Filme

#_le-silence-de-lorna-2008 #dardenne #premiu #scenariu #cannes 2008 #drama

Le Silence de Lorna - de ce tace Lorna?

Ne-am obisnuit deja cu faptul ca filmele de arta sau, in general, cele in care nimic nu sare in aer si restaurant impreuna cu iubitul sau albanez (la randul lui, si el implicat in afaceri ilicite).

Si totusi, ceea ce face nu este de ajuns. Visul Lornei are un pret mult mai mare: o viata. Pentru a intra intr-o noua casatorie, protagonista trebuie sa accepte si sa pastreze secretul unei crime. Interlopul Fabio vrea sa-l omoare pe drogatul Claudy (ca e doar un junkie care pana la urma va muri de supradoza ) pentru a sterge urmele vechii afaceri.

Lorna – un pion aproape mitizat

Asa ca Lorna trebuie sa taca si, pe ascuns, sa faca, pentru ca, desi este o emigranta implicata intr-un fel sau altul intacerea lornei crima organizata, ea are totusi o constiinta, care nu o lasa sa-l vada pe fragilul si inofensivul Claudy mort, care o impinge sa-l ajute pe acesta sa renunte la droguri, facandu-i pe plac ca unui copil mic si teribil de singur.

Claudy ii da economiile lui Lornei pentru ca aceasta sa le pastreze si sa-i dea bani numai cand are nevoie, caci altfel i-ar fi dat pe toti pe droguri. Si culmea, m-am intrebat tot filmul, de ce Lorna nu cheltuieste banii? Mai mult, dupa moartea lui Claudy, vrea sa-i dea familiei acestuia, insa mama si fratele refuza banii unui drogat. Numai Lorna, nevasta falsa, il vede si il trateaza ca pe o fiinta umana, mergand pana la a-si insela iubitul pentru a-l tine pe Claudy departe de dealerii de droguri.

Lorna este un personaj complex (aproape mitizat de fratii Dardenne ), inteligent, prea moral pentru cercul in care se invarte, indeajuns de sensibil pentru a-si ajuta aproapele , suficient de puternic pentru a-si asuma rolul de pion in jocul altora, dar totusi fragil. Protagonista din Le Silence de Lorna este un produs al unei lumi dezumanizate in care discrepantele social-economice permit indeplinirea unui vis numai cu sacrificii omenesti, iar povestea ei o parabola trista care indeamna la meditatie.

Chiar daca reuseste sa-si cumpere restaurantul visat, Lorna este pedepsita pentru incercarea de a pacali un sistem interlop foarte bine pus la punct, iar crima pe care o ascunde nu poate fi rascumparata decat prin alta.

Parca pentru a face haz de necaz, exista si scene amuzante (de fapt, o disperare impinsa la extrem), daca va vine sa credeti, in Tacerea Lornei: metodele la care recurge protagonista pentru a obtine rapid divortul de Claudy (incearca sa-l faca pe barbat s-o loveasca, insa acesta refuza si atunci se da singura cu capul de perete pentru a-si “procura” o rana care l-ar putea salva pe Claudy de la moarte).

Le Silence de Lorna este un film apasator prin concept (poate nu-l veti intelege in totalitate dupa o prima vizionare), simplu prin realizare (este filmat in mare parte din mana, fara muzica sau alte artificii cinematografice), dar percutant prin problematica. Neaparat de vazut! Daca l-ati ratat la Festivalul Filmului European , aveti sansa sa-l vedeti din nou pe ecrane incepand din 29 mai.

 


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea