Filme

#sharlto copley #peter jackson #neill blomkamp #sf #_district-9-2009

District 9 reinventeaza SF-ul

Peter Jackson i-a dat pe mana incepatorului Neill Blomkamp 30 de milioane de dolari pentru a regiza ce film doreste, asta dupa ce ii vazuse scurtmetrajul din 2005, Alive in Joburg. Ce a facut Blomkamp cu acesti bani? Nu i-a dat pe acadele si nici nu s-a repezit spre Hollywood, ci a realizat in Africa de Sud unul dintre cele mai bune filme SF facute vreodata (o sa va dati seama dupa ce il vedeti), District 9, pornind de la conceptul pe care il abordase deja in Alive in Joburg.

District 9 reinventeaza genul Sci-fi

district 9Cu un buget extrem de mic pentru un asemenea film, dar cu ambtii mari, Blomkamp reinventeaza cu District 9 genul SF atat de terfelit si comicizat de americani de cativa ani buni incoace. Fara celebritati pe afis, actorii sunt in mare parte necunoscuti sau la primul lungmetraj, pelicula a reusit sa atraga atentia si criticile pozitive ale presei, dar mai ales ale publicului entuziasmat sa vada in sfarsit ceva nou in aceasta directie.

Insasi ideea unui SF bun era de domeniul SF-ului, mai ales dupa ce am fost bombardati ani in sir cu filme hollywoodiene in care extraterestii vin chititi sa arunce pamantul in aer, iar Will Smith salveaza omenirea si ii nimiceste pe alieni pana la unul.

District 9 este realizat in maniera realista sub forma unui documentar (de remarcat imaginea si montajul) sau, mai bine zis, “mockumentary” in care regizorul debutant, Neill Blomkamp, impacheteaza excelent elementele de actiune, thriller, efecte speciale ( extraterestri sunt realizati prin CGI, dar n-ai crede ca sunt doar efecte speciale) si secvente de lupta, fara a gauri scenariul.

Printr-o serie de interviuri si secvente din jurnale de stiri, rotitele povestii se pun miscare si aflam ca niste extraterestri au ajuns deasupra orasului Johannesburg in urma cu vreo 20 si ceva de ani (totul are loc intr-o realitate paralela) si nu au mai putut pleca din cauza ca nava ar fi ramas fara combustibil.district 9

Evenimentul a creat o isterie la nivel mondial si in urma presiunii internationale, guvernul sud-african s-a vazut nevoit sa-i inchida pe alienii porecliti “prawns” (creveti) intr-un cartier separat de oras, numit District 9. Cartier e mult spus, zona fiind de fapt o mahala plina de cocioabe, gunoaie, traficanti de arme nigerieni si prostituate (motiv pentru care filmul a fost interzis in Nigeria) din care crevetii nu aveau voie sa iasa. Erau tinuti de autoritati la distanta de populatia sud-africana care, evident, nu ii vroia plutind deasupra lor cu tot felul de arme sofisticate si o tehnologie de neinteles.

Wikus van de Merwe (Sharlto Copley) este delegat sa se ocupe de relocarea celor aproape 2 milioane de creveti intr-un lagar de concentrare departe de Johannesburg si de populatia satula si ingrozita de alieni. Lucrurile nu merg conform planului si actiunea ia o intorsatura neasteptata cand agentii MNU (fortele Multi-National United – un fel de ONU) intra in District 9 pentru a evacua extraterestri.

District 9 vs. Apartheid

district 9Principala sursa de inspiratie a regizorului in scrierea scenariului este chiar experienta traita la Johannesburg in timpul apartheid-ului (1948-1994) aplicat de minoritatea coloniala alba asupra populatiei de culoare.

Ca si extraterestrii din film, populatia de origine africana a fost segregata timp de mai bine de 50 de ani, evacuata din zonele locuite de albi si fortata de legislatia rasista sa traiasca in cartiere marginase construite special pentru negri. Asemeni “crevetilor” din District 9 considerati fiinte inferioare, desi dispun de o tehnologie pe care pamantenii nu au reusit s-o decodeze timp de 20 de ani, populatia de culoare nu avea drepturi civile (dreptul la proprietate, drept de vot) si era obligata sa utilizeze scoli, spitale, autobuze si chiar plaje care nu erau folosite de albi.

Wikus incepe prin a fi un agent dur hotarat sa aplice legea, insa dupa o calatorie aproape initiatica, as putea spune, isi descopera o latura neexplorata: sufletul sau. Transformarea lui Wikus este deopotriva interioara si exterioara si probabil ca va va aminti de The Fly al lui Cronenberg cu Jeff Goldblum.

Sharlto Copley este genial in rolul lui Wikus, mai ales ca se afla la primul sau rol intr-un lungmetraj. A mai aparut cateva secunde si in Alive in Joburg, dar pana atunci legatura sa cu filmele se reducea la munca de scenarist, producator sau,district 9 ocazional, regizor. Copley, cooptat recent in productia americana A-Team, reda cu convingere disperarea, panica si fragilitatea psihica a personajului sau, dar si puterea care il determina sa lupte pana la final.

District 9 este de departe unul dintre cele mai bune filme ale deceniului si, cel mai important, reuseste sa gaseasca acel echilibru perfect intre concept si realizare, astfel incat sa nu para inca o comedie cu extraterestri rai, ci, mai degraba, o pledoarie despre acceptare si toleranta in care oamenii sunt “the bag guys”.

Urmareste trailerul filmului District 9


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea