Filme

#_charlie-and-the-chocolate-factory-2005

Johnny Depp face un rol de exceptie in “Charlie and the chocolate factory”

Tim Burton a reusit sa dea lovitura in aceasta vara si toamna in Europa si America cu ultimul sau Film..."Charlie and the chocolate factory". S-au inregistrat incasari considerabile si au aparut concomitent recenzii elogioase ale criticilor de film. Pe buna dreptate pentru ca pelicula este un adevarat regal din toate punctele de vedere. E imposibil sa nu fi cucerit indiferent de varsta, educatie sau preferinte.

Scenariul este scris de John August dupa cartea lui Roald Dahl si este ce-a de-a treia ecranizare a cartii. August a lucrat la ultimele doua parti din "Charlie’s angels si impreuna cu Burton mai are o premiera pe anul 2005 - "Corpse bride" Farmecul si atmosfera magica, surprinzatoare din "Big fish" sunt intr-un fel prezente si in " Charlie and the chocolate factory " - se simte aceeasi prospetime, candoare, franchete si creativitate nelimitata. Lumea copiilor, mecanismele dar si problemele si defectele ei tipice sunt abordate abrupt, fara menajamente cu o ironie savuroasa si chiar cu sarcasm uneori. Parerile conform carora, in copilarie toti copii sunt niste ingeri adorabili sunt demontate si eliminate rapid. Multi sunt plini de rautate si de tot felul de vicii, partial provocate sau induse de parintii lor. Comportamentul lor poate fi insuportabil, iar actiunile lor la fel de periculoase si iresponsabile precum ale unor oameni maturi. Willie Woncka ii sanctioneaza cu rabdare, umor si imaginatie pe fiecare dintre cei patru pusti rasfatati. Ni s-au pus la dispozitie patru tipologii reprezentative- Veruca -aristocrata plina de mofturi si pretentii, Mike Teavee -atotstiutorul obsedat de jocuri si televizor, Augustus -lacomul grasan ce infuleca ciocolata non-stop si Violet -ambitioasa sportiva fara constiinta.

Burton a creat un univers aparte, foarte colorat si viu unde visele si dorintele copiilor prind contur. Dar a adaugat accente si nuante in stilul lui unic. A mizat pentru a patra oara in ultimii 15 ani pe talentul, verva si nonconformismul lui Johnny Depp si a facut din nou alegerea corecta. Depp este incarnarea perfecta a lui Willie Woncka. Pentru a fi credibil dar si un personaj contradictoriu si atipic, Depp s-a inspirat din personalitati precum Howarg Hughes, staruri rock pline de glamour ale anilor ’70 si prezentatori ale emisiunii Tv pentru copii. Rezultatul final este o combinatie de travestit cu o coafura a la Mireille Darc, desprins direct din "Velvet underground", ce poarta tot timpul manusi chirurgicale mov si are o un aer in aparenta snob, parsiv si agresiv. Nu intamplator Marilyn Manson si-a manifestat interesul pentru acest proiect… -vizual aparitiile lui au o extravaganta usor similara lui Woncka dar mult mai provocatoare sexual. Depp a fost impresionat de prestatia tanarului englez - Freddie Highmore cu care a jucat impreuna in "Finding Neverland" si a insistat sa fie cooptat in “Charlie and the chocolate factory”. Highmore detine rolul principal-cel al lui Charlie Bucket -un copil modest, cu un suflet plin de sensibilitate, pasionat de mitul creat in jurul fabricii de ciocolata. Familia lui e extrem de saraca si lipsita de posibilitati -dar una de care o sa te atasezi foarte repede. Bunica Josephine –Eillen Essell, care a avut si ea un rol secundar in " Finding Neverland ", bunica Georgina alaturi de bunicul George sunt autoironici, amuzanti si plini de sfaturi sau vorbe de duh. Parintii lui Charlie sunt Helena Bonham Carter si Noah Taylor, pe care l-am vazut si in "Vanilla Sky".

Burton nu a abuzat prea mult de avantajele tehnice si digitale curente si a facut aproape totul utilizand modalitati clasice, traditionale. Maniera de constructie si prezentare ne aduce aminte de " The Wizard of Oz " sau de "Neverending story", iar anumite scene mai "crude' de "Addams family". Copacii si florile de ciocolata, fructele compuse din bomboane sau acadelele ce reprezentau gradinile si in acelasi timp materia de compozitie pentru produsele giganticei fabrici a lui Willie Woncka sunt veritabile si au fost confectionate cu pricepere de firma engleza “Choccywoccydoodah”. Patru din cele cinci fragmente muzicale au fost scrise de Roald Dahl-autorul cartii-iar Deep Roy a repetat dansuri si gesturi particularizate pentru fiecare Oompa Loompa. Imaginile au fost unite si procesate ulterior pe calculator.
Am apreciat in mod special in "Charlie and the chocolate factory"-caracterul imprevizbil si neconventional al dialogurilor din film. Este evidenta latura educativa si moralista dar acest aspect nu diminueaza nici un moment savoarea si umorul prezent in cantitati generoase.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea