Filme

#filme #sf #top 10 #star wars #george lucas #alien #matrix

Top 10 cele mai tari filme SF (partea II)

Saptamana trecuta va spuneam care sunt cinci dintre cele mai tari filme SF facute vreodata si incheiam articolul cu promisiunea de a reveni cu o continuare a topului 10.

5. 2001 – A Space Odyssey (1968)

Cel mai bun film al regizorului Stanley Kubrick si, cu siguranta, unul dintre cele mai bine realizate filme SF din istoria cinematografiei , 2001: A Space Odyssey este o capodopera vizuala.

2001: A Space Odyssey este numaratoarea inversa catre ziua de maine, o harta a destinului uman, o cercetare a infinitului. Este un film uluitor, castigator al unui premiu Oscar, o reusita vizuala, o captivanta drama vis-a-vis de o masinarie. O capodopera a regizorului Stanley Kubrick (si a co-scenaristului Arthur C. Clarke) care probabil va stimula, inspirand si captivand multe generatii. Pentru a incepe calatoria in viitor, Kubrick viziteaza mai intai originile preistorice, apoi face un mare salt (urmand o cale ciudata, ce depaseste orice imaginatie) in colonia spatiala. In cele din urma, astronautul Bowman (Keir Dullea) intra pe un taram neexploatat al spatiului, poate spre nemurire. " Deschide usa , HAL".



4. Blade Runner (1982)

Produs al regizorului Ridley Scott, cunoscut pentru filmele sale indraznete si pline de imaginative, Blade Runner este un thriller SF de exceptie, care l-a confirmat pe actorul Harrison Ford in postura de erou de actiune la Hollywood.

Rick Deckard este un Blade Runner, un politist al viitorului care trebuie sa vaneze si sa ucida replicanti, fiinte umane create artificial ( un fel de clone), care populeaza coloniile spatiale. El ar vrea sa se retraga din politie dar este nevoit sa se intoarca atunci cand 4 replicanti fura o nava si se indreapta spre Pamant. Orasul in care Deckard trebuie sa-si caute prada este o imensa si stearsa imagine a viitorului.



3. Alien (1979)

Ce raspundeti la intrebarea: De cate ori ati vazut seria Alien? Probabil ca l-ati vazut de atatea ori incat nici nu mai tineti minte. Si pe buna dreptate: seria Alien, a carui regie este semnata de patru regizori care au scris istoria cinemaului (in ordine, este vorba despre Ridley Scott, James Cameron, David Fincher si Jean-Pierre Jeunet) este, alaturi de Star Wars si Terminator, cea mai de succes franciza SF nascuta in cetatea filmului. Filmul a catapultat-o pe actrita Sigourney Weaver (in film, Ellen Ripley) in topul celor mai apreciate si mai bine platite staruri americane.

Capodopera seriei ramane insa primul film, in regia lui Ridley Scott: atunci cand echipajul navei spatiale Nostromo raspunde la un mesaj S.O.S. provenind de pe o planeta pustie, ei descopera o noua forma de viata, care se inmulteste prin intermediul unui organism gazda uman. Si astfel incepe teroarea - o teroare care va ucide sase din membrii echipajului si va schimba pentru totdeauna viata celui de-al saptelea.



2. The Matrix (1999)

The Matrix este filmul care defineste poate cel mai bine tendintele cinematografiei in secolul 21: multe efecte speciale, imagini prelucrate serios pe computer si scene de actiune care nici nu ne-ar fi trecut prin cap. Celebra secventa cu traiectoria glontului in slow motion a fost reluata in peste 20 de filme, reclame, desene animate sau videoclipuri. Totusi, in mod surprinzator efectele speciale generate de computer acopera doar 20% din intregul film al fratilor Wachowski, aflati, la acea vreme, la al doilea lungmetraj din cariera lor. The Matrix a castigat la Oscarurile din 2000 nu mai putin de 4 statuete, bineinteles pentru efecte speciale.

Un hacker, Thomas Anderson (sau Neo) traieste practic in lumea computerelor de care este fascinat. Intr-o zi este contactat de niste rebeli misteriosi care ii dezvaluie ca realitatea inconjuratoare este o matrice, o fatada controlata de un computer inteligent in spatele caruia se afla cei care detin cu adevarat puterea in lumea reala. Neo se aliaza cu Morpheus si Trinity in incercarea lor de a rasturna sistemul Matrix.



1. Star Wars (1977)

May the force be with you (Forta fie cu tine)! Cine nu cunoaste oare aceste cuvinte? Cine nu a vazut oare macar un film din seria Star Wars? Productia lui George Lucas este probabil singura pelicula a carei actiune a fost descrisa in sase episoade (lungmetraje) pe parcursul a aproape 30 de ani. Este un drum lung de la Star Wars: A New Hope din 1977 si pana la Revenge of the Sith (2005), un drum presarat cu roboti, cavaleri Jedi, printese, conflicte intergalactice, nave spatiale si foarte multe efecte speciale.
Povestea, pentru acea minoritate infima care nu o cunoaste, incepe astfel: un pusti, Luke Skywalker, care locuieste la o ferma de pe Planeta Tattoine, observa intr-o zi ca robotul de mana a doua primit in dar de la parinti este purtatorul unui mesaj venit din spatiul intergalactic, de la o anumita printesa Leia.

Aceasta cere disperata ajutorul lui Obi – Wan Kenobi. Nedumerit, Luke cere sfatul lui Ben Kenobi, un prieten de-al tatalui sau si constata cu surprindere ca el este cel vizat de mesajul venit de la o distanta de mii de ani lumina. Kenobi il va pune in tema pe Luke cu privire la razboiul dintre gruparea Rebelilor pe de o parte si Imperiul Conducator si energia spirituala numita Forta pe de alta parte.

Fara sa mai stea pe ganduri, Luke, Kenobi si Han Solo (Harrison Ford) isi unesc fortele pentru a o salva pe printesa Leia de maleficul Imperiu condus de sinistrul geniu Darth Vader .



Daca vrei sa afli mai multe si sa fii la curent cu ce au mai facut vedetele din lumea filmului, aboneaza-te la Newsletterul Cinema.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea