Filme

#_francesca-2009 #cronica #film #francesca #monica barladeanu #bobby paunescu

Francesca - subiect bun, abordare neinspirata

20 de insi la cinema Studio intr-o dupa-amiaza de joi a reusit sa stranga Francesca, primul lungmetraj al lui Bobby Paunescu. 20 de cinefili manati de curiozitatea de a vedea cu ce este atat de special un film, incat sa atraga antipatia unor politicieni italieni (Alessandrei Mussolini, Flavio Tosi - primarul Veronei) si sa fie interzis in unele cinematografe din Italia.

Francesca (Monica Barladeanu) este o educatoare 100% romanca (desi numele te trimite pe pista gresita) care doreste sa plece in Italia pentru a deschide acolo o gradinita pentru copiii romani. Ea crede ca in acest fel  poate imbunatati imaginea  noastra in Italia, dupa ce actele de violenta ale unor romani aflati acolo au starnit valuri de protest printre italieni, declansand o adevarata cruciada impotriva a tot ce are sange de roman.

Francesca
Un intermediar  ii gaseste Francescai pentru inceput o slujba de ingrijitoare la un batran ce locuieste langa Milano. Ea ii convinge pe parintii sai sa o sustina, Mita (Dorian Boguta), iubitul sau, fiind dispus sa o urmeze in Italia. Lucrurile se vor complica in momentul in care se afla ca  Mita are necazuri legate de un imprumut pe care nu l-a putut returna.

Filmul ia startul cu o idee care asigura succesul. Toata lumea a citit prin ziare sau a auzit la televizor despre relatiile incordate romano-italiene din ultimii ani.

O poveste despre o romanca ce isi doreste sa reuseasca sa schimbe parerea italienilor despre noi. Iata filonul pe care trebuia sa se mearga in Francesca. Ei bine, nu! Filmul te deruteaza si dupa o bucata in care crezi ca vei ajunge sa vezi ce se intampla cu Francesca pe pamant italian, ambitioasa educatoare trece pe plan secundar, actiunea se focuseaza pe problemele lui Mita cu camatarii si felul in care acesta incearca sa le rezolve.

Facem ce facem si iarasi ne intoarcem la tabloul dezolant al societatii dambovitene actuale: la blocurile gri, la apartamentele cat o cutie de chibrituri, la gropile din centrul istoric al Capitalei, in general la viata (inca) mizera a romanilor.

Francesca
Monica Barladeanu, fosta prezentatoare la B1 Tv convertita intre timp la meseria de actrita in tara unchiului Sam, revine in atentia cinefililor in rolul Francescai, despre care prestigiosa revista americana Variety spune ca are o “interpretare energica”.

Din punctul meu de vedere, prestatia Monicai Barladeanu nu reuseste sa impresioneze. Monica in rolul Francescai este precum o Angelina Jolie in haine de Cenusareasa . Aura de diva pe care o emana prezenta Monicai este in contrast cu rolul educatoarei spalacite. Sunt lucruri care pur si simplu nu-i ies: felul artificial in care rosteste unele cuvinte mai deocheate, fata sa care de multe ori nu pare oglinda trairilor sufletesti ale personajului, plansul fortat. 

Luminita Gheorghiu, actrita care o interpreteaza pe mama Francescai, are o prezenta stearsa in film. Recompensata cu  Premiul de Excelenta pentru intreaga cariera in cadrul Festivalului International de Film de la Iasi, Luminita Gheorghiu este un nume prea mare pentru un rol atat de mic. Astept cu interes un rol care sa-i dea posibilitatea doamnei Gheorghiu sa-si exploateze talentul actoricesc asa cum s-a intamplat cu partiturile memorabile din Moartea domnului Lazarescu si Morometii

Francesca
In schimb, un mare plus trebuie trecut in dreptul gastii de smecherasi portretizate atat de realist de Bobby Paunescu. Baietii bruneti, cu lanturi de aur la gat si lati cat usa sunt luati parca din parcarea de vis-a-vis si adusi direct pe platoul de filmare. De altfel, pentru un plus de veridicitate, in film a fost distribuit pe post de gangster dambovitean celebrul “Boschet”, prezent de multe ori in  paginile tabloidelor din Romania. “Boschet” este fostul iubit al Andreei Spataru, cea pe care la un moment dat a altoit-o in plina strada, in vazul trecatorilor.

Merita oare sa mergi sa vezi Francesca? Doar daca vrei sa vezi o Monica Barladeanu insipida, o partida de sex intre cearceafuri esuata prematur si sa auzi fraza care a iritat-o pe nepoata lui Mussolini (“Nu ai auzit-o pe acea tarfa de Mussolini, care-i vrea morti pe totii romanii?”). In rest, te asteapta un film trist, ce-ti lasa un gust amar, poate si din cauza finalului abrupt, care-ti da impresia de lucru neterminat. 
 
Urmareste mai jos trailerul filmului Francesca
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea