Filme

#_the-spiderwick-chronicles-2008 #chronicles #spiderwick #the

"The Spiderwick Chronicles" - un film fantasy pentru copii

Am ajuns in sfarsit sa vad si eu The Spiderwick Chronicles si nu pot spune prea multe despre el, in afara faptului ca, daca sunteti fani ai genului fantasy si nu aveti altceva mai bun de vazut sau nu puteti merge la cinema decat insotiti de parinti, puteti incerca aceasta ecranizare a lui Mark Waters dupa o carte de Tony DeTerlizzi si Holly Black, dar s-ar putea sa fiti dezamagiti.

The Spiderwick Chronicles este clar un film pentru familie si se adreseaza in principal celor mai mici dintre cinefili, neavand prea multe de oferit unui public matur. Povestea este simpla: o mama singura (Mary Louise Parker) cu trei copii, ce nu-si mai poate permite sa traiasca in New York, isi gaseste un nou job intr-un orasel de provincie si se muta intr-o casa misterioasa si cam infricosatoare, spre disperarea lui Jared (Freddie Highmore), unul dintre cei doi fii. Dezamagit de decizia mamei sale de a se muta si de faptul ca tatal sau nu vine sa-l vada, Jared isi gaseste o preocupare in a descoperi misterele din noua locuinta.

O poveste pe care am mai vazut-o

Pustiul gaseste o carte prafuita, de carei coperta invechita este prins un biletel de avertizare, care il instruieste clar pe cel care o gaseste sa nu indrazneasca s-o citeasca. Sa fim seriosi, fie ca esti un om matur care nu crede in povesti, fie ca esti un pusti de 13 ani cu o imaginatie bogata si mult timp la dispozitie, vei deschide si vei citi cartea, tocmai pentru ca ti s-a spus sa nu o faci! Jared, ca orice copil normal, citeste cartea, iar curand, in casa si in preajma acesteia, incep sa se petreaca tot felul de fenomene ciudate, pe care toata lumea i le atribuie micului Jared, ca facand parte din arsenalul de glume proaste, pe care pustiul il lanseaza in incercarea de a-si convinge mama sa se intoarca la New York.

Jared este insa, singurul care intelege ce se petrece cu adevarat in noua casa, dar nu reuseste sa-si dea seama care este si motivul. Cartea i-a dezvaluit ca, de fapt, lumea este locuita, pe langa oameni si animale, si de foarte multe fiinte ciudate, al caror nume le stim cu totii din povesti: zane, elfi, goblini, grifoni, troli, porci vorbitori si monstrii inspaimantori, care vor sa puna stapanire peste lumea toata.

Monstrul Mulgarath (Nick Nolte) vrea cartea cu orice pret, pentru ca aceasta i-ar dezvalui toate secretele de care are nevoie pentru a distruge lumea si isi instruieste armata de broaste hidoase sa i-o aduca cu orice pret. Aici intervine insa Jared, decis sa apere lumea si sa-si protejeze familia. Reuseste sa-si convinga fratele geaman Simon (Freddie Highmore) si pe sora sa (Sarah Bolger) sa lupte alaturi de el, pentru a duce cartea inapoi la cel care a scris-o, un unchi indepartat, Arthur Spiderwick (David Strathairn), pentru a fi distrusa.

Nimic nu merge, insa, ca la carte si cei trei frati vor trece prin aventura vietii lor, incercand sa protejeze cartea si sa-l impiedice pe Mulgarath sa distruga lumea. Ca in orice poveste, totul se termina cu bine, atunci cand fortele binelui raman unite si se coalizeaza improtriva raului: Mulgarath se transforma in pasare in timpul confruntarii finale cu Jared, pentru a putea insfaca manuscrisul, insa este prins si mancat de Hogsqueal (Seth Rogen), pacea fiind restabilita.

Nimic nou in lumea fantasy

Daca vi se pare ca povestea seamana foarte mult cu Lord of the Rings sau Harry Potter, nu va inselati, dar asta se intampla pentru ca Hollywood-ul este hotarat sa transforme orice carte de povesti intr-o franciza fantasy, mirosind milioanele de dolari pe care micii fani ai genului le-ar putea aduce industriei.

Privit cu ochii unui adult plictisit de povesti, filmul nu este deloc spectaculos si nu aduce nimic nou. De remarcat este prestatia lui Freddie Highmore (un mic mare talent, care ne-a surprins si in Finding Neverland sau Charlie and the Chocolate Factory), care face un foarte bun rol dublu, interpretand doi frati total diferiti ca personalitate.

The Spiderwick Chronicles este un film pentru cei mici si de vazut alaturi de ei, pentru ca in ochii unui adult lumea povestilor nu mai pare de basm ca odinioara. Daca sunteti totusi fani ai genului fantasy, il puteti incerca in asteptarea urmatorului film Harry Potter.

NOTA: 6.0/10




Daca vrei sa afli inaintea tuturor ce se intampla in lumea filmului si la ce sa te astepti de la noile aparitii, aboneaza-te la Newsletterul de Cronici Cinema.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea