aceste obiective iti permit sa fotografiezi cladirile din departare, sa izolezi o singura fata dintr-o multime sau sa surprinzi un animal fara sa te apropii de el. De asemenea, unele (in special teleobiectivele cu focala 70-200mm) pot fi folosite si pentru portrete, deoarece scot in evidenta subiectul fotografiat.

Obiectivele tilt&shift

 

Acestea permit fotografului sa corecteze perspectiva miscand anumite parti ale obiectivului. Atunci cand fotografiezi cladiri sau parti ale corpului unei persoane folosind un obiectiv standard, anumite proprietati si dimensiuni vor fi distorsionate. Obiectivele tilt&shift se folosesc in situatiile in care subiectul trebuie transpus exact ca in realitate. Ele pot corecta distorsiunile care pot reprezenta gresit subiectul fotografiei, fiind extrem de utile in fotografia de arhitectura, de exemplu.

 

Sursa foto: pixabay.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din evenimente

Cauta-ti perechea