Filme

#_jumper-oriunde-oricand-2008

Jumper devenit un ghid de calatorie pe fast forward

"Oriunde este posibil", acesta e motto-ul filmului, desi ar putea fi mai degraba schimbat in "orice e posibil la Hollywood, mai putin un film de actiune bun". Jumper: Oriunde oricand , una dintre cele mai asteptate pelicule SF/thriller pe 2008, se dovedeste a fi si una dintre cele mai slabe.

Premisa

Premisa filmului pare interesanta: un tanar descopera, in urma unui accident, ca are un fel de anomalie genetica, ce ii permite sa se teleporteze in orice colt al lumii la orice ora. Parasit de mama in copilarie si cu un tata cam absent, David Rice (Hayden Christensen ) incearca sa se descurce singur si sa se obisnuiasca cu puterile de supererou. Il vedem jefuind o banca la 15 ani, apoi intr-un apartament la New York si prin vreo alte 10 locuri faimoase din jurul lumii, apoi actiunea e data pe fast-forward si il vedem inapoi in oraselul natal, incercand sa ia legatura cu dragostea lui din adolescenta, Millie (Rachel Bilson ).

Pana sa-i declare insa, ca orice supererou, amor etern prietenei sale, David este prins intr-un joc de urmariri de-a soarecele si pisica, ce pare ca il depaseste. Cu ajutorul unui alt jumper , Griffin (Jamie Bell ), David afla ca este vanat de asa numitii paladini, al caror scop este exterminarea jumper-ilor inca din timpuri medievale. Cei doi se hotarasc sa faca echipa pentru a-si invinge inamicul comun, Roland (Samuel L. Jackson ).

Urmeaza o serie de jump-uri succesive, batai spectaculoase, multe efecte speciale si un sfarsit inevitabil, dar mult prea abrupt si care anunta transformarea Jumper: Oriunde oricand -ului intr-o noua franciza made in Hollywood.

Jump si cut pe fast-forward

Dupa cum spuneam, premisa filmului e buna, insa nu duce nicaieri. Personajele nu sunt, insa, suficient elaborate, iar spectatorului nu i se ofera nici o explicatie referitor la originea jumper-ilor sau cea a paladinilor care ii vaneaza pentru a-i omori.

Asa ca, dupa, o ora si 20 si ceva de minute de teleportare continua, ramanem cu destul de multe intrebari al caror raspuns nu-l vom afla curand. De ce paladinii folosesc un cutit pentru a omori jumperi si nu au metode mai moderne? Jumperii sunt tinte numai pentru ca detin aceste puteri? Care e cauza declansarii lor? Si cat de secrete sunt cele doua tabere, jumperi si paladini, daca lumea intreaga este campul lor de lupta si oricine ii poate observa cu usurinta? Cati jumperi sunt de fapt, daca in film apar doar doi? Insuficient pentru a face din ei o specie demna de o exterminare atat de apriga.

Scenariul nu ofera asemenea raspunsuri, iar regia lui Doug Liman (Identitatea lui Bourne ) este ca si inexistenta, filmul pare realizat de un amator cu buget limitat (desi filmarile au fost realizate cam peste tot in jurul lumii) si redus la o serie de cut-uri rapide si inghesuite in 88 de minute. Pelicula, in ciuda efectelor speciale destul de spectaculoase, nu este decat un film pentru adolescentii pasionati de supereroi, care il pot “savura” din spatele unei mari pungi de popcorn.

Jumperi si paladini

Hayden Christensen , jumperul numarul unu, cu puteri de supererou, nu este decat un pusti egoist, superficial si hedonist, care isi foloseste puterile pentru propria distractie, insa nici nu se gandeste sa-si puna superputerile in joc pentru a-i ajute pe altii, desi ar putea. David pare mai degraba un anti-erou care se confrunta cu problemele oricarui tanar de varsta lui. O apuca pe "calea cea buna" jefuind banci si incearca sa-si vrajeasca iubita, crezand ca ea nu-si va da seama de incurcaturile prin care trece. Christiansen nu ofera prea multe personajului sau, poate putina carisma, si un zambet de milioane, insa nu este de ajuns. Actorului ii lipseste forta, energia si umorul cu care Jamie Bell isi imbogateste jumperul.

Bell "fura" aproape toate scenele in care apare, fiind singurul lucru bun din film si motivul pentru care cineva ar vrea sa vada pelicula. Rachel Bilson , in rolul prietenei lui David, nu face decat sa arate cat de lipsita este de orice talent si cum "livreaza" replicile sec si cu viteza teleportarii. Samuel L. Jackson , cu o hidoasa peruca alba si o netarmurita dorinta de a-si indeplini misiunea, nu reuseste sa impresioneze, pentru ca joaca acelasi rol cu care ne-a obisnuit deja.

Aparitia de-a dreptul fulgeratoare a lui Diane Lane , in rolul mamei lui David, care "culmea" ironiei, l-a parasit in copilarie, pentru ca ea era de fapt paladin si ar fi trebuit sa-si ucida propriul copil, este si ea lipsita de orice impact . Nici nu apuci bine sa-ti dai seama ca este Diane Lane , ca actrita dispare repede din peisaj.

Un finish abrupt, dar deschis

Dupa ce a alergat cu 1000 km/h mai bine de 80 de minute, filmul ajunge inevitabil la final, abrupt si fara explicatii. Disputa dintre jumperi si paladini ramane deschisa pentru o noua runda, iar intalnirea dintre David si mama sa este atat de scurta, incat dna. Rice (Diane Lane ) isi da pur si simplu fiul afara pe usa, pentru ca genericul de final sa apara mai repede.

In afara de efectele speciale, care totusi nu le depasesc la capitolul spectaculozitate si inventivitate pe cele din seria X-Men, si de performanta lui Jamie Bell , filmul nu merita nici banii pe bilet si nici o ora si 20 de minute din viata spectatorului ametit de viteza cu care se desfasoara actiunea. Inca un aspect ce trebuie semnalat: filmul este aproape in intregime filmat din mana, deci daca astfel de cadre nu va provoaca efecte nedorite si chiar nu aveti altceva mai bun de facut/vazut, puteti incerca Jumper: Oriunde oricand .

Daca vrei sa afli inaintea tuturor ce se intampla in lumea filmului si la ce sa te astepti de la noile aparitii, aboneaza-te la Newsletterul de Cronici Cinema.acasa.ro

Trailer Jumper: Oriunde oricand



Nota: 6/10

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea