Filme

#_transfer-de-captivi-2007

Transfer de captivi

Asta a fost prima mea " tortura "


Pentru mine filmul in Maroc si de la arestarea unui suspect despre care Statele Unite cred ca ar fi fost implicat in atacul terorist in care a fost ucis si un american.

Anwar El-Ibrahimi (Omar Metwally), un inginer chimist american de origine egipteana, dispare de-a lungul zborului sau din Africa de Sud catre Washington DC. Suspectat ca ar fi facut parte din grupul terorist ce a revendicat atacul din Maroc, Anwar este dus pe neasteptate intr-o inchisoare secreta din Maroc. Inchisoarea este folosita de catre guvernul american pentru “transferuri exceptionale”. Aici suspectii in cazuri de terorism trec prin diferite procedee de tortura, speranta interogatorilor fiind de a afla nume, adrese sau planurile viitoarelor atacuri.

Filmul isi desfasoara actiunea pe doua continente avandu-i ca protagonisti pe Jake Gyllenhaal si Reese Witherspoon.

Douglas Freeman (Jake Gyllenhaal) este un analist al CIA aflat in Nordul Africii ca trimis al SUA si care se vede nevoit sa participe la durul interogatoriu la care este suspus Anwar.

Isabella El Ibrahimi (Reese Witherspoon) care face tot ce-i sta in putere pentru a-si gasi sotul disparut, apeland la ajutorul unui prieten Alan Smith (Peter Sarsgaard), asistentul senatorului Hawkins (Alan Arkin), care descopera tulburatorul adevar ca Anwar a fost expediat, la ordinele sefei unitatii antiteroriste din CIA, Corrinne Whitman (Meryl Streep), catre o tara din Africa pentru interogatoriu.


Scenaristul filmului, Kelley Sane, s-a decis sa scrie Transfer de captivi dupa o discutie cu prietenul sau Mark Martin despre politica putin cunoscuta a guvernului american de "transferuri exceptionale", care permite rapirea unor straini, presupusi a fi o amenintare la adresa securitatii nationale. Suspectii sunt trimisi in inchisori din strainatate pentru a fi interogati, iar activitatea este strict confidentiala la nivel national.

Regizorul Gavin Hood (castigatorul unui Oscar in 2005 pentru cel mai bun film strain, Tsotsi) a fost prima alegere, scenaristul motivandu-si optiunea astfel: "Gavin este din Africa de Sud si s-a confruntat cu o multime de situatii politice interesante. A crescut intr-un mediu cu mai multa incarcatura politica decat orice alt american. Mi-am dat seama ca el va fi mult mai receptiv la scenariu. A avut prieteni care au disparut fara urma. M-am gandit ca va avea afinitati cu acest material si se va simti solidar cu mesajul."

Filmul ridica mai multe intrebari. Cea mai presanta este cea a mijloacelor si motivatiei tehnicii folosite de guvernul american in ceea ce priveste siguranta nationala. In acelasi timp, problema morala isi face simtita prezenta atunci cand Douglas este nevoit sa isi incalce principiile umane in folosul tarii pe care o reprezinta.

Fraza “A fost prima mea tortura” condenseaza intreg mesajul filmului: siguranta nationala cu orice scuza a mijloacelor versus moralitate, principii umanitare sau intrebari. Filmul nu incearca sa ii comunice in vreun fel sau altul publicului cum sa gandeasca sau daca sa fie contra sau pro torturii, mai ales aceasta fusese si motivatia realizatorilor.

Ridicand probleme presante ale timpului, Transfer de captivi reuseste sa capteze de la inceput pana la final. Iti doresti mai mult si cadru dupa cadru, situatie dupa situatie te faci mai curios si mai implicat in subiect. Iar prestatia actorilor reuseste sa creeze empatie sis a te transpuna in mijlocul problemei.

Este un film bun, merita cele 2 ore petrecute in sala de cinema si va va lasa cu sentimentul ca ati urmarit ceva de calitate. Vizionare placuta!

NOTA: 10/10




Daca vrei sa afli inaintea tuturor ce se intampla in lumea filmului si la ce sa te astepti de la noile aparitii, aboneaza-te la Newsletterul de Cronici Cinema.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea