Filme

#_angels-demons-2008 #tom hanks #ayelet zurer #ron howard #ecranizare #dan brown #actiune #vatican

Ingeri&Demoni - un film de popcorn cu teroristi ecleziastici

Tom Hanks revine in rolul simbologului Robert Langdon si o taraste pe Ayelet Zurer intr-un tur de forta prin Roma, facand slalom printre cadavre de cardinali sub amenintarea unui sfarsit apocaliptic pentru Vatican. Cam asa ar suna o scurta prezentare a filmului Angels&Demons/Ingeri&Demoni, cea mai recenta ecranizare a romanului best-seller omonim semnat Dan Brown .

Tom Hanks ia Roma la picior in cautare de teroristi ecleziastici

angels and demonsDaca e sa ne luam dupa ordinea cronologica propusa de insusi faimosul autor al Codului lui Da Vinci, Angels&Demons precede evenimentele ecranizate tot de Ron Howard in filmul din 2006. Pentru cei care inca nu au citit cartea (n-au pierdut mare lucru), povestea noii productii este aceasta: Robert Langdon (Tom Hanks) este un simbolog de talie mondiala care isi doreste cu orice pret sa patrunda in arhivele Vaticanului, dar cele 9 petitii ale sale sunt ignorate de mai marii Bisericii Catolice de la Roma.

Cand un trimis al papalitatii il salta pe Langdon din piscina Universitatii Harvard (unde-i sade bine oricarui savant la 5 dimineata) pentru a-l aduce la Vatican, profesorul crede ca l-a apucat pe Dumnezeu de picioare. Bucuria ii este insa de scurta durata cand afla ca a fost chemat, de fapt, sa ajute la investigarea unui act terorist pus la cale de o veche fratie pe care Vaticanul o credea exterminata (caci au depus mult efort logistic timp de cateva secole pentru asta): Illuminati.

Langdon nu are la dispozitie decat vreo 4 ore pentru a salva 4 cardinali rapiti, torturati si ascunsi prin diferite locuri din Cetatea Eterna si pentru a gasi o bomba cu anti-materie ce ar putea rade Vaticanul de pe harta. In scena intra si frumoasa Vittoria Vetra (Ayelet Zurer), om de stiinta la Institutul CERN de la Geneva de unde a fost subtilizat de asa-zisii Illuminati tubul cu anti-materie. Langdon si Vetra sunt inghesuiti intr-o Alfa Romeo si trimisi de garzile speciale ale Vaticanului (prea multe ca sa le tin minte, dar erau dotate mai ceva ca CIA-ului) prin oras intr-o misiune de salvare a papaliatii, lumii, etc.

Angels&Demons – doar un film

Spre deosebire de The Da Vinci Code/Codul lui Da Vinci, Angels&Demons sta mai bine la capitolul ritm alert si rasturnariangels and demons de situatie, regizorul Ron Howard facand din el un adevarat montagne rouse de scene de actiune care nu te vor lasa sa casti pe parcursul celor aproape 2 ore si 20 de minute ale filmului. Nu vom discuta regia, scenariul sau jocul actorilor pentru ca, asa cum spunea insusi regizorul Howard “it’s just a movie”/’este doar un film”, unul de popcorn am spune, numai bun de vazut la plictiseala sau cu amicii la iesirea saptamanala.

Stim ca Tom Hanks poate mult mai mult si mai stim ca in asemenea filme nu e timp de dezvoltat psihologia personajelor, dar apreciem ca Robert Langdon este destul de amuzant cand loveste in stanga si-n dreapta cu explicatiile insufletite despre lumea plina de simboluri sau cand face misto de garzile Vaticanului care nu stiu mare lucru nici despre propria istorie.

Despre Ayelet Zurer se poate spune ca e frumoasa si da foarte bine ca personaj secundar, dar mai mult nu am putea scoate nici daca ne-ar zgaltai tubul cu anti-materie deasupra capului. Incearca sa ne smulga un zambet odata cu jumulirea unei foi dintr-un manuscris al lui Galilei si asta din criza de timp, dar cliseul pseudo-umoristic tipic hollywoodian nu a fost prea apreciat de spectatori.

angels and demonsEwan McGregor se pierde usor in sutana personajului duplicitar si zelos pana la psihoza, parintele Patrick McKenna, reusind sa-i nuanteze trairile fara sa-i tradeze, insa, prea repede intentiile. Daca ati citit cartea, ar trebui sa va asteptati la cateva schimbari operate de scenaristi , dar nu trebuie sa va scandalizati, caci Hollywood-ul nu a fost niciodata fidel cartilor adaptate.

Regizorul are grija sa strecoare si un mesaj impaciuitor printre scenele de urmarire: stiinta si religia nu ar trebui sa fie inamice, caci niciuna nu este perfecta atat timp cat oamenii sunt imperfecti. Cred totusi ca savantii cenzurati, exilati, prigoniti si arsi pe rug de inchizitie timp de secole doar pentru ca au indraznit sa cerceteze si sa nu creada ca Pamantul este centrul universului, ar "aplauda" initiativa pacifista a filmului cu degetul din mijloc.

Angels&Demons nu intra in categoria filmelor de arta, dar este un blockbuster multumitor care are toate ingredientele unui succes comercial, mai putin partea romantica, lasata deoparte spre dezamagirea lui Tom Hanks care si-ar fi dorit niste “actiune” pe bancheta din spate a masinii. Pacat, insa, ca aceasta era prea mica pentru asemenea scene. De admirat ca hollywoodienii au reusit sa recreeze exact decorurile de la Vatican, astfel incat este greu sa crezi ca pelicula nu a fost filmata la Papa in poarta.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea