Filme

#_snakes-on-a-plane-2006

Sssssss... Va plac sarpele, domnu’?

Desi nu ne sta in obicei sa prezentam filme de duzina, din categoria celor care pot fi rontaite ca popcornul, de data aceasta facem o exceptie pentru simplul motiv ca „Avionul cu serpi“ reuseste performanta de a nu-l enerva sau plictisi nici pe cel mai exigent spectator.

Ideea de la care porneste scenariul e suficient de inedita: un martor involuntar al unei crime comise in Hawaii de capul mafiei locale trebuie impiedicat cu orice pret sa apara in fata tribunalului. Si cum tentativa de lichidare directa da gres, mafiotii pun la cale un plan pe cat de simplu, pe atat de eficient: sa prabuseasca avionul care il transporta pe eroul nostru, insotit de doi agenti FBI, spre Los Angeles. Metoda aleasa denota insa, pe langa cinismul inerent, o imaginatie debordanta. Zeci de serpi veninosi sunt imbarcati in cala avionului si eliberati la mijlocul cursei cu ajutorul unui dispozitiv cu autodeclansare. Si pentru ca ferocitatea reptilelor sa fie stimulata la maximum, ghirlandele de flori specifice insulei, care sunt atarnate de gatul tuturor pasagerilor la imbarcare, sunt „udate“ cu o solutie ce contine un feromon.

Haosul care se instaleaza in avion este usor de imaginat, ambii pilotii sunt - evident - muscati mortal de serpi si, cand totul pare pierdut, intra in scena, cu clarviziune, Flynn-agentul-minune (Jackson), care rezolva cazul si, ajutat de un impatimit al simulatorului de zbor de la PlayStation, reuseste sa aterizeze in siguranta cu imensul Jumbo Jet.

Chiar daca nu beneficiaza de rasturnari de situatie, firul actiunii fiind absolut previzibil, spectatorul este tinut cu sufletul la gura de micile amanunte care dau savoare acestei productii. Desi cea mai buna incadrare a filmului este la categoria horror, exista si momente de umor, involuntar sau nu, si chiar o idila creionata cu delicatete, in final. Una peste alta, este un film bine facut, pe care il poti sterge din memorie fara niciun regret a doua zi dupa vizionare. Dar cele 105 minute de „action“ merita cu prisosinta deranjul, chiar cu riscul unui cosmar „soft“ in noaptea de dupa.

Snakes on a Plane
SUA, 2006
Titlul original: snakes on a plane
Regia: David R. Ellis
Scenariul: John Heffernan, Sebastian Gutierrez
Distributie: Samuel L. Jackson, Julianna Margulies , Nathan Philips
Thriller, 105 minute
Rating IMDB: 7,4/10
Rating SFin: 7/10

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea