Filme

#bucket #list #ultimele #dorinte #morgan #freeman #jack #nicholson #_ultimele-dorinte-2007

"The Bucket List" sau mai mult decat ultimele dorinte

The Bucket List a avut premiera in cinematografele noastre weekend-ul trecut si se anunta un film cu succes de box-office, avand in vedere ca cele doua vedete ale filmului sunt veteranii Hollywood-ului, Jack Nicholson si Morgan Freeman. Pelicula lui Rob Reiner este o comedie, desi sunt momente cand unele scene v-ar putea stoarce cateva lacrimi, o lectie despre pritenie, dragoste, sensul vietii (oricat de aberant si pompos ar suna) si o frumoasa calatorie finala a carei destinatie nu este insa importanta.

ultimele dorinte si inceputul unei prietenii

Edward Cole (Jack Nicholson) este un bogat si excentric director de spital si se mandreste cu politica sa cum ca centrele medicale nu sunt saloane de frumusete, si in consecinta, toate rezervele trebuie sa aiba cel putin doua paturi indiferent de situatie sau pacient. Soarta ii joaca feste si curand se va trezi internat in propriul spital, alaturi de un alt pacient, situatie care nu ii este deloc pe plac, avand in vedere ca trebuie sa-si respecte propria regula de a imparti salonul de spital. Astfel il cunoaste pe Carter Chambers (Morgan Freeman), un mecanic auto, care duce o viata total diferita de bogatasul Cole, cu un alt set de valori si alta perspectiva asupra vietii si a ceea ce este cu adevarat important.

Aflam din primele 15 minute ale filmului, ca cei doi pacienti sunt diagnosticati cu cancer in faza terminala si mai au de trait cel mult sase luni. Dar, dupa cum spuneam, nu finalul este important, ci calatoria pana acolo. In scurt timp, Edward si Carter ajung sa se imprieteneasca, ca doar sunt colegi de suferinta si impart acelasi salon de spital. Ajung sa-si destainuie sentimente si experiente, vise neimplinite si regrete.

Cand Carter incepe sa astearna pe hartie o lista cu toate lucrurile pe care ar vrea sa le faca in ultimele luni de viata, Edward vine cu ideea de a le pune in practica, ca doar bani avea destui si oricum nu avea cui sa-i lase, fiind certat cu fiica pe care nu o vazuse de ani buni. Cei doi ajung astfel sa faca inconjurul lumii , sa sara cu parasuta , sa conduca masini de curse, si, taind de pe lista una cate una dorintele lor, isi dau seama cat de mult au trait in cele cateva luni de cand se cunosc si cum i-a schimbat pritenia ce i-a legat pe un pat de spital.

Spuneam, si repet, ca importanta este calatoria in sine, pentru ca in timp ce calatoresc dintr-o tara in alta, Edward si Carter isi dau seama ce este cu adevarat important in viata pentru fiecare din ei. Carter se intoarce la familia sa si la sotia, careia i-a fost credincios o viata intreaga, petrecandu-si ultimele zile alaturi de cele mai dragi fiinte. Edward, in schimb, certat cu fiica sa, pe care refuza s-o contacteze la insistentele lui Carter, are procese de contiinta si se chinuie sa gaseasca acel ceva cu adevarat important in viata sa. In cele din urma se impaca cu fiica sa si descopera fericit ca are o nepotica, cea mai frumoasa fata din lume.

Sa mori cu inima deschisa...

Asa spune tagline-ul filmului, dar, cu siguranta, povestea celor doi prieteni ne ofera o lectie despre cum sa traiesti fara regrete, despre cum sa descoperi pentru ce traiesti.

Bineinteles ca Jack Nocholson si Morgan Freeman duc tot filmul si daca cei doi nu ar fi fost cap de afis, productia nu ar fi fost nici pe jumtate ceea ce este. Jocul celor doi actori este impresionant, reusind sa intre excelent in pielea celor doua personaje atat de diferite. Nicholson face din nou un rol memorabil ca Edward Cole, un personaj excentric, sarcastic si cinic, a carui inima este deschisa de prietenia cu Carter, inscriindu-l in galeria rolurilor cu care deja ne-a obisnuit.

Morgan Freeman nu ne poate dezamagi intr-un rol ce a fost scris de scenaristul Justin Zackham special pentru el. Cu o intelepciune nativa, autodidact si cu foarte mult bun simt, personajul Carter este complet opus lui Edward, iar de aici ia nastere comedia si replicile inteligente si amuzante.

Scenariul nu este original, deci totul este previzibil, si nici foarte bine inchegat, dar nu este insa, nici plictisitor. Si oricum ar fi, Nicholson si Freeman reusesc sa umple toate golurile si sa acopere o gama larga de trairi printr-un dialog continuu si excelent interpretat.

The Bucket List este, fara indoiala, unul dintre cele mai reusite filme de care am avut parte in 2008. In ciuda tonului dramatic, ramane totusi o comedie pentru modul optimist si amuzant in care priveste moartea sau, cel putin, acceptarea ei. Este un film de vazut, mai ales pentru performanta actoriceasca a celor doi protagonisti.


NOTA 7.0/10





Daca vrei sa afli inaintea tuturor ce se intampla in lumea filmului si la ce sa te astepti de la noile aparitii, aboneaza-te la Newsletterul de Cronici Cinema.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea