Filme

#cam gigandet #gary oldman #odette yustman #david s. goyer #thriller #2009 #horror #_the-unborn-2009

The Unborn - un horror care nu ar fi trebuit sa se "nasca"

Ce faci dupa ce realizezi scenariul lui Batman Begins sau The Dark Knight? Unii scenaristi sunt, se pare, plictisiti de succes si simt nevoia sa arate lumii ce pot face pe cont propriu. Si atunci se apuca sa regizeze filme horror, precum scenaristul David S. Goyer, in speranta ca duda pusa pe pelicula le va aduce recunoasterea la care viseaza de cand erau mici si scriau scenarii pe genunchi.

David S. Goyer se faulteaza singur cu The Unborn, un asa-zis horror care nu sperie niciun prescolar si care galopeaza frenetic printr-o gramada de cadre-cliseu reciclate din Exorcistul sau The Ring.

Ce are The Unborn si nu au alte horror-uri?

Pe David S. Goyer, evident. Ca si cum faptul ca a “realizat” scenariul filmului nu era de ajuns, Goyer a simtit nevoia de a-si satisface chemarea artisitica si in spatele camerei, facand din The Unborn un film, literalmente, de groaza si demn de toate categoriile “prestigioaselor” Zmeurici.

the unbornCasey Beldon (Odette Yustman) este o tanara care are grija de copiii unor vecini pentru a castiga bani de buzunar. Dupa ce este lovita cu o oglinda de baietelul de care are grija, ochii lui Casey incep sa-si schimbe culoarea si tot pe aici incepe si “drama” ei si a spectatorului care a dat banii pe bilet. Tanara incepe sa vada silueta bizara a unui baietel in oglinzi, iar cosmarurile o bantuie neincetat.

Aflam ca mama lui Casey s-a sinucis intr-un spital de boli mintale si ca a incercat sa ia legatura cu o femeie pe nume Sofi Kozma (Jane Alexander), rezidenta unui azil de batrani . Casey isi da seama ca viata sa este data peste cap de o “fantoma” si porneste in cautarea unor raspunsuri.

Casey afla ca Sofi este bunica sa, o supravietuitoare a Holocaustului, care a avut un frate geaman, insa acesta a murit la Auschwitz din cauza unor experimente atroce. Parca nu am vazut pana acum filme horror cu si despre evrei, deci asta ar fi un element de noutate. Dar un demon a intrat in corpul baietelului si Sofi l-a omorat, dezlantuind astfel un blestem asupra familiei sale. Casey afla ca, la randul ei, a avut un frate geaman care a murit insa la nastere, iar acum spiritul malefic incearca sa intre in corpul ei.

Daca povestea va suna cunoscut si intuiti ce sa intampla in continuare, aveti probabil dreptate. Avem parte evident de othe unborn exorcizare oficiata de rabinul Sendak (Gary Oldman), pentru ca probabil evreii se simteau discriminati ca nu au un exorcist al lor, si de o gramada de morti (cam toate personajele din film mor, evident, pentru a lasa loc altora noi intr-o eventuala continuare).

In The Unborn nici macar demonul, un dybbuk, nu este un demon upgradat (are doar alta denumire), daca la asta va gandeati, ci doar unul care face cam tot ce fac demonii de obicei prin filmele de groaza: alearga cu picioarele ca un paianjen, isi intoarce capul la spate, il roteste pana il rupe, trece dintr-o persoana in alta, isi impinge victimele pe scari, baga gandaci la robinetul din baie, etc. Nimic spectaculos si cu atat mai putin inspaimantator.

Ce are The Unborn si au alte horror-uri?

Absolut tot, mai putin un scenariu original si coerent si un regizor aproape absent. In rest, are o gagica inalta si slaba (bine ca nu-i si asta blonda) imbracata/dezbracata astfel incat sa-si arate cat mai bine talentul (oricare ar fi el in afara actoriei cu care nu prea le are), un demon invechit, o poveste prafuita, cadre reciclate de prin alte filme de gen, aceleasi efecte “speciale” cu barzauni navalind de prin diverse locuri, ochi care isi schimba culoarea, trucuri auditive ieftine care sa salte nitel publicul de pe scaun numai ca sa nu uite ca priveste un film de groaza.

the unbornThe Unborn mai are si niste vedete pe afis, precum Gary Oldman, care s-a gandit si el ca dupa Batman da bine sa joace un rabin intr-un horror de mana a saptea. Sau viitoare vedete, precum Cam Gigandet (Never Back Down, Twilight) “exploatat” in film doar ca element de decor in rolul iubitului bantuitei Casey.

Filmul lui David S. Goyer alearga de nebun ca un babuin scapat de la zoo, uitand de personaje (de abia schitate), de poveste (la capitolul asta ma bantuie foarte multe intrebari: de ce demonul nu-l omoara si pe tatal lui Casey daca tot ii macelareste pe toti cei care ii sunt dragi? El de ce nu este implicat in “aventurile” fiicei care are prea mult timp la dispozitie? De ce Casey este bantuita de imaginea bunicului ei, baietelul posedat si mort in lagar? Care este legatura dintre demon si baietelul care o loveste pe Casey cu oglinda la inceputul filmului si care pare sa fie posedat de demon tot filmul, pentru ca se incapataneaza sa nu moara orice i s-ar intampla?) si de rabdarea spectatorului.

M-am gandit sa ies din sala dupa primele 20 de min si acelasi gand m-a bantuit apoi la "memorabila" fraza “jumby wants to be born now/jumby vrea sa se nasca acum” si, ca sa fiu sincera, cam la fiecare 10 minute, asa ca nu vi-l recomand.

Daca vrei sa afli inaintea tuturor ce se intampla in lumea filmului si la ce sa te astepti de la noile aparitii, aboneaza-te la Newsletterul de Cronici Cinema.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea