Filme

#viata #dans #umor #batranete #_faut-que-ca-danse-2007

Faut que ca danse - ale batranetii valuri

Faut que ca danse! este un film pentru generatia a treia. Este un film tonic, plin de viata si care ii va face si pe cei mai morocanosi dintre bunicii nostri sa zambeasca. Problemele reale ale persoanelor aflate la varsta a treia, care refuza cu incapatanare sa isi arate etatea si mai ales sa fie dati la o parte din cadrul familiei, sunt tratate cu umor si buna dispozitie.

Despre ce este vorba in Amor Dansant?

Faut que ca danse! ne spune povestea plina de profunzime, dar in acelasi timp amuzanta, a doua generatii de oameni din aceeasi familie. La prima vedere ai putea crede ca ai de-a face cu o familie de ticniti. Si nu vei fi departe de adevar.

Salomon Bellinsky (Jean-Pierre Marielle) este un octogenar plin de viata care nu vrea sa accepte ca este batran si ca va muri intr-o buna zi. Vrea sa le dovedeasca cu inversunare prietenilor si membrilor familiei ca va mai trai cel putin 40 de ani. In incercarea de a-si convinge familia ca este inca tanar, Salomon face referire la personajele biblice precum Moise si Sfantul Ilie care au trait chiar si 300 de ani.

Genevieve Bellinsky (Bulle Ogier), fosta sotie a lui Salomon, traieste intr-o lume a ei departe de realitatea cotidiana. Nimeni nu se poate intelege cu ea, iar singura ei placere ramane aceea de a discuta cu domnul Mootoosamy, care are grija de ea. Nimic nu o mai impresioneaza pe femeia al carei loc ar fi mai potrivit intr-un ospiciu. Nici vestea ca fiica ei de 40 de ani a ramas insarcinata si nici faptul ca va ramane fara bani. Genevieve vrea sa fie trata in continuare ca un copil: nu se desparte niciodata de poseta ei eleganta, in schimb iese pe strada imbracata in halatul de baie.

Sarah Bellinsky (Valeria Bruni Tedeschi) este fiica celor doi. Ea este fiica iubitoare care penduleaza intre capriciile tatalui pe care il adora si nebunia mamei pe care nu o mai intelege si cu care simte ca nu mai are ce impartasi. Dupa ani de zile in care medicii i-au spus ca nu va putea face copii, Sarah ramane insarcinata, iar prima sa reactie este sa se certe cu asistentele de la laboratorul medical care i-au gresit analizele. Norocul ei este, insa, sotul sau, Francois, un tip calm si bun, care face fata cu brio iesirilor tipic femeiesti ale sotiei sale.

Nici Francois nu este mai departe de tiparul familiei: ii place sa mestereasca prin casa, astfel ca locuinta celor doi este un permanent santier. O alta pasiune de-a lui Francois este sa dreseze soareci. Le intinde prin bucatarie o sfoara pe care acestia trebuie sa o parcurga pentru a-si primi portia de cascaval.

Inca o tinerete la 80 de ani

Ceea ce face ca filmul Faut que ca danse sa fie placut de urmarit este povestea personajului principal, Salomon Bellinsky. Pasionat de dans (el merge la cursuri de step si urmareste pe nerasuflate filmele lui Fred Astaire ), Salomon este convins ca viata incepe abia la 80 de ani. Este mai tonic ca niciodata, are pofta de nebunii si isi doreste alaturi de el o femeie tanara si focoasa, pe care o intalneste prin intermediul anunturilor matrimoniale .

Alaturi de Violette, Salomon traieste o iubire adolescentina, cu mici ghidusii si saruturi furate in parc. Discutiile dintre cei doi au insa un alt nivel. Violette si Salomon nu mai discuta despre casatorie (sunt mult prea batrani pentru asta), iar de facut copii nici nu se pune problema. Singurul lucru pe care il mai pot face este sa moara impreuna. Adica sa fie inmormantati unul langa celalalt. Asta i-ar face nespus de fericiti si cu siguranta nu vor simti ca au murit. Cei doi chiar merg prin cimitire si isi imagineaza cum va arata cripta lor. Intr-un final se hotarasc asupra uneia mici, intime si "calduroase".

De ce sa mergem la Faut que ca danse?

Filmul Faut que ca danse ne arata ca viata poate fi frumoasa si la 60, 70 sau 80 de ani. Totul tine de cum ne raportam la evenimentele din jurul nostru si la cat de frumos stim sa ne traim orice varsta. Dragostea si umorul nu se pierd odata cu varsta. Dimpotriva, devin din ce in ce mai bune si mai rafinate cu trecerea timpului, precum un vin.

Faut que ca danse este un film optimist, plin de energie si umor. Aproape fiecare secventa a filmului este plina de poante inteligente. Savuros este momentul in care Salomon merge la medicul sau pentru un consult de rutina. Acesta, insa, il intreba despre viata sa sexuala si ii spune ca la varsta lui este interzisa orice fel de activitate excitanta si, prin urmare, sexul este o condamnare sigura la moarte.

Un alt motiv pentru care trebuie sa mergeti la acest film sunt actorii. Acestia sunt foarte bine alesi si isi joaca rolurile foarte bine. Daca stau sa ma gandesc bine, in majoritatea filmelor europene, actorii sunt desavarsiti. Jean-Pierre Marielle, pe care l-ai mai vazut si in Codul lui DaVinci, este spectaculos in acest rol. Hatru, serios, suparatat, incapatanat sau mofturos precum un copil de 5 ani care a ramas fara acadea , actorul se muleaza foarte bine pe personajul sau.

Un alt moment comic al filmului este scena in care Adolf Hitler este caricaturizat pana la grotesc. Se pare ca in tinerete, Salomon, nascut intr-o familie de evrei, a fost o parte activa in cel de-al doliea razboi mondial. El nu vrea insa sa vorbeasca despre cele intamplate si deseori are cosmaruri care il au in prim plan pe nazistul numarul unu al lumii.

Daca iti plac filmele frantuzesti cu actori simpatici si plini de umor si daca ai chef de un film care sa iti arate ca viata merita traita la maxim in orice etapa, atunci Faut que ca danse este alegerea potrivita. Cu aceasta ocazie iti poti lua si parintii cu tine. Va fi o experienta interesanta si cu siguranta vei descoperi si o alta fata a lor.

Urmareste trailerul filmului Faut que ca danse:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea