Filme

#zeitgeist #teoria conspiratiei #world trade center #biblia #fahrenheit 9/11 #film #cinema #documentar

Zeitgeist - Conspiratia te pandeste la colt

Primul film din seria Zeitgeist a fost declarat cel mai vizionat documentar din istoria internetului. Atentie, insa! Cel care a facut aceasta afirmatie este regizorul filmului, Peter Joseph, un personaj pe care presa americana l-a catalogat drept un individ obscur.

Acelasi regizor si-a proclamat propria productie drept cel mai bun film al unui festival la fel de necunoscut care se desfasoara de cativa ani la Hollywood si este organizat de diversi activisti impotriva sistemului american. Culmea este, insa, ca cele doua Zeitgeist merita vazute. Cu o singura conditie: sa filtrezi cu sange rece toate informatiile pe care le primesti. Numai astfel, din tot balastul conspirationist si, pe alocuri isteric, vei avea ocazia sa extragi cateva lucruri cel putin interesante. S-ar putea sa ai chef sa iti schimbi stilul de viata, sa nu ii mai iubesti cu o dragoste netarmurita pe americani sau sa nu mai fi incantat de produsele de marca.

Cel mai interesant este ca, dupa ce am vazut cele doua Zeitgeist, m-am pomenit cu un chef nebun sa citesc Biblia din scoarta in scoarta, sa devastez biblioteca in cautare de carti despre mitologie , sa vorbesc cu un prieten expert in problemele si limbajul bancar si sa citesc tot ce imi cade in mana despre atentatele de la World Trade Center .

Cum sa vizionezi Zeitgeist

In primul rand, iti recomand sa refuzi cu incapatanare sa intri in mecanismul conspirationist pe care il propune filmul. Nu de alta, dar oamenii au nevoie de foarte putin pentru a avea impresia ca sunt inconjurati de conspiratii si au nevoie de si mai putin ca sa devina isterici. Astfel, in ceea ce priveste seria Zeitgeist, probabil, vei fi mai castigat daca analizezi cu sange rece si reactionezi cat mai echilibrat la toate dezvaluirile socante si "wow" pe care cele doua filme le prezinta.

Desi pare foarte bine documentata, seria descrie teme si fapte greu de verificat. De exemplu, in Zeitgeist Addendum se vorbeste despre sistemul bancar mondial si despre modalitatile inventate de conducatorii lumii pentru a se imbogati.

La fel ca Fahrenheit 9/11, documentarele Zeitgeist nu sunt corect realizate din punct de vedere argumentativ. Astfel, ametit de discursul naratorului si de cantitatea enorma de informatii greu de verificat pe care filmul le ofera, s-ar putea sa nu iti dai seama ca esti manipulat astfel incat sa fii permanent de acord cu realizatorii filmului. Practic, seria Zeitgeist nu lasa posibilitatea ca tu sa tragi concluziile asa cum ar trebui sa se intample in mod normal. Este ca un val puternic care vine, te ia, tie iti place senzatia si te duci cu el fara sa realizezi ca in urmatorul moment este foarte posibil sa te ineci.

Principalul atuu al filmelor Zeitgeist este ca iti deschide ochii asupra unor aspecte ale vietii si ale diferitelor societati mai putin sau deloc cunoscute. De fapt, iti arata ca iti poti organiza existenta si in maniere diferite decat cele unanim acceptate de toata lumea si iti da iluzia ca toate constrangerile pe care le infrunti, astazi, ar putea sa fie eliminate foarte simplu. Este, deci, posibil sa ai tot felul de revelatii, iar, prin aceasta, documentarele castiga foarte mult.  

               

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea