Filme

#clasament #top #premii #oscar #hollywood #actor #cinema

Cu Oscarul la psihiatru: cand Academia isi reneaga propriile legende

Oscarul este un premiu ravnit de toti „locuitorii” Hollywood-ului, chiar si de aceia care hotaresc ca nu faima le recunoaste talentul. In lupta pentru aceasta distinctie, fiecare actor, regizor sau scenarist da tot ce este mai bun din el pentru ca meritele sa-i fie observate. De multe ori insa, lucrul acesta nu este de ajuns si chiar daca esti cel mai bun dintre cei mai buni, omuletul acela auriu dat de Academie tot nu va ajunge in brate tale. Te intrebi care au fost nefericitele celebritati aflate in aceste situatii? Afla citind topul de mai jos al „Celor mai buni actori care nu au castigat Oscarul”. Tineti cont de faptul ca premiile onorofice nu sunt incluse in acest clasament.

10. Albert Finney

Albert FinneyAlbert Finney a fost nominalizat de cinci ori la premiile Academiei in intreaga sa cariera si nu a primit niciun Oscar pana acum. Cea mai notabila performanta a venit odata cu primul sau film, Tom Jones. De asemenea, a mai fost propus pentru Erin Brokovich, The Dresser si Volcano. Daca nu l-ai vazut niciodata pe Finney jucand, iti recomand The Browning Version, o pelicula mai putin cunoscuta, dar excelenta, despre un profesor de greaca si latina care descopera ca cea mai importanta lectie este aceea predata sufletului.

9. Richard Burton

Richard BurtonCelebrul actor Richard Burton a ajuns la performanta de a fi nominalizat de sapte ori la Oscar fara nicio statueta primita. De altfel, sase din cele sapte nominalizari au fost la categoria: „cel mai bun actor”. Se pare ca oricat s-a straduit el sa arate ca e cel mai bun, a ramas in istoria cinematografiei drept „cat p-aci sa fie cel mai bun actor”. Cel mai faimos rol al sau a fost cel din clasicul Who`s Afraid of Virginia Wolf in care a jucat alaturi de mult-premiata lui nevasta, Elizabeth Taylor. Se pare ca Lizzy a vrut sa tina ce-i mai bun din marele Richard Burton pentru ea.

8. Angela Lansbury

Angela LansburyCine n-o mai tine minte pe Miss Fletcher si flerul ei irezistibil de care da dovada in rezolvarea crimelor complicate? Ei bine, Angela Lansbury a fost apreciata nu numai pentru rolul sau din serialul tv Murder, She Wrote (Verdict crima), ci si pentru prestatia sa in lumea lungmetrajelor, insa nu suficient cat sa se aleaga si cu ravnita statueta.

Angela Lasbury a fost nominalizata de trei ori la premiile Oscar, cele mai notabile proiecte fiind Portrait of Dorian Grey si The Manchurian Candidate. De asemenea, si-a castigat multi admiratori si cu rolul lui Miss Lovett din productia de pe Broadway, Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (1979).

7. Peter O`Toole

Peter O`TooleGhinionistul Peter O`Toole detine recordul la categoria: „Cele mai multe nominalizari si niciun Oscar”. De-a lungul carierei sale, actorul a fost nominalizat de 8 ori, cea mai recenta distinctie datand din 2006, odata cu remarcabila sa prestatie din Venus. Cu toate acestea, nimeni nu s-a gandit sa-i ofere lui O`Toole un premiu Oscar, nici macar unul pentru „Cele mai multe nominalizari nematerializate”. Si cand te gandesti ca in 1962, gratie peliculei Lawrance of Arabia, era atat de aproape sa puna mana pe ravnitul premiu. I-a luat-o inainte Gregory Peck cu al sau Atticus Finch din pelicula To Kill a Mockingbird. Va dati seama ca dupa aceea, mult timp n-au mai iesit la bere impreuna, nu?

6. Fred Astaire

Fred AstarireFred Astaire a ramas unul dintre cei mai prolifici actori ai batranului Hollywood, dar se pare ca acest lucru nu este suficient pentru a te alege si cu un Oscar si nici macar cu prea multe nominalizari. Fred Astaire a fost nominalizat o singura data in intreaga sa cariera pentru marea bataliei a statuetelor. Se pare ca dansul in ploaie nu i-a impresionat pe membri Academiei si nici rolul lui Astaire din Towering Inferno. Ca sa-si mai spele insa de pacate si sa justifice intr-un fel erorile facute, Academia l-a recompensat ulterior cu cateva premii onorifice, iar Institutul American de Film l-a plasat pe locul 4 in lista Celor mai buni actori din istoria cinematografiei. Fred Astaire a ramas in amintirea fiecarui cinefil prin musical-urile sale alaturi de Ginger Rogers.

5. Greta Garbo

Greta GarboA fost inclusa de curand pe locul I in lista Celor mai bune actrite ale tuturor timpurilor, intocmita de Institutul American de Film. Cu toate acestea nu a primit niciun premiu Oscar, ci doar 4 nominalizari (pentru Anna Christie, Romance, Camille si Ninotchka). Insa, cu sau fara un Oscar la purtator, Greta Garbo ramane Regina Filmelor Mute si o actrita de neegalat in lumea cinefililor.

4. Deborah Kerr

Deborah KerrDeborah Kerr si-a castigat notoritatea odata cu rolul Annei Leonowens din The King and I (1956). A fost nominalizata de 6 ori la premiile Oscar, insa niciodata nu a castigat. Desi a fost considerata una dintre cele mai bune actrite din istoria cinematografiei si a avut cele mai multe nominalizari la categoria „Cea mai buna actrita”, Deborah Kerr n-a primit din partea Academiei nicio statueta. Filmele pentru care a fost insa nominalizata sunt: Edward My Son, From Here to Eternity, Heaven Knows, Mr. Allison, Separate Tables si The Sundowners.

3. Cary Grant

Cary GrantCary Grant a fost inclus pe locul doi in lista intocmita de Institutul American de Film a celor mai buni actori din toate timpurile. Este celebru pentru cateva dintre cele mai bune pelicule din cinemateca hollywoodiana, printre care se numara North by Northwest, The Philadelphia Story si To Catch a Thief. Cu toate acestea, Academia nu a considerat ca este suficient pentru ca marele actor sa fie recompensat si cu un Oscar. Neintelese sunt caile „academice”.

2. Alfred Hitchcock

Alfred HitchcochDesi este recunoscut ca fiind unul dintre cei mai mari regizori ai tuturor timpurilor, ingeniosul Alfred Hitchcock nu a fost rasplatit cu vreun Oscar. Desi celebru pentru clasicele filme Rear Window, The Birds, Rebecca, Lifeboat si Spelbound (toate aceste pelicule au fost nominalizate la Oscar), Maestrul Suspansului nu s-a ales cu nimic. Cine sa mai inteleaga si asteptarile mofturoasei Academii.

1. Charlie Chaplin

Charlie ChaplinVa vine sa credeti sau nu, dar Charlie Chaplin, geniul in materie de comedii, nu a castigat niciodata un Oscar. Se zvoneste ca motivul ar fi fost dispretul publicului sau pentru astfel de premii. Cu toate acestea, Charlie Chaplin este considerat ca fiind unul dintre cei mai influenti si mai respectati actori de cinema si, totodata, regizorul care a schimbat pentru totdeauna cinematografia. A fost recompensat cu doua Oscaruri onorifice, insa dupa cum am spus si la inceput, acest gen de premii nu se iau in considerare in acest clasament.

Urmareste trailer-ul filmului Psycho regizat de Alfred Hitchcock

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea