Filme

#liceenii #karate kid #grease #american pie #scary movie #adolescenti #filme #top 10

Top 10 filme cu si despre adolescenti

Sunt tineri, simpatici, sunt curajosi sau tantalai, dupa caz, si sunt o sursa de inspiratie mai mult decat generoasa pentru scenaristi.

Vorbim despre adolescenti si despre acea perioada din viata noastra in care care credem ca totul ni se cuvine, despre povestile de dragoste care nu intotdeauna se termina cu happy end, despre permanentul conflict dintre pustii de liceu si cei care nu gandesc si simt asemeni lor.

In cei peste 100 de ani de existenta ai cinematografului adolescentii si problemele lor au fost subiectele multor productii, dintre care unele au devenit in scurt timp niste clasice ale genului.

In cele ce urmeaza va propunem 10 titluri de filme cu si despre adolescenti pe care un cinefil impatimit nu ar trebui sa le rateze.

Rebel fara cauza (1955)

Rebel fara cauza urmareste drama tanarului Jimmy Stark care pe parcursul a 24 de ore incearca cu disperare sa se integreze intr-o societate care il respinge. Filmul din 1955 al lui Nicholas Ray trateaza probleme precum conflictele cu parintii, cu autoritatile, consumul de alcool, cursele de masini, teme care se regasesc in mod constant in productiile din anii urmatori. 

Rolul lui Jimmy Stark este cea mai buna partitura al lui James Dean, a carui cariera se va sfarsi tragic la varsta de numai 24 de ani  intr-un accident de masina survenit chiar in anul lansarii filmului.

Carrie (1976)

“Carrie” (1976) este ecranizarea romanului cu acelasi nume scris in 1974 de maestrul povestirilor horror, Stephen King. Pana a-si vedea transpusa opera pe marele ecran, King a avut mult de patimit de pe urma editurilor care refuzau sa-i publice romanul. Descurajat, Stephen King il arunca la cos, insa cea care salveaza manuscrisul este sotia sa, Tabby, care-i recomanda cateva modificari ce presupun si o extindere a romanului.

In 1976 regizorul Brian de Palma realizeaza in mod magistral adaptarea cinematografica a romanului lui KingSissy Spacek este cea care ii da viata lui Carrie, o adolescenta pe care colegii de clasa o urasc. Pe langa faptul ca este tinta rautatilor colegilor sai, Carrie este si victima fanatismului religios al mamei sale, o fiinta violenta si brutala.

Picatura care umple paharul este incidentul din seara balului de absolvire, cand se trezeste manjita din cap pana-n picioare cu sange de porc, moment in care Carrie isi redescopera o putere inspaimantatoare – telekinezia, cu ajutorul careia poate sa miste, sa arunce, sa zdrobeasca, sa incendieze orice de la distanta si, in sfarsit, sa riposteze.

Grease (1978)

Musicalul romantic Grease este  povestea a doi tineri, Danny (John Travolta) si Sandy ( Olivia Newton-John ) care impart o frumoasa poveste de dragoste in timpul unei vacante de vara. Sandy fiind australianca, iar Danny american, la sfarsitul verii ei cred ca si povestea lor s-a terminat.  Dar viata le ofera surpriza de a se reintalni la aceeasi scoala, unde Danny este un smecheras, iar Sandy fetita draguta si gingasa. 

Grease reconfirma statutul de superstar castigat de John Travolta in 1977 gratie peliculei Saturday Night Fever si o aduce in atentia publicului pe cantareata australianca Olivia Newton-John, alaturi de care Travolta interpreteaza trei melodii care au facut cariera: "You're The One That I Want", “Grease Lighting” si “Summer Nights”.

Porky’s (1982)

In “Porky’s” este explorata obsesia majora a adolescentilor: sexul. Actiunea se petrece in 1954, iar filmul prezinta intr-o nota comica eforturile disperate ale unor elevi de liceu care vor sa scape cat mai rapid de povara virginitatii.

Peripetiile adolescentilor s-au continuat si in “Porky's II: The Next Day” (1983) and “Porky's Revenge (1985)”. “Porky’s” este pana acum productia canadiana cu cel mai mare buget (4 milioane de dolari).

Karate Kid (1984)

Dupa ce s-a ocupat de regia filmului Rocky, pelicula in care Sylvester Stallone stralucea in rolul boxerului Rocky Balboa, John G. Avildsen se intoarce in 1984 cu The Karate Kid, in care schimba manusile de box cu artele martiale. 

Ralph Macchio il interpreteaza pe Daniel, un adolescent care sta extrem de prost la capitolul autoaparare. Daniel decide sa apeleze la maestrul Mr. Miyagi (Pat Morita), care il ajuta sa deprinda cate ceva din tehnica artelor martiale. Succesul comercial a generat trei sequeluri- "The Karate Kid, Part II" (1986), "The Karate Kid, Part III" (1989), "The Next Karate Kid" (1994), precum si un serial TV de 12 episoade.

 

American Pie (1999)

Obsesia pierderii virginitatii din “Porky’s” este exploatata la maximum si in “American Pie” (1999). Patru prieteni buni care fac un pact: sa devina barbati pana la absolvirea liceului. Ei descopera insa ca nu este chiar asa usor pe cat credeau ei, pentru ca dau peste tot soiul de obstacole care le pun pericol planul.

Scene precum cele in care Jim Levenstein (Jason Biggs) se masturbeaza tavalindu-se intr-o placinta cu mere sau cea in care  Paul Finch (Eddie Kaye Thomas) descopera “binefacerile” pastilelor laxative au devenit deja istorie.

Scary Movie (2000)

Daca iti plac filmele cu adolescenti si te-ai plictisit de peliculele horror, atunci solutia este “Scary Movie”. Totul incepe cu uciderea unei adolescente, colegii dandu-si seama repede ca ucigasul se afla printre ei. Cindy Campbell, Buffy, Brenda, Greg, Shorty si Ray trebuie sa se lupte cu personajul in costum de fantoma, o combinatie intre ucigasul din Scream si agentul Smith din The Matrix.   

Not Another Teen Movie (2001)

Not Another Teen Movie este un film cu adolescenti care ii ia peste picior tot pe adolescenti. Personajele care apar in filme precum “She's All That”, “Cruel Intentions”, “American Pie” sau  10 things I Hate About You sunt parodiate in fel si chip, iar rezultatul este o comedie la care hohotele de ras se tin lant.  Atentie! Filmul nu este recomandat celor care s-au indragostit de cliseele clasice ale filmelor cu adolescenti.

 

Hannah Montana (2009)

Din recomandarile mele nu poate lipsi nici Hannah Montana. Din 2006, Miley Cyrus a devenit una dintre cele mai iubite vedete in randul adolescentilor. Miley interpreteaza rolul unei adolescente (Miley Stewart) care duce o viata dubla. In timpul zilei este o eleva normala, insa noaptea devine cantareata rock, Hannah Montana.

Asemeni multor altor seriale de succes, Hannah Montana a cunoscut si o varianta pentru marile ecrane lansata in 2009 (Hannah Montana: The Movie).  

Liceenii (1986)

Din acest clasament al must see-urilor cu si despre adolescenti nu putea lipsi pelicula romaneasca Liceenii, un film pentru care se statea la coada la casele de bilete ale cinematografelor din Romania anilor ’80. 

Liceenii (1986) este filmul care i-a facut celebri pe Oana Sarbu si Stefan Banica Jr., in rolul Danei, respectiv al lui Mihai. Pelicula regizorului Nicolae Corjos este  bazata pe un scenariu scris de George Sovu

Succesul filmului a fost asigurat de subiectul care ii are in prim plan pe tineri, care de data aceasta sunt priviti dintr-un unghi de vedere destul de curajos pentru acele vremuri. In Liceenii se incearca o iesire din rigiditatea sistemului de invatamant romanesc. Profesorii isi arata si latura umana, dovedind ca se pot gandi si la altceva decat la teze, extemporale, absente sau note.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea