Filme

#_red-eye-2005

Red Eye - Surprizele unui zbor de noapte

Pentru ca a fost Hallowen, orice thriller psihologic mai agresiv sau film de groaza chiar mediocru a fost lansat la rampa cu incredere. In aceasta categorie poate fi inscris si "Red eye"(Zbor de noapte) ce reuneste doi actori cu charisma si potential-Cillian Murphy si Rachel McAdams. Primul s-a remarcat in "28 Days Later" si l-a impresionat pe Nolan care l-a distribuit in "Batman begins". Murphy este apreciat mai ales in Anglia si este implicat in numeroase proiecte ce vor parea in 2006. Rachel McAdams a jucat in "The wedding crashers " si a castigat respectul criticilor cu prestatia ei din "The notebook" a lui Nick Cassavetes. Personajele pe care le intruchipeaza cei doi in "Red eye" sunt pana la un punct schitate credibil dar ulterior scenaristul Carl Ellsworth pare ca si-a pierdut concentrarea sau inspiratia si da impresia chiar ca si-a propus ca povestea sa fie scufundata in penibil. Cat timp s-au aflat in avion, lucrurile intre cei doi s-au derulat intr-un mod destul de captivant, chiar daca pe alocuri fortat. Confruntarea este mai mult una care implica manipulare si forta mentala si jongleaza de multe ori cu o vulnerabilitate mimata si doze concentrate de autocontrol. Ulterior se apeleaza la un compromis cu tinta comerciala intr-o varianta extinsa ce nu mai amuza sau sperie pe nimeni.

Regizorul este Wes Craven , cunoscut pentru deja clasicul "A nightmare on Elm Street" dar mai ales pentru seria de succes, compusa din trei parti - "Scream". Craven se achita intr-o maniera decenta de obligatiile sale dar nu reuseste sa salveze un scenariu care in a doua parte si mai ales in ulimele 15 minute este lipsit de orice urma de veridicitate, originalitate sau continut. Lupta pe plan fizic dintre cei doi actori pricipali capata nuante caricaturale, de parodie ieftina . Suspansul dispare complet si in ciuda infruntarii pe viata si pe moarte –totul pare o repetitie stangace, fara sens. Tot ce-ti doresti este sa se termine mai repede iar sfarsitul conceput in maniera consumista, de duzina –te lasa golit de orice emotie.

Avionul in sine a capatat o dimensiune mult mai amenintatoare dupa distrugerea turnurilor gemene - chiar si un banal avion de calatori poate fi privit acum ca o arma impotriva unei intregi natiuni. In ciuda inmultirii numarului de accidente petrecute anual pe glob si implicit a escaladarii starii de anxietate si de neincredere in acest mijloc de transport-oamenii continua sa apeleze la aceasta solutie pentru a se deplasa pe distante mari. Pentru ca timpul e una din obsesiile majore si orice drum trebuie parcurs cat mai rapid...

Oliver Stone are in pregatire un film despre evenimentele care au produs o turnura definitiva in istoria contemporana. In aceasta productie despre 11 septembrie care va fi lansata in 2006, Nicholas Cage detine rolul principal. Sa speram ca filmul nu va avea soarta lui Alexander"-care a fost un esec de proportii si ca se va ridica la nivelul atins de ”Hamburg cell”-din punctul de vedere al obiectivitatii continute.
Cu exceptia filmului The Terminal - toate peliculele mai recente, a caror poveste este legata intr-un mod mai definitoriu de un avion nu sunt de o calitate iesita din comun. "Fligtplan" a lui Jodie Foster, si productii precum "Air Force One", "Con Air" sau "Random hearts" au avut incasari acceptabile pentru producatori dar au fost uitate repede.
Probabil ca acelasi lucru se va petrece si cu Red Eye.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea