Filme

#_home-2008 #cinema #film #home #isabelle huppert

Home - civilizatia doare

Home in regia Ursulei Meier este povestea unei familii atipice care a decis ca, in era asfaltului si a betoanelor, sa traiasca izolata undeva la tara, fara vecini sau supermarketuri. Ce fac membrii familiei in momentul in care civilizatia vine pur si simplu peste ei? Se incapataneaza si lupta pentru propriul lor stil de viata. Aceasta decizie curajoasa va da nastere la numeroase mici drame.

Mama (Isabelle Huppert) reprezinta tot ceea ce este traditional si imobil. Este casnica si prefera sa evite orice contact cu alt mediu sau cu alti oameni. Isi face mereu de lucru pe langa gospodaria sa fiind zilnic acompaniata de fiica sa mai mare care se preocupa doar sa asculte muzica si sa stea la soare.  Tatal (Olivier Gourmet) si ceilalti doi dintre copii sunt singura ei legatura cu exteriorul.

Viata se desfasoara dupa cursul ei normal: tatal merge la serviciu si face cumparaturi, iar mezinii pleca in fiecare zi in oras la scoala. La un moment dat, tronsonul de autostrada care se oprea exact in fata casei, este reconstruit si dat in folosinta. La inceput copiii sunt fascinati de masinile care vor trece atat de aproape de caminul lor, in timp ce parintii sunt doar uimiti.  
Memorabila este scena in care membrii familiei, imbracati in pijamale si haine de casa stau rezemati de un paravan care delimiteaza autostrada si privesc pur si simplu la spectacolul lumii ce se desfasoara nestingherit in fata lor. Coloana de masini nu se opreste niciodata, din contra, devine din ce in ce mai consistenta si, cu timpul, zgomotul este de nesuportat.

Vechi versus nou

Nimanui in afara acestei familii nu ii pasa ca linistea si ritmul lent specific vietii la tara au fost distruse de zgomotul infernal al evolutiei in plina desfasurare. Evolutia inseamna si in cazul filmului Home antropizarea unor locuri virgine, fie ca este vorba despre peisajul rustic in care familia traieste, fie ca este vorba despre prejudecatile pe care le au unii dintre noi. Intotdeauna, insa, cand ceva este modificat isi pierde unele caracteristici pentru a castiga altele. Dramatic este ca nu de fiecare data trocul este corect sau echitabil .

Spre surprinderea tuturor, mama prefera sa isi pastreze vechea viata si refuza cu incapatanare sa se adapteze noilor conditii sau sa se munte intr-un alt loc. Din dorinta de a diminua zgomotul infernal pe care il fac masinile de pe autostrda,  va acoperi cu beton chiar si ferestrele sau usa de la casa.  

Se va incapatana aceasta femeie sa nu renunte la principiile ei? Sau va accepta ca adaptarea la civilizatie este inevitabila si ca nu se poate supravietui daca nu intelegem ca vechea viata si-a pierdut pentru totdeauna locul in mediul nou creat, instalat nestingherit peste tot.

Home este un film care merita vazut, in special pentru metaforele pline de talc din care este alcatuit si pentru ca regizoarea a gasit o maniera interesanta de a reda lupta dintre vechi si nou.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea