Filme

#hollywood #cinema #film #actori #discurs

Joker catre mafioti: "Si eu care credeam ca glumele mele sunt proaste!"

Multe pelicule de la Hollywood au ramas vii in memoria cinefililor gratie unor discursuri ce au lasat masca audienta. Actori de calibru din cetatea filmului si-au testat arta oratorica printr-o serie de monologuri demne de Oscar.

Pledoaria pe care o tine Al Pacino cu privire la Dumnezeu in filmul Avocatul Diavolului sau regulamentul de „functionare” al Fight Club-ului lui Brad Pitt sunt momente de referinta in cinematografia hollywoodiana.

Si acestea nu sunt singurele. Am alcatuit aici un top al momentelor oratorice legendare din pelicule de succes.

Shawshank Redemption

Rolul lui Ellis Boyd `Red` Redding este probabil una dintre cele mai bune interpretari ale lui Morgan Freeman. Filmul lui Frank Darabont, ecranizat in 1994, spune povestea unui tanar pe nume Andy (Tim Robbins) condamnat pe viata pentru uciderea sotiei sale si a amantului acesteia. In inchisoare, Frank il intalneste pe Red Redding, alaturi de care pune la cale un plan de evadare maret.

Discursul lui Morgan Freeman il prezinta pe Red la o audiere pentru o posibila eliberare conditionata . Inchis insa de 20 ani si obosit de cumulul de nereusite traite in aceasta perioada, personajul lui Morgan renunta sa mai convinga comisia. Urmareste putin mai jos cum face lucrul acesta.



Fight Club

Se spune ca rolul lui Tyler Durden l-ar fi ajutat pe Brad Pitt in tinerete sa scape de stigmatul: „Sunt prea frumos ca sa fiu hetero, deci sunt gay!”.

Fight Club-ul (1999) lui David Fincher spune povestea unui insomniac, plictisit pana peste cap de monotonia vietii lui, care devine membrul unui club, denumit Fight Club, in care bataia este un soi de surogat menit sa inlocuiasca amorteala spiritului.

Speech-ul lui Brad Pitt este de fapt discursul de intampinare tinut de Tyler Durden noilor veniti in Fight Club.



Devil`s Advocate

Dupa ce am urmarit prestatia lui Al Pacino din filmul Devil`s Advocate (1997) in regia lui Taylor Hackford , pot spune cu mana pe inima ca nu exista actor care sa-l intruchipeze mai bine pe...Satana.

Despre ce este vorba in film? Simplu, despre Diavol (Al Pacino) care se joaca urat de tot cu mintea fiului sau (Keanu Reeves) in incercarea de a-l convinge pe acesta sa se culce cu sora lui si implicit sa-l faca pe el, Diavolul, conducatorul lumii in defavoarea Divinitatii.

Discursul pe care il tine Al Pacino cu privire la viata, valori si ipocrizia lui Dumnezeu, te vrajeste pur si simplu. Prestatia actorului, absolut incredibila, te face sa te intrebi daca nu este chiar el diavolul in persoana.



The Godfather

Nu cred ca mai exista om cu cel putin un televizor in casa care sa nu fi auzit de celebra ecranizarea a lui Francis Ford Coppola despre binecunoscuta familie mafiota Corleone. Marlon Brando, de altfel, a ramas in istoria cinematografiei datorita rolului lui Don Corleone, de multe ori actorul fiind numit chiar The Godfather.

Speech-ul ales de mine prezinta chiar prima scena a filmului, in care nasul este convins sa-i faca un favor tatalui fetei violate. Pana la urma „he makes him an offer he can`t refuse”.



A Few Good Men

Prestatia pe care a avut-o Jack Nicholson in filmul lui Rob ReinerA Few Good Men (1992), este una mai mult decat memorabila. De altfel, replica rostita de personajul acestuia, Colonelul Nathan R. Jessep: „You can`t handle the truth” (Nu poti face fata adevaralui) a ramas una dintre cele mai celebre fraze din istoria filmului.

In A Few Good Men, Daniel Kaffee (Tom Cruise), avocat militar, preia cazul a doi soldati americani acuzati ca au ucis un coleg de-al lor. Cei doi sustin ca ei s-au supus doar ordinelor colonelului Nathan Jessup. Acesta este un om infatuat si ferm convins ca stie cel mai bine sa distinga intre bine si rau. Daniel, incearca sa dovedeasca nevinovatia celor doi soldati, reusind intr-un final sa-l faca pe temutul Jessup sa se piarda cu firea si sa-si scoata la iveala adevarata fata.

Insa pana a se pierde cu firea, Jessup tine acest discurs memorabil in care vorbeste despre sacrificiile omenesti, eticheta militara, responsabilitatea asumarii problemelor maselor sociale etc. Dupa ce asculti ce spune Nicholson aici, sigur te vei intreba daca si cei ce ne conduc noua tara acum gandesc la fel.



Pulp Fiction

Pulp Fiction (1994) in regia lui Quentin Tarantino a fost o rampa de lansare pentru cariera lui Samuel L. Jackson. De atlfel, scena prezentata putin mai jos este definitorie pentru intreaga activitate a actorului. Despre ce este vorba?

Capodopera lui Tarantino este structurata in patru povestiri violente care includ ispravile a doi asasini platiti, interpretati de Travolta si Jackson, a sefului mafiot, a sotiei sefului mafiot care ia o supradoza de droguri, a unui boxer ce este somat sa piarda un meci si a multor alte personaje interesante ale caror destine se intersecteaza.

In secventa prezentata mai jos, niste tineri ii datoreaza bani lui Marsellus Wallace (seful mafiot interpretat de Ving Rhames). Jules (S.L. Jackson) si Vincent (John Travolta) vin sa incheie socotelile. Din speech-ul de o acuratete letala tinut de Jules, reiese ca acestuia ii plac burgerii, alcoolul si citatele din bible, pe care le rosteste clar si cu intonatie. O trasatura definitorie a personajului si discursului implicit? Simplu: „Bad Motherfucker”.



The Dark Knight

Cel mai recent film al seriei Batman, The Dark Knight (2008) in regia lui Christopher Nolan, aduce in fata o reprezentatie de zile mari a personajului Joker, interpretat de regretatul actor Heath Ledger. De altfel, prestatia din The Dark Knight i-a adus actorului un premiu Oscar post-mortem.

In scena prezentata mai jos, Joker isi face intrarea in actiunea peliculei. Scena memorabila cu creionul infipt in ochi dezvaluie atat latura sadica a criminalului psihopat, cat si cea amuzanta. Care dintre cele doua este mai interesanta? Ramane sa descoperiti voi. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea