Filme

#_da-mai-departe-2000

"The Pillow Book", un film despre fantezia in dragoste

"Majoritatea filmelor americane au o viata limitata. Ele intra in salile de cinema fie pentru a inota, fie pentru a se scufunda, iar daca nu se vand in doua saptamani, sunt aruncate ca o felie de paine. Or, in cazul lui Greenaway, notiunea este simpla: filmele sale nu tin cont de canalele clasice de distributie. Le poti vedea azi sau peste 10 ani, pentru ca reprezinta o alegere a fiecaruia", scria Roger Ebert in recenzia sa din "Chicago Sun Times" dupa lansarea filmului " The Pillow Book " ("Cartea de capatai"), in regia lui Peter Greenaway . Acum, la 10 ani de la lansarea internationala, filmul lui Greenaway poate fi vizionat si de cinefilii romani, fiind distribuit de Asociatia Moebius din Cluj, cu sprijinul Eurimages.

Premiera acestei coproductii Franta - Marea Britanie - Olanda este programata in data de 6 ianuarie la Cinema Studio din Capitala.

Cand fantezia frizeaza cu perversitatea

In "The Pillow Book", regizorul Greenaway pleaca de la pictogramele secolului XX ale cronicarului Curtii Imperiale Sei Shnagon si creeaza o fantezie moderna de dragoste. Regizorul aduce pe ecran atat imagini de o frumusete uimitoare, un amalgam vizual de stravechi si nou, doi actori frumosi - Ewan McGregor si Vivian Wu -, cat si bucuria cunoasterii artei stravechi a caligrafiei japoneze. "Cartea de capatai" este un film exotic despre erotismul matur, un film indraznet despre fantezia in dragoste, fantezie ce frizeaza cu perversitatea, vizualul jucand un rol principal. In plus, povestea de dragoste dintre o japoneza si un traducator bisexual imbina parfumul si grotescul. Or, cei carora le place inclinatia lui Greenaway catre arte, tendinta lui de a introduce in creatiile sale jocuri de cifre, detalii din carti si elemente de arhitectura, cu siguranta nu vor fi dezamagiti.

Poem ilustrat pe pielea amantului

De copil, Nagiko (Vivian Wu) invata sa-si sarbatoreasca ziua de nastere intr-un mod inedit. Tatal ei, un artist caligraf, ii picteaza pe fata pictograma dorintei pe care o vrea implinita.

Totul devine un ritual de familie, iar Nagiko, acum casatorita, este macinata de amintirea evenimentelor din copilarie. In plus, ea descopera ca sotul ei nu este nici interesat si nici nu vrea sa continue aceasta ceremonie. Intr-un final, frustrata de incapacitatea de a-si gasi un iubit care sa fie caligraf sau de a gasi un caligraf pe care sa-l faca amant, Nagiko descopera un individ interesant care ar putea fi iubitul dorit.

El este Jerome (Ewan McGregor), un translator englez, bisexual prin inclinatie naturala.

Intalnirea celor doi are loc la Hong Kong, iar Jerome are fantezia de a se oferi ca suport viu al creativitatii erotice a fetei. Astfel, ea ii va folosi trupul pentru a scrie pe el un ultim poem, un manuscris insufletit pe care i-l va trimite editorului. Poemul scris pe pielea amantului este ilustrat in nuante de rosu, auriu si negru, pentru a scoate in evidenta motivul razbunarii. Nagiko vrea sa se razbune pe cel care i-a santajat tatal.

Din pacate, Jerome face greseala de a se indragosti de Nagiko, o fiinta incapabila sa iubeasca cu adevarat. Dupa ce il surprinde pe Jerome intr-o scena intima cu editorul, Nagiko renunta la el ca si cand nici nu s-ar fi cunoscut. Restul filmului prezinta razbunarea femeii pe editor si derularea unei povesti de dragoste pana dincolo de mormant.

Filmul lui Greenaway are in palmares premii obtinute la Barcelona, Londra si Seattle.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea