Filme

#b-est #festival de film #wendy and lucy #cea mai fericita fata din lume

Wendy nu e cea mai fericita fata din lume

Ce am vazut la B-est si ne-a placut

Wendy and Lucy, un film american realizat cu un buget minuscul, a fost fara dubiu una dintre cele mai bune proiectii din cadrul Festivalului de film B-est, dar din pacate nu a luat niciun premiu.

wendy and lucyMichelle Williams este Wendy, o tanara americana de vreo 20 de ani, care strabate tara pentru a ajunge in Alaska, unde spera ca va gasi de lucru peste vara. Ajunsa intr-un orasel fantomatic si deprimant din Oregon, Wendy ramane fara masina care-i tine si de “hotel”, iar reparatia nu intra in discutie, pentru ca ar costa-o mai mult decat face rabla.

Cum un rau nu vine niciodata singur, Wendy ia nefericita decizie de a economisi cativa dolari furand o conserva pentru fidela ei insotitoare, o corcitura simpatica pe nume Lucy. Gestul ei o duce in arestul politiei, evident fara Lucy, pe care o pierde nu se stie unde exact cand ar avea mai mare nevoie de afectiunea ei.

Filmul regizoarei Kelly Reichardt este o gura de aer curat dupa poluarea atator filme americane goale si pline de efecte speciale. Wendy and Lucy este un film simplu, minimalist, fara multe dialoguri (dominat de o liniste uneori apasatoare) si foarte asemanator ca maniera regizorala lui Gus Van Sant, care-si arunca spectatorul in mijlocul dramei personajului.

Michelle Williams, fara plete blonde (satena si tunsa baieteste) si imbracata anost intr-un hanorac si pantaloni taiati poarta spectatorul prin aventura sa naucitor de ghinionista printr-o America rurala dezolanta, parasita de tineri si profund marcata de o situatie economica deloc roz in ultimii 10 ani.

Wendy and Lucy este un film pe care il recomand, iar daca l-ati ratat la B-est, puneti mana pe DVD in mai, cand va fi lansat oficial.



Cea mai fericita fata din lume

Tot la B-est am mai vazut si ne-a placut debutul in lungmetraj al regizorului Radu Jude, cunoscut pentru scurtmetraje premiate precum Lampa cu caciula sau Alexandra. Cea mai fericita fata din lume surprinde o zi din viata elevei de liceu Delia Cristina Fratila, “norocoasa” castigatoare a unui Logan Break dupa ce a trimis la un concurs 3 etichete de racoritoare.

deliaInca de la primele cadre ne izbim de Dacia romanului cea de toate zilele care poarta spre Capitala o familie (tata, mama, fata) care urla a provincialism din toti porii. Cei trei se indrepta spre Bucuresti pentru ca Delia ( Andreea Bosneag ) sa filmeze un testimonial pentru brandul de racoritoare care i-a adus Loganul.

Insa Dl. Fratila (Vasile Muraru – excelent in rolul mitocanului cu ciorapi in sandale decupate, care vrea sa boicoteze fericirea fiicei pentru ca el stie mai bine) are alte ganduri: a gasit deja un cumparator pentru masina cea noua, iar cu banii spera sa-si deschida o pensiunea in casa bunicii (fie ca aceasta vrea sau nu asta, ca doar el s-a saturat de saracie).

Conflictul dintre Delia si parintii neintelegatori, care ii scot ochii unui copil de 17 ani cu sacrificiile facute de ei chiar si pentru cele 3 etichete de suc, este in plina desfasurare la inceputul filmului si escaladeaza pe masura ce fata se opune deciziei tatalui ei de a vinde masina. Delia este supusa unei presiuni psihologice atat din partea parintilor cat si din partea regizorului reclamei, a producatoarei care o dispretuieste pentru ca este de la tara si reprezentantului firmei de racoritoare care este mereu nemultumit pentru ca fata nu a inghitit destule tone din sucul lui jegos si nu zambeste ca si cum ar fi cea mai fericita fata din lume.

Radu Jude dovedeste ca este un fin observator al caracterelor umane si poate construi un film numai in jurul unorcea mai fericita fata din lume personaje arhetip care aduc cu ele toate tarele mediului in care actioneaza si respira: sotii Fratila sunt preocupati numai de un trai mai bun, pentru ca pana acum nu avut parte de nimic in fundu’ de tara unde locuiesc (a fost mai usor sa astepte sa le pica norocul din 3 etichete de suc), publicitarii fara scrupule care gandesc si se exprima numai in concepte si sloganuri aducatoare de bani, membri echipei de filmare - niste roboti de un sictir contagios, pusi pe glume porcoase.

Cea mai fericita fata din lume este categoric un film de vazut, iar daca nu l-ati prins la B-est, il puteti viziona incepand cu 8 mai cand va fi lansat oficial in cinematografe.

Asteptam cu interes urmatoarea editie a Festivalului B-est si speram ca nu va mai suferi la capitolul organizare si nu vor mai exista spectatori platitori de bilet (si nu putini) care sa plece acasa pentru ca in sala de cinema nu mai erau locuri nici macar in picioare, asa cum s-a intamplat vineri seara la proiectia filmului Tokyo! Rusinica organizatorilor!


Daca vrei sa afli mai multe si sa fii la curent cu ce au mai facut vedetele din lumea filmului, aboneaza-te la Newsletterul Cinema.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea