Filme

#festival international #festival de film #cinemaiubit #film

Incepe Festivalul International de Film Studentesc CineMAiubit

Festivalului International de Film Studentesc CineMAiubit, revine cu cea de-a 20-a editie la Bucuresti. Festivalul va debuta pe 7 decembrie la Cinematograful Elvire Popesco, ultima zi de fesival fiind 11 decembrie.

Fiind cel mai important festival international de film studentesc din Romania, CineMAiubit este locul unde, de-a lungul timpului, si-au facut lansarea la public multi dintre cineastii romani, azi unanim recunoscuti.

Deschiderea va avea loc miercuri, 7 decembrie, ora 19:00 la Cinema Elvire Popesco, iar in urmatoarele patru zile publicul se va putea delecta cu scurtmetraje din intreaga lume. Printre tarile participante in acest an se numara, in afara de Romania: Israel, Polonia, Turcia, SUA, Germania, Belgia, China, Italia, Spania, unele dintre cele mai prestigioase scoli de cinema din lume avand filme in competitiile festivalului.

Miza competitiei este "Premiul pentru cel mai bun film", alaturi de peste alte 20 de premii printre care mentionam: "Premiul de regie 'Cristian Nemescu' ", "Premiul special al juriului", "Premiul Presedintelui UCIN", "Premiul Rectorului UNATC", "Premiul de imagine", "Premiul de montaj", "Premiul de sunet 'Andrei (Otto) Toncu' " sau traditionalul "Premiu al criticii" oferit de Asociatia criticilor de film din UCIN.

Cele trei sectiuni principale ale festivalului sunt fictiune, documentar si animatie/experimental, iar spectatorii pot fi siguri ca vor vedea pe marele ecran o paleta larga de viziuni cinematografice, din zone culturale diferite.

CineMaiubit continua traditia competitiei si pentru scenariul de scurt-metraj, pentru fotografie si afis de film.

Juriul international al festivalului reuneste personalitati din lumea cinematografica, atat din Romania, cat si din strainatate. Componenta Juriului Mare al festivalului este: Gyorgy Baron – critic si istoric de film din Ungaria, Dragan Milinkovic – regizor, producator, dramaturg din Serbia, Wang Yao – critic de film in China si autorul singurei carti dedicate filmului romanesc din Asia, Rodica Lazar binecunoscuta actrita a Teatrului Bulandra, cu roluri remarcabile in cinema si in seriale de televiziune, Bogdan Mustata, regizor laureat cu Ursul de Aur pentru scurtmetraj, Catalin Cristutiu monteur de film si Marius Panduru, cel mai titrat director de fotografie roman din ultimii ani.

Juriul sectiunii documentar ii reuneste pe: Janka Barkcoczi – critic de film din Ungaria, Isabela tent - dubla laureata a competitiei de documentar a festivalului nostru si castigatoare a Premiului Gopo si pe Florin Iepan – remarcabil regizor de film documentar.

Juriul sectiunii animatie-experimental este compus din regizorii de animatie Constantina Mihaila si Octavian Frecea si criticul de cinema Laurentiu Bratan.

In plus, sub umbrela festivalului va avea loc a cincea editie a workshopului intensiv de scenaristica de scurmetraj MiniMidpoint, unde echipe de studenti cineasti vor lucra sub indrumarea lui Csaba Bollok.

De asemenea, in cadrul CINETic (centrul de cercetare al UNATC) se vor desfasura doua workshopuri, primul dedicat filmului de animatie si efectelor vizuale, iar cel de-al doilea efectelor speciale de machiaj.

Festivalul are si o proiectie speciala a unui program in care UNATC participa pentru al doilea an consecutiv: LOOKING CHINA. Filme documentare realizate de studenti din intreaga lume in China vor fi proiectate sambata, 10 decembrie ora 13:00 la Cinema Elvire Popesco.

Intrarea la toate proiectiile festivalului este libera pentru studenti si elevi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea