Filme

#_g-i-joe-the-rise-of-the-cobra-2009 #film #actiune #sf #2009 #channing tatum #sienna miller

G.I. Joe: The Rise of Cobra - o batalie a gadgeturilor surprinzator de entertaining

Nu stiu ce m-a impins sa vad G.I. Joe: The Rise of Cobra, poate plictiseala, poate dorinta teribil de ciudata de a-mi pierde vremea cu un film prost cu roboti sau poate ideea ca e bine sa vezi din cand in cand si filme la care nu trebuie sa gandesti, ci doar sa casti ochii mari la ce se prezinta pe ecran.

Din trailer stiam ca G.I. Joe este un film de actiune SF, dar nu credeam ca poate fi chiar amuzant sa privesti doua ore vesnica lupta dintre bine si rau in care personajele principale sunt niste gadgeturi cum nici cu mintea nu gandesti.

Sienna Miller da cu tocurile in inamici

the rise of cobraSpre surprinderea spectatorilor, G.I. Joe incepe pe la 1600 si ceva cand seful clanului scotian McCullen este prins si pedepsit sa poarte toata viata o masca de fier pentru ca a vandut arme ambelor parti implicate in razboi. Fast-forward in secolul 21, NATO achizitioneaza niste arme bazate pe o tehnologie revolutionara (nanoboti, folositi initial in medicina in scopuri curative, se metamorfozeaza repede in arme de distrugere in masa ) de la cel mai mare producator de arme din lume, MARS. In spatele MARS se afla un nou McCullen, iar de aici este destul de usor de ghicit cum vor decurge lucrurile.

Duke (Channing Tatum) si Ripcord (Marlon Wayans) sunt trimisi cu un corp de armata secret sa pazeasca transportul, insa pe drum convoiul este nimicit de o Baroneasa in latex (Sienna Miller) & Co. care cauta sa fure focoasele cu nanoboti.

Cei doi eroi sunt salvati de o trupa de elita, G.I. Joe (o armata speciala international formata din luptatori de elita), a caror existenta este tinuta secret pana cand le cade victima Turnul Eiffel si sunt arestati de francezii suparati. Evident, Duke si Ripcord nu-si doresc altceva decat sa faca si ei parte din elita si reusesc sa intre in G.I. Joe dupa o sesiune de antrenament de cateva zeci de secunde cu Brendan Fraser (necreditat insa in distributie).

Baroneasa este fosta logodnica a lui Duke pe care acesta a abandonat-o la intoarcerea din razboi, de rusine ca nu i-athe rise of cobra putut salva fratele (devenit intre timp un “mad scientist” pus pe distrugerea lumii) asa cum ii promisese. Probabil in incercarea de a inflama si mai mult actiunea si de a construi niste personaje credibile (cat de credibile pot fi niste personaje de benzi desenate oare?), scenaristii s-au gandit, se pare, sa plaseze o mica istorioara lacrimogena in spatele fiecarui personaj, transformand filmul intr-un mare si generos cliseu.

Cand G.I. Joe sunt atacati pe teren propriu (undeva sub un desert) de echipa Baronesei trimisa de McCullen (cum? Nu v-ati dat seama pana acum ca omu’ vindea armele de doua ori ca sa pastreze traditia?) si focoasele furate, noua trupa de “Joes” este trimisa sa le recupereze de sub gheata de la Polul Nord via Paris (distrus partial in proces).

Surprinzator de entertaining

Evident, filmul este o inlantuire de secvente spectaculoase de lupta desprinse parca din Star Wars (batalia finala subacvatica ), urmariri a la Bourne in costume acceleratoare, avioane care arata ca niste OZN-uri si se deplaseaza mai ceva ca Enterprise, sute de gadgeturi si arme cu care probabil armata SUA chiar se joaca in secret prin cine stie ce colt de lume, batai cu ninja si femei dure, peste care scenaristii au aruncat cateva picaturi de glumite (cam tampitele) care pot starni totusi niste semi-zambete pe fetele uimite ale spectatorilor.

G.I. Joe este o pelicula destul de amuzanta, cu foarte multe efecte speciale care te tin cu ochii pe ecran pana la sfarsit, the rise of cobradesi poti ghici finalul cu mult inainte de jumatatea filmului. Scenariul nu este altceva decat o lista de batalii (pe uscat, in aer, in apa) tesute lejer cu scene cvasi-umoristice si un final care lasa loc, cum era de asteptat, unei continuari, asta daca filmul merge bine in box-office.

Nu va asteptati la prestatii actoricesti nici macar decente: Channing Tatum joaca precum un ork fara minte, Marlon Wayans are aceeasi profunzime ca in Scary Movie, Dennis Quaid joaca atat de prost, incat este trimis la terapie intensiva pe la inceputul actiunii, Sienna Miller este doar enervanta si zau daca pricep cum se poate bate pe tocuri si in latex, iar Christopher Ecclestone (Destro/McCullen) are un accent scotian atat de cicalitor incat iti doresti sa dispara sonorul atunci cand deschide gura.

Este totusi de apreciat ca regizorul Stephen Sommers (The Mummy, Van Helsing) ne-a scutit de vesnicul mit al eroului american (luptatorii JOE sunt adunati din mai multe tari), dar nu s-a putut abtine sa nu castige batalia in ultimele secunde pana la impact sau sa nu ne ia ochii cu niste slow-motion-uri la care cinema-ul de peste ocean nu vrea sa renunte cu niciun chip.

Daca va plac gadgeturile sf, efectele speciale si bataiile bine regizate, atunci G.I. Joe: The Rise of Cobra este un film de vazut. Pe mine m-a distrat, si desi nu sunt fan al acestui gen de productii, nu regret niciun moment ca mi-am pierdut o seara urmarindu-l, pentru ca este mai “entertaining” decat multe filme lansate in 2009.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea