Filme

#_the-international-2009 #clive own #naomi watts #thriller #2009 #tom tykwer

The International - un thriller globetrotter, dar fara final

Doi barbati discuta intr-o masina. Atmosfera este foarte tensionata, cei doi fumeaza cu geamurile inchise. Barbatul aflat pe bancheta din spate iese din masina, se indreapta spre un trotuar, ii face semn unui alt barbat, vrea sa traverseze strada, dar cade secerat. Moare cateva secunde mai tarziu, sub privirile colegului sau.

Un thriller care incepe in forta…

the internationalThe International incepe in forta, continua in acelasi ton, desi firul povestii se despica pe parcurs, dar sfarseste fara a da o concluzie, semn ca nici scenaristul nu s-a hotarat ce sfarsit sa croiasca thriller-ului regizat de Tom Tykwer. Filmul este inspirat de scandalul in care a fost implicata banca BCCI (Bank of Credit & Commerce International) din anii ’80 si pana la inceputul anilor ’90.

Agentul Interpol Louis Salinger (Clive Owen – foarte bun intr-un rol a la James Bond) isi vede colegul mort in plina strada si nu-i trebuie mult sa-si dea seama ca in ciuda autopsiei care indica un infarct, colegul sau a fost ucis in cadrul unei conspiratii de proportii. Salinger porneste impreuna cu Eleanor Whitman (Naomi Watts – cam de umplutura; banuiesc ca era nevoie de o blonda care sa atraga spectatorii), asistenta procurorului districtual din New York, in cautarea ucigasului si a celor care se afla in spatele crimelor.

Curand se vor trezi antrenati intr-o “afacere” internationala orchestrata de cea mai puternica banca din lume, IBBC din Luxemburg, dar care le depaseste atat jurisdictia cat si puterile. In ce consta problema? IBBC foloseste capitalul pentru a finanta traficul de arme din lumea a treia pentru ca o data ce controlezi traficul de arme, controlezi conflictul, iar odata ce esti stapan pe conflict, controlezi si datoria statelor implicate.

Pe scurt, banca folosea banii cetatenilor pentru a intretine conflictele de pe glob, aducand tarile subdezvoltate la statutul de sclave ale marilor puteri. Nimic nou pana aici, avand in vedere ca toata lumea stie ca printre cei mai mari exportatori de arme pentru lumea a treia se numara SUA, China si Rusia, adica tari care trambiteaza lupta impotriva terorismului .the international

Salinger si Whitman sunt depasiti de situatie, mai ales ca inamicul le urmareste toate miscarile si are grija sa fie mereu cu un pas inaintea lor. Mai mult, cei doi agenti si ajutoarele (veti vedea multe asasinate in film) la care apeleaza pe parcursul anchetei sunt foarte aproape de a fi linsati de oamenii fara scrupule.

…dar se pierde pe final

Scenaristul Eric Singer, ca si protagonistii filmului , s-a vazut la un moment dat depasit de situatia pe care el insusi a creat-o, nestiind cum sa duca spre final un script care incepuse promitator. Si atunci se apuca sa despice firul povestii in firicele mai mici pe care uita apoi sa le lege la ghemul mare, lasandu-le sa fluture libere spre nedumirirea spectatorului. Sa dam si un exemplu: cam dupa 30 de min, Salinger este intepat in ceafa si isi aduce aminte imediat ca astfel a murit colegul sau (prin otravire) la inceputul filmului. Numai ca Salinger nu moare ca, deh, mai are multe de rezolvat. Ramane totusi cu o gaurica in gat, asa de suvenir de la baietii rai.

Tot spre finalul filmului avem parte de convertirea dubioasa si foarte putin credibila a unor criminali , dusmani declarati ai celor doi agenti, care se hotarasc sa treaca in tabara Binelui/Adevarului/Dreptatii.

the internationalTom Tykwer (Run, Lola, Run; Perfume) regizorul filmului, a reusit totusi sa faca din The International un film care te tine cu sufletul la gura in timp ce actiunea alearga prin Milano, Berlin, Luxemburg, Istanbul, New York. Mana si mintea lui Tykwer se vad cel mai bine in cadrele pe care le compune in jurul personajelor, in modul in care se joaca cu arhitectura locurilor prin care trece povestea, imprumutand elemente specifice din fiecare oras.

The International nu duce lipsa de scene memorabile, precum cea din Muzeul Guggenheim din New York (cladirea circulara trimite la structura filmului), in care Salinger, criminalul pe care il urmareste si o echipa de asasini se dueleaza cu semi-automate printre sutele de vizitatori. Cool, dar un pic prea lunga.

In ciuda scenariului slabut, The International este un thriller de vazut!

 



Daca vrei sa afli inaintea tuturor ce se intampla in lumea filmului si la ce sa te astepti de la noile aparitii, aboneaza-te la Newsletterul de Cronici Cinema.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea