Filme

#_magie-in-manhattan-2007

Enchanted - magia basmelor reinventata in agitatia New York-ului

Daca ai vazut un film despre printese, mame vitrege rele, animale magice si desigur, Feti Frumosi, inseamna ca le-ai vazut pe toate, nu? Gresit. Lasam totul pe mana celor de la Walt Disney, cei care au reinventat genul “Si au trait fericiti pan’ la adanci batraneti”, sa readuca traditionalele baseme in modernul secol XXI.

Basmul o are in prim plan pe tanara si frumoasa printesa Giselle (Amy Adams), care este alungata de regina rea, Regina Narissa (Susan Sarandon), din taramul ei magic, animat muzical in realitatea strazilor modernului New York.

Socata de acest nou mediu inconjurator care nu evolueaza dupa legile fantasticului, Giselle ("promisa" unui print sarmant aflat in lumea ei, Printul Edward (James Marsden)) se trezeste intr-o lume haotica fara nici un pic de farmec.

Aici va interveni un fermecator avocat de divorturi, Robert (Patrick Dempsey), care ii vine in ajutor.

Enchanted este un film incantator, un hybrid intre lumea animata si cea reala, facandu-l astfel un film captivant pentru toate varstele. Pe langa elemente de animatie, filmul ne aduce “echipamentul” complet al unei povesti Disney, iar aici adaugam: muzical, fantasy si bineinteles, love story.

Amy Adams – tanara devenita printesa

Introducerea filmului ne aduce aminte cu drag de vremurile bune ale desenelor animate 2D, specifice studiourilor Walt Disney. Ca multe alte printese inaintea ei, Giselle (Amy Adams) este prietena cu toate creaturile padurii, canta in asteptarea printului ei, iar atunci cand il gaseste, necazurile incep sa se abata asupra ei.

Probabil ca sunt putine actrite care pot juca rolul unei printese marca Disney. Sunt cateva lucruri care trebuiesc luate in calcul pentru a nu distruge farmecul unui astfel de rol.

Rolul cere multa dragalasenie si sentimente “copilaresti”, iar cea mai mica urma de ironie poate distruge totul. Amy Adams joaca totul ca la carte, facandu-ne sa ii simtim durerea izgonirii din tinutul “Far Far Away” si bucuria de a descoperii lucruri frumoase in New York-ul deloc prietenos.

Raul impotriva Binelui

Regina cea rea este interpretata de actrita Susan Sarandon, mai mult prin intermediul animatiei, sfarsitul filmului oferindu-ne sansa de a o vedea atat in carne si oase, cat si sub forma unui dragon.

Pe Susan o vom putea vedea jucand si in filmul In the Valley of Elah, pelicula care i-a adus actorului Tommy Lee Jones o nominalizare la premiile Oscar 2008 , la categoria “Cel mai bun actor”.

Aceasta este determinata sa impiedice pe cu orice pret casatoria fiului ei, Edward (James Marsden), cu Giselle si reuseste sa o pacaleasca pe aceasta, impingand-o in fantana fermecata, care este portalul dintre cele doua lumi.

Love story-ul comediei

Secventele de romantism nu sunt unele iesite din comun, un exemplu in mare fiind, “El se indragosteste de inocenta ei, dar refuza sa creada asta, in timp ce ea isi asteapta salvatorul”. Aceasta lipsa de inovatie este compensata de secventele comice ale filmului.

Un moment plin de umor este atunci cand Giselle incepe sa cante “Happy Working Song”, in care cere ajutorul rozatoarelor, insectelor si porumbeilor din New York (animale ce ii aduc aminte de de fiintele fermecate din tinutul ei), pentru a face ordine in apartamentul lui Robert (Patrick Dempsey - cunoscutul actor din serialul Antaomia lui Gray). Secventa este o adaptare destul de amuzanta din “Alba ca Zapada si cei Sapte Pitici”.

Este pacat ca amuzamentul nu se intinde si pe “bucata de pamant” a actritei Susan Sarandon, aceasta avand parte doar de cateva minute pentru a face impresie (nu ca mai era nevoie). Acelasi lucru il putem spune si despre Patrick Dempsey, desi acesta a avut ceva mai multe aparitii, insa se putea mai mult din partea unui avocat morocanos al carui cinism este furat de voiosia Gisellei.

Insa a vedea un New York modern, agitat si aglomerat al secolului 21, poate deveni o placere pentru cei ce vor sa readuca basmul copilariei intr-o era a tehnologiei.

Pe scurt, Enchanted este un film de familie placut, muzica originala cucerindu-te imediat (nu degeaba s-a ales cu trei nominalizari la premiile Oscar 2008, la categoria “Cea mai buna melodie originala”), iar performanta actoriceasca a lui Amy Adams, care se zbenguie, danseaza si canta cu destula energie incat sa intreaca pana si iepurasii Duracell, este cu siguranta o placere vizuala.

NOTA: 7,5/10




Daca vrei sa afli mai multe si sa fii la curent cu ce au mai facut vedetele din lumea filmului, aboneaza-te la Newsletterul Cinema.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea