Filme

#_watchmen-2009-2 #manhattan #billy crudup #patrick wilson #cronica #zach snyder #alan moore #the comedian #jeffrey dean morgan #watchmen

Watchmen - ei ne vegheaza, noi ce facem?

1985. In timp ce Richard Nixon intra in al cincilea an de presedentie , lumea se apropie din ce in ce mai mult de un razboi nuclear intre Statele Unite si Uniunea Sovietica. Cauza acestui razboi este cresterea cererii de energie din ambele parti. Ceasul Apocalipsei (ce indica starea de tensiune dintre cele doua tari) arata ca mai sunt cinci minute pana la miezul noptii fatale, cand se va declansa razboiul nuclear.

In apartamentul sau, Edward Blake/ The Comediant (Jeffrey Dean Morgan) este atacat de un hot. In timpul luptei acesta este aruncat pe geam. O voce aspra ne anunta ca "In New York City, a Comedian died tonight/  In New York, un comediant a murit in seara aceasta."

Inspirat din romanul grafic al lui Alan Moore (care nu s-a alaturat acestui proiect) si Dave Gibbson, Watchmen este un film cu efecte speciale ametitoare (marca Zack Snyder - 300), dar care are o singura problema… nu stie cand sau cum sa se termine.

Cine ii vegheaza pe cei care vegheaza?

Povestea incepe cu cativa ani inaintea celui de-al doilea Razboi Mondial. Atunci cand rata criminalitatii era mult peste medie, iar politia nu mai putea tine piept raufacatorilor, intra in peisaj The Minutemen, un grup de eroi costumati care nu numai ca ii ajutau pe oamenii legii sa ii prinda pe criminali, dar care aplicau o metoda mult mai dureroasa decat legea. Dupa razboi, eroii (acum deveniti supereroi) se pare ca au ajutat guvernul american in mai toate evenimentele importante din istorie -  de la asasinarea presedintelui John F. Kennedy, pana la razboiul din Vietnam.

Dupa toate acestea, guvernul a considerat ca supererorii nu mai sunt o necesitate si astfel le-a interzis sa mai intervina in problemele, de orice fel, ale omenirii, fortandu-i pe eroii de generatia a doua (cei din prima generatie – din vremea celui de-al doilea Razboi Mondial – erau pensionati de multa vreme) sa duca o viata normala.

Singurul care nu a fost fortat sa se ascunda este Dr. Manhattan (Billy Crudup), un savant genial ale carui puteri sunt "rodul" unui accident din 1960 prin care a fost dezintegrat in particule. Dar, constiinta i-a supravietuit si a reusit sa se reasambleze singur ca adevarat supererou, un model de perfectiune fizica de culoare albastru-stralucitor. Manhattan poate face aproape orice: se poate multiplica, isi poate modifica statura, poate crea si lua viata, respira pe Marte sau calatori in alte dimensiuni - multi considerandu-l un zeu.

Actorii se descurca exemplar in pielea personajelor, dar cel care merita toate aplauzele este Jackie Earle Haley in rolul lui Rorschach. Actorul a revenit in pe marile ecrane in 2006, dupa o pauza de 13 ani, cu interpretarea rolului Ronnie J. McGorvey din filmul Little Children, rol care i-a adus o binemeritata nominalizare la Oscar. In Watchmen, marea majoritate a timpului Haley este ascuns sub o masca ale carui pete negre sunt in continua schimbare datorita starii emotionale.

Un nou concept de supereroi, mai mult oameni decat super

Patrick Wilson (care a jucat alaturi de Haley in Little Children) se descurca bine sub masca lui Nite Owl II, chiar daca pare a fi fratele lui Clark Kent atunci cand vorbeste. Cat despre Jeffrey Dean Morgan, ei bine nu seamana deloc cu Jeffrey pe care il stim din P.S. I Love You sau Kabluey – el este foarte puternic in rolul Comicului arogant, nepasator, violent chiar si cu mebmbrii echipei sale, Cat despre doctoral Manhattan, Crudup il interpreteaza puternic si silentios , chiar daca majoritatea timpului personajul sau apare gol pusca . Filmat din fata sau lateral. Intelegeti voi.

Singura mea plangere, despre care am vorbit si in primele randuri, se leaga de lungimea filmului, care este cu 30-40 de minute mai lung de cat era necesar. Sunt sigur ca Snyder a vrut prin asta sa fie cat mai loial materialului sursa – benzile desenate – dar putea sa mai taie din drumetiile pe Marte, dialoguri si monologuri.

Watchmen nu este genul de film pe care trebuie sa-l vezi doar pentru ca este incarcat cu efecte speciale si ca prezinta niste eroi costumati de care poate nu ai auzit pana acum. Este un film care are o poveste interesanta de spus si care are nevoie de toata atentia spectatorului pentru a fi inteles.

Trailer Watchmen

Daca vrei sa afli inaintea tuturor ce se intampla in lumea filmului si la ce sa te astepti de la noile aparitii, aboneaza-te la Newsletterul de Cronici Cinema.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea