Filme

#denzel washington #john travolta #pelham 123 #film #actiune #_the-taking-of-pelham-1-2-3-2009

The Taking of Pelham 123 - atentie, se inchid usile

Daca nu stiti bancul cu Bruce Willis si de ce nu a jucat el in Titanic, atunci vi-l spunem noi. Pentru ca i-ar fi salvat pe toti (inclusiv sifonierul cu tot cu DiCaprio), iar James Cameron nu ar fi devenit o asa notorietate in lumea cinematografiei. Am inceput cu aceasta gluma pentru ca atunci cand vad un film cu teroristi, rapiri, atentate, etc, mi-e imposibil sa nu ma gandesc la Bruce Willis.

De ce? Simplu. Daca ai vazut un film cu ostatici atunci le-ai vazut pe toate. Oameni inocenti sunt rapiti, cativa isi sacrifica vietile pentru ceilalti, un cetatean aparent banal, dar care este mai mult decat pare, vine sa salveze situatia, iar restul este deja istorie.

The Taking of Pelham 123 nu este zguduitor, nici diferit fata de celelate, dar are la baza o poveste credibila si o mana de actori de prima clasa care nu sunt nevoiti sa depuna un efort mare ca sa demonstreze ca stiu ce au de facut. Este un film placut, fara exces de testosteron .

Care este pretul unui ostatic la cursul de azi?

The Taking of Pelham 123 incepe cu Denzel Washington in rolul dispecerului newyorkez Walter Garber, a carui zi obisnuita de munca se intoarce cu susul in jos atunci cand Ryder (un John Travolta cu infatisarea unui posesor de Harley Davidson ) ia cu asalt metroul Pelham 123 si cere o recompensa uriasa – mai precis 526.315.79 de dolari de ostatic. Inmultita cu 19 (numarul de ostatici), suma se ridica la 10 milioane de dolari plus un cent. La sosirea expertilor (adica un John Turturro in rolul unui negociator al serviciilor speciale), seful lui Walter il trimite pe acesta acasa, dar Ryder insista ca singura persoana cu care negociaza este Walter si impusca un ostatic pentru a demonstra ca vorbeste serios.

Timpul trece, Ryder devine din ce in ce mai nerabdator, iar Walter incearca sa-l calmeze pana cand primarul (James Gandolfini) va face rost de bani. Situatia se intoarce la 180 de grade atunci cand Walter isi da seama ca planul lui Ryder este mult mai complex pe cat pare.

Pelham 123 este remake-ul filmului cu acelasi titlu din 1974 si este revitalizat cu un scenariu nou si o regie semnata Tony Scott (fratele celebrului Ridley Scott si creatorul filmelor Deja Vu, Man on Fire sau Domino). Singurul scop al lui Scott a fost sa prinda unghiurile bune. A reusit. S-a jucat foarte bine cu camera, iar mai toate unghiurile de filmare sunt nemaipomenite. Filmul incepe pe melodia "99 problems" a lui Jay-Z si iti face o scurta prezentare a New York-ului, dupa care o numaratoare inversa iti da de inteles ca la 0:00 teroristii vor actiona.

Travolta vs. Washington

The Taking of Pelham 123 nu este o capodopera cinematografica, nici cei doi actori, John Travolta si Denzel Washington, nu au nimic de demonstrat. Cei doi sunt veterani in cetatea filmului, iar rolurile interpretate in Pelham 123 nu le creeaza dificultati. Travolta a mai jucat in roluri negative, dar in acelasi timp placute (Broken Arrow, The Punisher), asa ca un personaj precum Ryder ii vine turnat ca o manusa.

Washington este, ca intotdeauna, foarte sigur pe el si pe ceea ce face. Chiar daca rolul i-ar fi iesit la fel de bine cu un abdomen plat , el a tinut sa se ingrase cateva kilograme pentru ca personajul sau sa para cat mai comun. Cei doi primesc ajutor si din partea lui John Turturro (The Big Lebowski, The Good Shepard), in timp ce James Gandolfini (The Sopranos) primeste toate replicile bune si aproape ca le "fura" filmul celor doi.

The Taking of Pelham 123 este un thriller usurel de vara care nu te da pe spate, dar nici nu te face sa iti plangi de mila ca aid at banii pe bilet. Daca ai vazut Harry Potter and the Half Blood Prince si Public Enemies, iar ce ruleaza in momentul de fata cinema nu te incanta cu nimic, atunci cu siguranta Pelham este cea mai buna alegere.

Trailer The Taking of Pelham 123

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea