Filme

#_the-strangers-2008 #horror #thriller #drama #bryan bertino #liv tyler #scott speedman #film #2008

The Strangers - prostia dauneaza grav sanatatii

The Strangers, in regia lui Bryan Bertino, a fost lansat in SUA prin vara lui 2008 si atunci a ocupat timp de o saptmana locul fruntas in box-office spre stupoarea multor critici si cinefili, dezamagiti de discrepanta dintre campania de marketing care promovara filmul ca fiind “cel mai…” la mai multe capitole si realitatea de pe celuloid.

the strangersPelicula a ajuns in sfarsit si pe ecranele din Romania unde nu a facut deloc valuri pana acum, ca, deh, lumea a aflat intre timp ca nu e nici horror (asa cum se lauda), nici drama (e doar dramatic de prost), nici thriller (nu prea mai sare nimeni din scaun la vederea unei banale masti sau la auzul unor lovituri sau pocnituri in diverse obiecte).

The Strangers pleaca de la premisa ca intamplarile descrise in film sunt bazate pe un fapt real si o statistica ingrijoratoare, ce-i drept, despre numarul mare de crime violente ce au loc anual in SUA. Pelicula poate fi cel mult bazata pe intamplari reale, cat despre statistica, ne abtinem s-o comentam.

Un film prost cap-coada

Kristen McKay (Liv Tyler) si James Hoyt (Scott Speedman) sunt un cuplu tanar si certat dupa cate de ne dam seama la inceputul filmului. Motivul? El a cerut-o de nevasta, dar ea nu este pregatita. Dar de aici si pana la marea drama mimata (in primele cadre personajele sunt planse si desfigurate de nervi si lacrimi, de parca si-ar fi dezvaluit brusc ca au orientari diferite si au petrecut ani buni impreuna degeaba sau chiar mai rau) este o exagerare exploatata de Bertino (regizor si scenarist) in slow-motion (in primele 30 de min nu se intampla nimic) care iti anesteziaza cheful de a mai vedea restul filmului.

Cei doi pleaca de la o nunta si ajung la o casa de vacanta izolata unde o domnisoara ciudata si posibil beata bate la usa cautand pe cineva. Aici incepe bizareria scenaristica si momentul in care protagonistii se apuca sa ia cele mai proaste decizii posibil, iar sfarsitul filmului devine previzibil .

El, siderat si suparat ca iubita i-a dat cu flit, pleaca in miez de noapte dupa tigari, lansadu-o singura in casa izolata si cuthe strangers domnisoara ciudata bantuind fantomatic prin apropiere. Kristen, mai slaba de inger ca toate femeile din genul aste de filme, incepe sa se teama ca cineva vrea sa ia casa cu asalt. Nu se inseala. Trei psihopati, un el si doua ele cu masti pe fata, incep sa o terorizeze pe femeie cu tot felul de zgomote si scheme tip uite mobilul, nu e mobilul.

Intre timp se intoarce si iubitul ratacitor. Sceptic la inceput, acesta isi da, totusi, seama ca cei trei nebuni nu-i vor lasa in pace cu una cu doua si se decide sa riposteze. Mai intai incearca sa dialogheze cu mascatii, desi, un om intreg la minte ar fi sters-o de la locul cu pricina cu tot cu iubita indecisa. Apoi, pune mana pe o arma, dar habar nu are s-o foloseasca.

Cat poate fi de greu sa incarci niste gloante si sa tragi in inamic? Neverosimil intr-o tara care “se mandreste” cu numarul urias de crime armate comise de minori a caror varsta cobora si la 8 ani si in care aproape toti cetatenii (conform statisticilor) poseda cel putin o arma.

Si lista poate continua…

Dupa ce il impusca din greseala pe prietenul venit sa-l ia cu masina, James se hotaraste sa iasa afara, in padure, simtind ca trebuie sa faca ceva. O lasa iar singura pe Kristen, asigurand-o ca va fi bine. Daca scenariul vi se pare prost pana aici, nici nu va trece prin cap ce ineptii va mai asteapta.

the strangersSa va mai povestesc ca James isi pierde arma, ca Kristen fuge de urmaritori, se impiedica, cade si schioapata ca in orice alt “horror” de duzina in care un criminal fugareste o speriata care lasa cutitul cu care se poate apara si o ia la sanatoasa? Nu cred ca din cate am enumerat pana acum v-a convins ceva sa vedeti acest film.

Protagonstii iau cele mai proaste decizii de la inceput si pana la sfarsit, desi la un moment dat sunt inarmati si chiar egali ca numar cu psihopatii (cand apare prietenul lui James, care, insa, in spiritul filmului, ia si el cele mai proaste decizii, inclusiv un glont in cap pentru ca-l merita).

Personajele nu sunt dezvoltate in niciun fel, Liv Tyler este doar impietrita de frica, iar Scott Speedman mimeaza disperarea. Nu aflam niciodata care este drama cuplului si nici de ce cei trei psihopati fac ceea ce fac. Cu toate ca, nebunia si sadismul nu au nevoie de o justificare. Poate vom afla detalii in The Strangers 2, continuarea prezentului esec cinematografic, care este deja in productie tot cu Liv Tyler in rolul principal.

In loc de The Strangers, incercati Funny Games

Ce a fost in mintea regizorului cand a nascocit in asemenea scenariu “horror” de prost? Cine a dat banii pentru a se produce un asemenea horror la care ar rade si un pusti de 5 ani? Cine s-ar speria oare la The Strangers? Singurul lucru care te sperie la pelicula lui Bertino este cantitatea de clisee si tampenii derulate pe parcursul celor 80 si ceva de minute.

The Strangers este un film prost care nu reuseste sa te salte din scaun, desi si-a propus, nu reuseste sa aiba nici macar un punct culminant, nu reuseste sa se indrepte pe final, desi sfarsitul este previzibil dupa primele 30 de minute.

Va recomand, in loc de The Strangers, sa urmariti pe dvd thriller-ul psihologic Funny Games (1997) al regizorului Michael Haneke (castigator al Palm D'Or-ului de anul aceste pentru The White Ribbon), care porneste de la aceeasi idee a unei case invadate de niste sociopati.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea