Filme

#mafia #gangster #film #al pacino #robert de niro

Top 10: Cele mai bune filme cu gangsteri

Mafia, baietii rai, fetele diabolice, cei pe care nu-i vezi, dar care conduc lumea din umbra - toate acestea te duc cu gandul la o viata incitanta, periculoasa, deloc banala. Poate si de aceea filmele cu gangsteri au reusit tot timpul sa atraga publicul. Unii dintre cei mai buni regizori din lume - Martin Scoresese, Brian De Palma sau Francis Ford Coppola – au realizat unele dintre cele mai cunoscute filme cu gangsteri.

Pentru ca sunt multe, recunoastem ca ne-a fost greu sa alcatuim o lista cu zece dintre cele mai bun filme. Dar, daca nu sunteti de acord cu ordinea in care am plasat filmele, puteti comenta aici. Iata, in opinia noastra, care sunt cele mai bune 10 filme cu gangsteri din toate timpurile:

10. Casino - Martin Scorsese, 1995

Acest film regizat de Martin Scorsese prezinta ambele fete ale Las Vegas-ului – fata sclipitoare si plina de farmec, dar si pe cea cruda si brutala. Ace Rothstein (Robert De Niro) este omul de incredere al mafiei in operatiunile de miliarde de dolari din Las Vegas. Pentru a-si "proteja" investitia, sefii mafiotilor il trimit acolo pe prietenul lui Ace din copilarie Nicky Santoro (Joe Pesci). Combinatia dintre muschii lui Nicky si inteligenta lui Ace pare a fi una castigatoare, dar intrarea in scena a frumoasei Ginger McKenna (Sharon Stone) si dependenta de droguri a lui Nicky vor zgudui imperiul cladit de cei doi.

Replica memorabila: Ace Rothstein: “Oricat de mare ar fi individul, Nicky il va dobori. Il bati pe Nicky cu pumnii, el vine cu o bata. Il bati cu un cutit, el vine cu un pistol. Daca il bati cu un pistol, atunci trebuie sa te asiguri ca il omori, pentru ca va continua sa vina iar si iar pana cand unul dintre voi va muri.”

9. The Usual Suspects - Brian Singer, 1994

Brian Singer, cu ajutorul unei distributii impresionante si a unui scenariu impecabil scris de Christopher McQuarrie, creeaza in 1994 capodopera The Usual Suspects. Dupa o explozie la malul marii, Verbal (Kevin Spacey), un martor ocular si participant relateaza cele intamplate pana la eveniment. Povestea incepe cu cinci oameni luati pentru o linie de identificare si interogati despre deturnarea unui camion. Cel mai suparat este Keaton (Gabriel Byrne), un politist corupt, expus si condamnat, dar care incearca cu disperare sa se indrepte. In timp ce isi asteapta avocatii sa le plateasca cautiunea, Keaton este convins sa mai dea o lovitura alaturi de cei patru. Totul merge relativ bine, pana cand se simte influenta legendarului, si aparent omnipotentului Keyser Soze.

Replica memorabila: Verbal: “Cel mai tare truc nascocit vreodata de catre Diavol a fost sa convinga lumea ca nu exista.”

8. Reservoir Dogs - Quentin Tarantino, 1992

Un film de debut al unui tanar regizor nonconformist ce va revolutiona felul de a povesti in imagini. Sase asasini cu porecle “colorate” - dl. Alb, dl. Maro, dl. Oranj, dl. Blond, dl. Roz si dl. Albastru - sunt angajati de un mare mafiot pentru o lovitura: un furt de diamante. Cei sase nu se cunosc si nici n-au voie sa-si spuna numele real pentru a nu pune in pericol actiunea. In ciuda acestei masuri de siguranta, ei sunt surprinsi de politie in plin flagrant. Cei care scapa cu viata au o singura grija: sa descopere care dintre ei este politist sub acoperire.

Replica memorabila: Dl. Roz (Steve Buscemi): “Nu las bacsis pentru ca societatea spune ca trebuie. In regula, daca cineva merita bacsis, daca depune efort pentru el, atunci las mai mult decat scrie pe nota de plata. Dar treaba cu lasatul bacsisului automat este pentru pasari. Din punctul meu de vedere, ei isi fac datoria, iar eu achit nota de plata.”

7. Carlito’s Way - Brian De Palma, 1993

Carlito Brigante (Al Pacino) este un fost lord al unui cartel de droguri, care lupta pentru a se elibera de trecutul violent si inselator in acest tur de forta al crimelor si violentei, in regia aclamatului regizor Brian De Palma. Dupa ce este eliberat din inchisoare cu ajutorul avocatului sau David Kleinfeld (Sean Penn), uns cu toate alifiile, Carlito decide sa aleaga calea corecta si sa nu se mai ocupe de droguri. Isi deschide un bar de noapte si incepe sa stranga bani pentru a se muta in Bahamas, dar, inevitabil, trecutul sau il ajunge din urma si este prins din nou in jocului drogurilor.

Replica memorabila: Carlito: “Cine naiba esti tu? Ar trebui sa te tin minte? Ce, crezi ca esti ca mine? Nu esti deloc ca mine, esti un gunoi. Am umblat alaturi de oameni ajunsi, oameni cu relatii. Tu cu cine ai umblat? Mai bine pleaca de aici si du-te sa furi o poseta.”

6. Scarface - Brian De Palma, 1983

Un remake al filmului cu acelasi nume din anul 1931, cu un scenariu de Oliver Stone si regizat de Brian De Palma, Scarface este povestea lui Tony Montana (Al Pacino in rolul unuia dintre cei mai nemilosi gangsteri ecranizati vreodata), un criminal cubanez exilat la Miami, unde ajunge sa-si fondeze un impresionant imperiu al drogurilor. Montana isi va uzurpa seful, ii va seduce superba amanta, Elvira (Michelle Pfeiffer), pentru ca in final sa-i dea lovitura de gratie, luandu-i afacerea.

Replica memorabila: Tony Montana: " Say hello to my little friend!" (Spune-i salut micului meu prieten”)

5. Once Upon A Time In America - Sergio Leone , 1984

Sergio Leone (celebru pentru spaghetti western-ul A Fistful of Dollars sau The Good, the Bad and the Ugly) realizeaza o emotionanta evocare a prieteniei unui grup de gangsteri din New York din copilarie si pana la maturitate. Filmul portretizeaza 50 de ani de istorie a afacerilor subterane si ofera roluri profunde unor actori extraordinari. Robert De Niro si James Woods joaca rolurile unor tovarasi pe viata din suburbiile Coastei de Est americane al caror parteneriat in afaceri murdare lasa in urma numai moarte si mister.

Replica memorabila: Noodles (Robert De Niro): “Imi place duhoarea strazilor. Imi curata plamanii. Ma excita.

4. Pulp Fiction - Quentin Tarantino, 1994

Actiunea din capodopera lui Quentin Tarantino se petrece in lumea drogurilor, a armelor, a celor care ucid cu sange rece pentru nimic. Jules (Samuel L. Jackson) si Vincent (John Travolta) lucreaza ca asasini pentru seful mafiot Marcellus Wallace (Ving Rhames). Wallace se ocupa momentan de Butch Collidge (Bruce Willis), un boxer care nu a pierdut atunci cand a fost platit sa o faca de Wallace si care vrea sa plece din oras, dar nu fara ceasul tatalui sau. Vincent are si el probleme atunci cand Wallace il roaga sa o distreze pe nevasta sa Mia (Uma Thurman) cat timp este el plecat. Cativa din acesti oameni isi rascumpara greselile, iar altii nu. Fiecare va avea un sfarsit pe care il merita.

Replica memorabila: Jimmie (Quentin Tarantino): “Nu am nevoie sa-mi spui tu cat de buna este cafeaua mea, bine? Eu sunt cel care o cumpara. Stiu cat de buna este.

3. Cidade de Deus - Fernando Meirelles, 2002

Brazilia, anii '60, Orasul Zeilor. The Tender Trio jefuiesc moteluri si benzinarii. Tinerii privesc si invata bine...prea bine. Anii '70: Micul Ze (Leandro Firimo) a prosperat si stapaneste orasul. Provoaca frica si violenta in timp ce elimina bandele rivale fara mila. Prietenul lui cel mai bun Bene (Phellipe Haagensen) este singurul care il mai tine de partea buna a sanatatii mentale. Rocket (Alexandre Rodrigues) i-a privit pe cei doi acumuland putere de-a lungul anilor si nu vrea sa ia parte la asa ceva. Dar totusi este luat tot timpul de valul acestei nebunii. Tot ce vrea el sa faca este sa fotografieze. Anii '80: Lucrurile au luat-o razna intre ultimele doua bande rivale. Se va sfarsi vreodata? Bine ati venit in Orasul Zeilor.

Replica memorabila: Rocket: “Ce ar fi trebuit sa fie o razbunare rapida s-a transformat intr-un razboi. Orasul lui Dumnezeu a fost impartit in doua. Nimeni nu poate trece dintr-o parte in alta, nici pentru a vizita o ruda. Politistii considera ca cineva care traieste in mahala este un huligan. Oamenii s-au obisnuit sa traiasca in Vietnam si din ce in ce mai multi voluntari sunt gasiti morti.”

2. Goodfellas - Martin Scorsese, 1990

O capodopera a genului semnata Martin Scorsese. Henry Hill (Ray Liotta) a devenit ganster de putin timp si participa la un jaf important alaturi de Jimmy Conway (Robert De Niro) si Tommy de Vito (Joe Pesci). Dupa jaf cei doi ii omoara pe toti cei care au participat si devin importanti in mafia locala. Henry, vizibil suparat de succesul celor doi, incearca sa isi ascunda sentimentele fata de acestia. Va reusi el sa nu starneasca banuielile celor doi mafioti fara scrupule?

Replica memorabila: Tommy de Vito: “Frankie, Frankie, Frankie. Ce legatura are 528 cu 460? Nu pot sa cred asta baieti. La naiba, 528 nu are nicio legatura cu 460, Frankie. Acum explica-mi care este legatura dintre cele doua numere?"

1. The Godfather - Francis Ford Coppola, 1972

Bazat pe cel mai bine vandut roman al lui Mario Puzzo, cu o distributie excelenta, filmul a obtinut zece nominalizari la premiile Oscar. Francis Ford Coppola prezinta povestea ascensiunii, a decaderii si a noii ascensiuni a unei familii mafiote siciliene din New York.

Filmul este povestea grandioasa a lui Don Vito Corleone (Marlon Brando), un mafiot din Sicilia, ajuns cap al unei importante retele mafiote in America. Filmul prezinta o viziune extrem de realista a acestei lumi mai putin accesibile, unde cuvantul dat si promisiunile facute au o valoare capitala, iar onoarea este la mare pret. Din pacate pentru Don Vito, in momentul in care viata ii este pusa in pericol, copiii sai nu mai pot sa stea departe de pericole, fiind antrenati si ei in acest joc extrem de riscant al luptelor intre clanurile mafiote din America.

Replica memorabila: Don Corleone: “I’m gonna make him an offer he can’t refuse.” (O sa-i fac o oferta pe care nu o poate refuza.)

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea