Filme

#_ensemble-c-est-tout-2007 #impreuna #ensemble c'est tout #audrey tatout #guillaume canet

Ensemble, c'est tout - dragostea mai presus de orice

Ensemble c'est tout, tradus in limba romana Impreuna, este bazat pe romanul scris de Anna Gavalda si adus pe marile ecrane de regizorul Claude Berri. Filmul ne prezinta povestea a trei personaje sensibile, fiecare in cautarea prieteniei si dragostei. In Franta, filmul a aparut pe marile ecrane inca din 2007, iar la noi ajunge cu o intarziere de doi ani.  Ensemble, c’est tout este ultimul film al regizorului Claude Berri, care a incetat din viata in ianuarie 2009.

Trei pesonaje in cautarea prieteniei

Camille Faugue (Audrey Tatou) este o artista, insa alege sa isi castige traiul de zi cu zi muncind ca femeie de serviciu intr-un complex de birouri. Tanara duce o viata solitara, fara prieteni sau sprijinul familiei. Cu mama sa nu are prea multe puncte comune si nici subiecte de discutie.

Camille este sensibila, insa fara nicio bucurie a vietii sale de doar 27 de ani. Pare ca vrea cu tot dinadinsul sa dispara de pe fata pamantului, altfel nu inteleg de ce alege sa traiasca intr-o mansarda neincalzita, munceste noaptea si nu se hraneste. Cu toate ca provine din mediul burghez, ea alege sa fuga de ipocrizia lumii contemporane.

Viata ei se schimba insa in momentul in care il cunoaste pe Philibert Marquet de la Tubeliere (Laurent Stocker), un tanar aristocrat, extrem de manierat. Poate mult prea manierat pentru epoca in care traieste. El este gata oricand sa-i ajute pe ceilalti, insa devine retras atunci cand este vorba de el. De aici si balbaiala caraghioasa care il insoteste aproape tot timpul. Cu toate ca ar fi putut fi un ilustru profesor sau istoric, Philibert alege sa vanda carti postale intr-un magazin. La fel ca si Camille, incearca sa se departeze de o familie mult prea riguroasa.

Atunci cand Camille este racita, Philibert are grija de ea si o aduce sa locuiasca in imensul sau apartament, intesat cu antichitati si mostenit de la familie. Pudic si tandru, dar in acelasi timp hotarat, Philibert pune stapanire pe viata fetei, pe care o ajuta sa treaca peste acest moment greu. O pune sa manance (Camille este si anorexica), ii citeste carti de istorie si ii poveste despre printi si aritocrati.

Linistea lor domestica este din cand in cand zdruncinata de colegul de apartament al lui Philibert, un tanar bucatar, Frank (Guillaume Canet). Acesta este tafnos, mereu pus pe cearta si pare ca nu vrea sa o accepte nici in ruptul capului pe Camille. Frank este insa un baiat cu inima mare, care isi iubeste la nebunie pentru ca l-a crescut. Pe parcursul filmului il vom descoperi treptat si ne vom indragosti de el: este bun, generos si sensibil. In spatele mastii de dur si badaran, Frank este timid si are nevoie disperata de dragoste si apartenenta.

Pe parcursul unui an, Parisul este martorul tacut al povestii de prietenie dintre cei trei. Cu bune si rele, cu certuri si impacari, Camille, Philibert si Frank reusesc sa traiasca in armonie si sa regaseasca gustul vietii, al bucuriei si al dragostei.

Spre deosebire de majoritatea filmelor frantuzesti, care au in prim plan un triunghi amoros, de data aceasta povestea nu mai graviteaza in jurul iubirii si sexului. Ceea ce ii tine uniti pe cei trei este prietenia si toate lucrurile frumoase care decurg dintr-o relatie de acest fel.

Prietenia si iubirea – calea catre fericire

Cele trei personaje ajung sa se cunoasca si afle istoria personala a fiecaruia. Cu totii ascund suferinte si temeri, nevoia de apropiere si frica de respingere. Placerea de a trai impreuna ii face insa mai puternici, mai increzatori si mai fericiti.

Fiecare dintre cele trei pesonaje se redescopera cu ajutorul prieteniei si dragostei care se leaga intre ei, iar viata pare de neinchipuit in lipsa acestei formule. Viata reala nu mai pare atat de trista si lipsita de sens, iar loviturile dure ale vietii, pe care fiecare dintre ei le primeste, sunt mult mai usor de suportat in spatiul intim pe care l-au creat.

Ensemble, c’est tout este un film delicat, emotionant si tandru. Muzica si peisajele, Parisul romantic si actual, accentueaza starea emotionanta a povestilor. Filmul este o pledoarie impotriva faptului ca nu putem trai solitari si ca "impreuna" putem cladi lucruri cu adevarat frumoase si ne putem indeplini visurile. Impreuna ne(re)descoperim pe noi insine si lucrurile simple care merita. Asa cum spunea si personajul filmului Into the Wild, Christopher McCandless, fericirea este reala doar atunci cand este impartasita.

Daca vreti sa vedeti un film delicat, despre lucruri simple si frumoase, Ensemble, c’est tout este o alegere potrivita. Pe mine m-a convins si mi-a facut ziua mai frumoasa. Si m-a mai convins si Guillaume Canet, interpretul lui Frank, care arata foarte apetisant. Asadar, fetelor, pregatiti-va sa salivati!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea