Filme

#_bewitched-2005

Vraji si umor

Lui Nicole Kidman i-a placut sa fie vrajitoare in "Practical magic" (1998) unde a avut-o partenera pe Sandra Bullock. Acesta a fost probabil un atu in obtinerea rolului Isabel Bigelow din "Bewitched", varianta adaptata a serialului tv "Samantha". S-au pastrat destul de multe elemente din povetea initiala-dar ritmul este unul fortat iar scenariul lasa de dorit pe anumite portiuni, este insuficient inchegat. Delia Ephron a construit o poveste extinsa pornind de la modelul original din anii '60 - o vrajitoare vrea sa renunte la statutul si privilegiile ei - si sa traiasca ca un om obisnuit dar primeste oferta de a juca rolul principal intr-o noua punere in scena a serialului "Samantha".

Sunt mai multe planuri care se intersecteaza si se alimenteaza reciproc si pornind de la asta se nasc multe situatii hilare - pline de umor. Ephron are la activ comedia destul de izbutita "Hanging up" cu Diane Keaton, Meg Ryan si Lisa Kudrow si inca alte cateva filme. E la inceput de drum si mai are inca de asimilat...Rolul jucat de Kidman nu este prea complex pentru o actrita de nivelul ei - dar acest aspect nu o impiedica sa se descurce rezonabil - e o prezenta plina de energie, prospetime si farmec. Inocenta ei e destul de surprinzatoare si fortata la inceputul filmului care e schitat intr-o maniera superficiala, abrupta. Personajul Isabel Bigelow primeste cateva nuante in plus din momentul in care descopera o parte din adevarurile dezamagitoare legate de barbati si relatii, si devine tentata sa se razbune. Chiar daca in final nu merge pana la capat-multe femei vor savura pedepsele imaginare si reale pe care i le administreaza lui Will Ferrell.

Shirley Mclaine este una din actritele mele favorite. Desi are un rol secundar - Endora - aparitia ei alaturi de cea a lui Michael Caine dau clasa si personalitate peliculei. In anii '60 a facut parte din "Rats" - un cerc restrans de prieteni care includea nume precum Frank Sinatra sau Dean Martin. Am admirat-o in "Some came running"(1958), "Irma la Donce"(1963), "The apartment"(1961), sau "Terms of endearment" (1983). In 2005 apare in trei pelicule toate cu sanse mari sa devina hituri - "Bewitched", "Rumor has it" si " In her shoes ". Este la fel de cameleonica si spirituala si nimic nu anunta faptul ca si-ar fi pierdut din talent sau ca nu ar mai fi intr-o forma de grozava in ciuda celor 70 de ani pe care ii are. E inzestrata cu o doza puternica de autoironie etalata si in productia tv "These old broads"-unde a jucat alaturi de Elizabeth Taylor si Joan Collins. In 1985 a scris si regizat un documentar nominalizat la Oscar- "The Other half of the sky: A China Memoir".

Will Ferrell a concurat pentru rolul din "Bewitched" cu Jim Carrey. Acesta s-a retras din proiect din cauza numarului mare de angajamente. Ferrell este de multi ani in bransa si este un adevarat entertainer. A fost recompensat cu American Comedy Award in 2000. L-am vazut in "Starsky & Hutch", "Old school" si "Zoolander". Alaturi de Ben Stiller, Owen Wilson, Jim Carrey si Vince Vaughn este un rasfatat al premilor MTV si aproape ca monopolizeaza piata comediilor americane de succes. "Bewitched" se bazeaza intr-o proportie insemnata pe prestatia lui plina de umor si pe capacitatea lui de a interpreta cu usurinta registre diametral opuse. Felul in care reuseste sa ironizeze pretentiile exagerate si temerile actoriilor de la Hollywood este unul cat se poate de exact. In aceasta industrie orice compromis este permis si nu sunt respectate notiuni precum corectitudine sau moralitate. Pentru a ajunge sus si a ramane acolo totul este permis.

Bewitched nu e un film deosebit, este o comedie cat se poate de obisnuita, mediocra pe alocuri dar are meritul de a ne binedispune.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea