Filme

#sunshine #filme #filme astronauti #A Space Odyssey #solaris #apollo 13

Science fiction: 4 filme incredibile cu astronauti

"Gravity" a luat cu asalt cinematografia mondiala si a devenit un candidat serios la titlul de cel mai spectaculos film al anului (cel putin din punct de vedere vizual). Pelicula SF, a carei actiune se desfasoara in spatiu, se alatura unei galerii selecte de filme cu astronauti in prim-plan: iata-le pe cele mai reusite!


1. "2001: A Space Odyssey" (1968)

Cu adevarat unul dintre cele mai bune filme ale genului, "Odiseea Spatiala 2001", semnat de Stanley Kubrik, a facut o tranzitie abrupta si binevenita catre calatoriile in spatiu si tehnologiile avansate din spatele lor.

Filmul il are in prim-plan pe astronautul Dave Bowman care porneste intr-o expeditie pe Jupiter pentru a afla mai multe despre un monolit - si inteligenta extraterestra din spatele lui - descoperit pe Luna.


2. "Solaris" (1972)

Inainte de "Gravity", niciun alt film nu mai surprinsese singuratatea calatoriei in spatiu asa cum a facut-o capodopera cinematografica semnata de Andrei Tarkovsky, "Solaris".

Inspirat de romanul cu acelasi nume scris de Stanislaw Lem, SF-ul "Solaris" spune povestea a patru savanti care, aflati la bordul unei statii spatiale ce graviteaza in jurul planetei Solaris, traiesc o serie de intamplari stranii, pare-se cauzate intocmai de ciudata planeta.


3. "Apollo 13" (1995)

Inspirat din fapte reale, filmul semnat de Ron Howard are meritul de a reusi sa creeze suspans, in pofida faptului ca evenimentele care stau la baza lui erau arhicunoscute.

Replica "Houston, avem o problema" a facut istorie odata cu lansarea peliculei SF despre misiunea Apollo 13 si lupta astronautilor aflati la bordul navetei spatiale de a ramane in viata si de a se intoarce teferi acasa.


4. "Sunshine" (2007)

Filmul regizat de Danny Boyle urmeaza un tipar binecunoscut: dupa ce o naveta spatiala dispare in neant, o alta o porneste pe urmele sale, cazand in capcana care a determinat si disparitia primeia. Iar, de aceasta data, pericolul il reprezinta chiar astrul nostru, Soarele, care ameninta sa se stinga in absenta unei interventii decisive din partea umanitatii.



Sursa foto: sodahead.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea