Filme

#_da-mai-departe-2000

NARCO, poezie si vis

In cadrul Festivalului de film francez am facut cunostinta cu Gustave Klopp( Guillaume Canet )in Narco, o comedie delicioasa despre un non-erou al timpurilor noastre.
Personaj ciudat dar extrem de simpatic, Gus s-a nascut cu “o eroare de fabricatie” si pica lat in lumea viselor cand ti-e lumea mai draga din cauza narcolepsiei care il impiedica sa aiba o viata sociala normala. Altfel spus, Gustave este un trantor cu acte in regula in viata de zi cu zi, dar un erou invincibil in vise. Pentru ca, am uitat sa precizez ca Gustave al nostru are o viata paralela, si deloc monotona in vis: se inchipuie agent secret, soldat in mijlocul exploziilor, oricum ar fi este in plina actiune chiar daca la masa cade, surprins de criza, cu nasul in farfurie.

Gustave isi povesteste viata cu o ingenuitate induiosatoare si cadrele se succed des, in ritmul crizelor lui de narcolepsie. Asa il vedem pe Klopp crescand, adormind cand si unde nu te astepti pana cand in existenta sa de narcoleptic apare Pam ( Zabou Breitman ), o manichiurista care e ferm convinsa ca “unghiile sunt pentru o femeie cum este barba pentru un barbat.” Filosofie pura, nu? Gustave adoarme si la nunta… dar e redundant deja sa mai precizez asta.
Barbat la casa lui, Gustave nu isi indeplineste indatoririle de sot ceea ce o exaspereaza pe Pam, nevoita sa aduca banii in casa si sa se confrunte cu realitatea in timp ce Gustave face legea in somn.

Ideea salvatoare ii vine insa lui Klopp dupa o sedinta de terapie cu psihiatrul Samuel Pupkin: benzile desenate. Astfel, viata lui Gus este amenintata de asasini platiti de frustratul Pupkin si totul ia o intorsatura urata in timp ce Gus, artistul, zace in coma. Izvorate din visele pline de actiune, benzile desenate ale lui Klopp devin o sursa de bani, mana cereasca pentru Pupkin, Pam si Lenny Barr( Benoit Poelvoorde ), prietenul cel mai bun al lui Gustave.

Insa cu forte proaspete, Gustave Klopp iese din coma vindecat de narcolepsie si are de gand sa-si faca dreptate. Cum? Mai bine va las sa descoperiti singuri.
Gustave Klopp este inconjurat de personaje cu vise neimplinite, povestile lor impletindu-se intr-un colaj splendid: Pam, nevasta naiva si infidela, Pupkin, psihiatrul dezechilibrat, Lenny Barr un karateka ratat, fan inrait al lui Van Damme …
Desi ne amuzam copios vizionand productia este imposibil sa nu razbata pana la noi o unda de nostalgie: “esti un star pentru cei care te iubesc.” Asta sa fie concluiza filmului?

Povestea lui Gustave, savuroasa, de o finete nesperata, este impinsa la limitele realului, asemenea unei colectii de benzi desenate.
Un scenariu cu adevarat original, actori desavarsiti, o alunecare intre fantastic si real, intre comedie si drama, intre narcolepsie si nebunie…Narco este de departe cel mai bun film francez al anului 2004. Un film dinamic care te face sa visezi!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea