Filme

#cinema #clasament #top #hollywood #film

Top 10 filme cu personaje labile psihic (II)

Mintea umana a reprezentat un subiect de interes maxim in toate domeniile de activitate, de la cele de cercetare pana la cele artistice. Modul in care aceasta lucreaza si se manifesta a reprezentat dintotdeauna o nebuloasa ce intriga si asmute la elucidarea misterului fiecarui invelis uman al carei gazda este. Pentru a nu face nota discordanta, nici Batranul Hollywood nu se da inlaturi in a o analiza si bifeaza in peliculele muncite manifestarile acesteia. Vrei sa stii care au fost cele mai reprezentative lungmetraje care au acordat rolul principal mintii umane sau, mai bine zis, unor tulburari si deviante ale acesteia? Afla citind continuarea topului 10 Filme despre boli mintale.

5. A Beautiful Mind (2001)

Boala tratata: Schizofrenie

Student la Universitatea Princeton, John Nash (Russell Crowe) se lupta sa aduca o contributie valoaroasa in acesta lume a matematicienilor. Intr-un final, acesta face o descoperire ce i-ar putea aduce Premiul Nobel. Dupa absolvire, John se intoarce la facultate, de data aceasta in calitate de profesor si se indragosteste de eleva sa, Alicia (Jennifer Connelly). Intre timp, guvernul ii cere sa-l ajute cu spargerea unor coduri sovietice, lucru care il atrage intr-un timp relativ scurt intr-o conspiratie terifianta. Nash devine din ce in ce mai paranoic pana in momentul in care o descoperire ii da cu totul viata peste cap. Alicia este singura care il mai poate ajuta pe John sa revina pe drumul cel bun si sa-si recapete simturile si odata cu acestea statusul sau de mare matematician. Un film de Oscar care trateaza posibilitatile nelimitate ale mintii umane.



4. Rain Man (1988)

Boala tratata: Autism

Charley (Tom Cruise) este un smecheras care a trait suficient de mult timp de unul singur pentru a-si putea da seama cum sa faca fata diverselor situatii si cum sa manevreze oamenii in interesul lui. La un moment dat, tanarul afla ca tatal sau, care l-a dat afara din casa pe cand avea 10 ani, a murit. Acesta i-a lasat mostenire o decapotabila si...un frate necunoscut pe nume Raymond (Dustin Hoffman). Raymond este autist, dar capabil sa faca calcule matematice complicate, aproape imposibile. Tatal celor doi a lasat toata averea lui Raymond, dar acesta nici macar nu intelege la ce folosesc banii. Charley este furios de ce a facut tatal sau si de faptul ca i-a fost ascunsa existenta lui Raymond atata timp. Astfel, il rapeste pe Raymond si incepe cu el o lunga calatorie din care ambii frati vor invata ce conteaza cu adevarat in viata, ce inseamna familia, dragostea si afectiunea celor din jur.



3. Girl, Interrupted (1999)

Boala: Tulbularea de personalitate Borderline

Susanna (Winona Ryder) este depresiva si fara niciun scop in viata dupa ce termina liceul, la sfarsitul anilor `60. Dupa o incercare de sinucidere nereusita, ajunge intr-un centru de boli mintale, Claymore. Aici, se imprieteneste cu Georgiana, care este mitomana, Daisy, o victima a abuzului sexual si Polly, victima a unui incendiu. Susanna cade insa prada farmecelor non-conformistei Lisa (Angelina Jolile), cea mai nebuna din gasca. Ramane de vazut daca Susanna se ia dupa Lisa si ramane o locuitoare permanenta a spitalului de nebuni sau, isi baga mintile in cap si iese de acolo, lasand totul in urma. Oricum pe toata durata filmului traiesti cu impresia ca nebunii sunt mult mai interesanti decat oamenii normali si ca mai bine devii si tu unul de-al lor, daca nu vrei sa te plictisesti printre orizonturile limitate si anoste ale normalului.



2. Donnie Darko (2001)

Boala: Schizofrenie

Donnie Darko (Jake Gyllenhaal) nu prea se intelege cu familia, profesorii si colegii sai de la scoala, dar reuseste sa lege o prietenie frumoasa cu simpatica Gretchen ( Jena Malone ) care accepta sa se intalneasca cu el. De altfel, Donnie are si un psihiatru intelegator care descopera ca hipnoza este cheia potrivita pentru a descuia cele mai ascunse secrete. Neinteles de cei din jur si introvertit, diagonosticat si cu schizofrenie, Donnie isi creeaza un prieten imaginar, un iepure pe nume Frank. Pana aici nimic iesit din comun. Insa, in momentul in care un motor al unui avion pica din senin din cer in dormitorul lui, Donnie incepe sa-si puna intrebari. Boala sa mintala nu-l lasa insa sa-si dea seama daca aceste intamplari sunt cauze ale bolii sale sau dovezi ale paranormalului.



1. Fight Club (1999)

Boala tratata: Multipla personalitate / Dedublare de personalitate

Un insomniac (Edward Norton) cu o slujba monotona si stresanta, cu fiecare noua zi la fel ca cea de ieri, isi traieste viata in virtutea inertiei si fara niciun scop. La un moment dat, in cale ii apare un comis-voiajor alunecos (Brad Pitt) care il invata sa se miste si sa traiasca liber. Patrunde astfel in labirintul unui joc dur, anarhic, al unor lupte mortale, nemotivate. Devine membru al unui club, denumit Fight Club, in care foloseste bataia ca pe un surogat menit sa inlocuiasca amorteala spiritului. Curand insa isi da seama ca nu acesta este raspunsul la intrebarile sale.

Folosind bataia ca pe o terapie, cei doi descopera ca nu sunt singurii in aceasta situatie, alaturi de ei fiind multi tineri dornici sa-si descarce nervii prin aceste batai. Astfel, in subteranurile orasului se creeaza un adevarat lant de „cluburi de lupta”. Insa, in momnetul in care apare o femeie senzuala si excentrica (Helena Bonham Carter), totul o ia razna si evenimentele scapa de sub control pana la uitare de sine.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea