Filme

#_nunta-muta-2008 #drama #comedie #comunism #dictatura #cronica #horatiu malaele #nunta muta

Nunta muta sau spiritul petrecaret al romanilor

Filmul de debut in regie al actorului Horatiu Malaele - Nunta Muta - este un film despre comunism, dar nu despre comunismul cu care ne-am obisnuit in atatea si atatea filme romanesti de-a lungul timpului. Este vorba despre inceputurile lui, perceptia oamenilor si spiritul petrecaret al romanilor.

Nunta Muta isi propune sa vorbeasca lumii despre ororile unei dictaturi, dictatura comunista, prezentand o poveste care ar fi parut imposibila daca nu s-ar fi intamplat.

Horatiu Malaele este cunoscut, fara indoiala, drept unul dintre cei mai valorosi actori romani ai momentului. Cand vine vorba de arta, pare ca Malalele le-ar fi incercat pe toate. Insa acesta a recunoscut ca meseria de regizor de film "este una groaznica", care l-a agresat si l-a chinuit foarte mult.

Dupa spusele regizorului, scenariul acestui film are la baza o intamplare reala: "Aceasta poveste am auzit-o in adolescenta mea teatrala de la Octavian Cotescu, profesorul meu. Povestea a avut loc in Moldova, dar nu numai in Moldova, in toata Romania, chiar in tot lagarul de est."

Filmul ne prezinta o echipa de filmare sosita intr-un sat izolat pentru a realiza un reportaj despre fenomene paranormale . Spre surprinderea reporterilor, satul este populat numai de femei batrane, in doliu. Primarul satului, interpretat de George Mihaita, le spune povestea locului, intamplata in primavara lui 1953.

Ana (Meda Andreea Victor) si Iancu (Alexandru Potocean) sunt de foarte multa vreme impreuna, astfel ca a inceput sa le iasa vorbe. Dupa o discutie aprinsa cu tatal fetei (Valentin Teodosiu), Iancu o cere de nevasta. Langa sat, un regiment sovietic de tancuri face manevre zilnice. Smaranda (Ioana Anastasia Anton), fosta logodnica a lui Iancu, moare in urma unui viol bestial. Datorita unei insigne gasite in mana Smarandei, Ana este de parere ca soldatii sovietici sunt responsabili de crima. Dupa inmormantare, pregatirile de nunta incep ca pentru un ospat pantagruelic.

In toiul petrecerii, primarul satului anunta moartea dictatorului Stalin si declararea doliului international de 7 zile. Mesenilor li se acorda o ora sa paraseasca locul. Socrul mic are ideea sa continue nunta in interiorul casei, in liniste totala – o nunta muta .

Distribuite de zile mari

Cei doi actori principali, Meda Victor si Alexandru Potocean, devin foarte credibili in rolul celor doi indragostiti. Iar restul satenilor – si aici intra un intreg batalion de nume grele din cinematografia si teatrul romanesc –  au fost de-a dreptul magnifici.

Distributia filmului s-a bucurat si de participarea unor actori ca: Valentin Teodosiu, Luminita Gheorghiu, Dan Condurache, Alexandru Bindea, Anca Sigartau, Anton Alexandru, Tudorel Filimon, Serban Pavlu, Doru Ana sau Ioana Anastasia Anton, in rolurile satenilor.

Nu stiu cum ar fi aratat filmul fara ei, dar cu ei, pelicula a fost colorata, spontana si nu a fost loc de greseli.

Doi dintre cei mai apreciati actori romani, Tamara Buciuceanu si Victor Rebengiuc, au jucat rolul unor bunicuti tacuti si senili. Chiar daca nu au avut nicio replica, acestia si-au facut simtita prezenta pe deplin.

16 minute de nunta muta si hohote de ras

Nu credeam ca o sa vad vreodata, cel putin intr-un film romanesc, o secventa de 16 minute fara replici care sa ma amuze atat de mult. Elita actorilor romani asezata la o masa fara tacamuri, pentru a nu produce zgomot, cu pahare invelite in panza, lautari ce mimeaza muzica, socrul mare cu probleme de digestie si utilizarea comica a jocului "telefonul fara fir" pentru a transmite mesajele, fac din aceasta secventa marele moment al peliculei.

In cadrul conferintei de presa de dupa vizionare, Horatiu Malaele a declarat ca a fost emotionat de faptul ca mari actori au facut parte din proiect pe bani putini. "Nici nu ne apucaseram bine de filmari si contractele s-au injumatatit, dar ei au venit la filmari. Pentru mine a fost o emotie si un exemplu de prietenie", a declarat acesta.

Nunta Muta va avea premiera oficiala in data de 17 noiembrie la Teatrul National, iar dupa 21 noiembrie va fi distribuit in toata tara.

Daca vrei sa afli mai multe si sa fii la curent cu ce au mai facut vedetele din lumea filmului, aboneaza-te la Newsletterul Cinema.acasa.ro 

Trailer Nunta Muta

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea