Filme

#_legenda-vie-2007

I Am Legend - un “one man show”

Premiera acestei saptamani este mult asteptatul I Am Legend, un thriller SF avand-l in rolul principal pe Will Smith. Daca prezentarea filmului si datele stiute inainte de vizionare, nu m-au impresionat prea tare, la fel s-a inatmplat si cu filmul in sine.

Un film corect din cele mai multe puncte de vedere si cu un actor incercand sa isi depaseasca limitele si background-ul profesional, I Am Legend este, in acelasi timp, ceva ce “miroase a nou” si ceva ce “miroase a vechi”.

Unul dintre cele mai scumpe filme din ultima perioada, I Am Legend, isi doreste sa fie, in acelasi timp, un SF apocaliptic , un thriller cu si despre zombie si un manifest despre supravietuire si speranta.

Dupa 28 de zile … reloaded

Pentru cei care au trait experienta cinematografica a celor doua filme, britanicul Dupa 28 de zile si continuarea sa americana, Dupa 28 de saptamani, pelicula lui Francis Lawrence (cunoscut mai ales pentru Constantine) s-a transformat inca de la primele cadre ale povestii in, asa cum spunea un critic, o clona corecta a celor doua filme mai sus amintite.

Din perspectiva povestii, s-au schimbat coordonatele: nu mai este Londra abandonata si terorizata de zombie – oameni infectati cu un virus al turbarii –; de data aceasta avem de-a face cu un New York parasit ai carui singuri locuitori sunt oamenii transformati de un virus al turbarii in ceva ce seamana a zombie si se numesc “cautatori ai intunericului”.

In mare avem cam aceeasi poveste doar cu mai putini supravietuitori si cu cateva coordonate schimbate. De aici impresia de deja vu. Chiar daca povestea nu aduce nimic nou unui astfel de subiect si nici nu schimba parametrii de abordare, regia si intreaga tehnica de realizare sunt corecte. Fara greseli si fara scapari.

One man show si Will Smith

Nouatea si elementul care salveaza povestea sunt aparitia si interpretarea lui Will Smith. Avem de-a face cu un “one man show” si o interpretare impresionanta.

Neobisnuit pentru Will Smith un astfel de rol, actorul reuseste sa treaca cu brio testul: este singurul supravietuitor al orasului si al lumii intregi. Este singurul care mai spera ca nu e singur si ca lumea mai poate fi salvata daca reuseste sa gaseasca remediul. Iar modul in care Smith isi transmite mesajul si isi joaca personajul sunt cu adevarat ceva nou.

Cadrele statice si dialogul cu el insusi ii ies foarte bine. De la a-si construi singur o realitate formata din manechine de plastic si pana la a-si proteja si feri de zombie locatia, Will Smith devine un luptator atat prin actiuni, cat si prin sistem rational. Disperarea, singuratatea si povara supravietuirii apasa si asupra spectatorului, iar cel care te face sa simti este actorul insusi.

Cu adevarat un “one man show” si un actor care reuseste sa il duca pana la final.

Un New York post apocaliptic si disperant

In mare, filmul nu este unul prost, iar daca treceti peste faptul ca “l-ati mai vazut si cu alta ocazie” si va lasati condusi de un Will Smith impresionant, veti avea parte de ceva destul de bun pentru o seara la cinema: un New York parasit si gol, in care buruienile cresc pe sosesele si caprioarele si leii salbatici se fugaresc prin parcari, si un actor talentat care isi indeplineste sarcina si duce la bun sfarsit filmul.

Avem parte de destul suspans cat sa ne tina cu sufletul la gura si momentele scary ale filmului chiar te iau prin surprindere uneori. Imaginile post – apocaliptice ne introduc intr-un context creat cu rabdare si suspans cu ajutorul carora regizorul a incercat sa portretizeze momente ale disperarii si izolarii.

NOTA: 6/10




Daca vrei sa afli inaintea tuturor ce se intampla in lumea filmului si la ce sa te astepti de la noile aparitii, aboneaza-te la Newsletterul de Cronici Cinema.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea