Filme

#cronica de film #comedie #nunta in basarabia

Cronica de film: Nunta in Basarabia

La 5 ani de la spumoasa comedie " Italiencele ", regizorul Nap Toader, alias Napoleon Helmis , revine cu un nou lungmetraj, al doilea din cariera sa. " Nunta in Basarabia " este povestea dulce-amaruie a unui cuplu inedit: el dirijor, bucurestean get-beget, ea pianista, originara din Basarabia .

Dupa ce au facut nunta la Bucuresti, tinerii insuratei se trezesc ca nu au banii necesari pentru avansul unei case. Cei doi pleaca la Chisinau pentru a organiza o a doua nunta, menita sa-i ajute sa-si cumpere caminul mult visat.

Nunta organizata in Basarabia este prilej de competitie intre rudele mirilor, iar situatia devine si mai tensionata cand ies la iveala discrepantele uriase dintre cele doua familii.  Obiceiurile, traditiile, diferentele lingvistice, problemele istorice si politice dintre Romania si Republica Moldova pun in pericol buna desfasurare a nuntii.

Filmul lui Helmis reuseste performanta de a prezenta in 5 minute principalele atractii ale Chisinaului: statuia lui Stefan Cel Mare, catedrala Nasterii Domnului, Cimitirul eroilor din Chisinau etc.  Daca scopul acestei prezentari era unul turistic, atunci trebuie sa recunosc ca la mine a avut efectul scontat. Asa ca voi profita de prima ocazie si voi vizita frumoasa capitala a Moldovei.

Helmis construieste actiunea peliculei bazandu-se pe conflicte puternice: sinele moldovenesti vs. sinele romanesti, armata romana vs. armata Moldovei, mama soacra vs. ginere, nas vs. ginere.  Conflicte exista chiar si intre tinerii casatoriti, nu de multe ori ginerele si mireasa alintandu-se cu apelative gen “oaie”, “prost”, “bou”. Probabil ca daca conflictele ar fi fost neglijate de regizor, “Nunta in Basarabia” ar fi fost o comedioara pe care o uiti imediat cum ai iesit de la cinema.

La “Nunta in Basarabia” se rade si se plange. Faci haz de expresiile moldovenesti, de ghinioanele care se tin scai de bietii miri.  Iti vine sa plangi cand vezi cum o nunta, initial un prilej de bucurie, se transforma intr-o competitie acerba, bazata pe concursuri tip “Cine stie, castiga” sau “Cine jigneste mai bine si mai mult, e cel mai tare”.

Si mai trist este ca bucuria de a trai, de a petrece a mesenilor, trece in plan secund, fiind umbrita de un mercantilism crud.  Da,  nunta e pe bani grei, iar nuntasii sunt jupuiti de parale ori de cate ori se iveste ocazia.

Merita sa vezi “Nunta in Basarabia”?

“Nunta in Basarabia” este un fel de Meet The Fockers in varianta romaneasca. Daca ti-a placut comedia cu De Niro si Ben Stiller, atunci cu siguranta vei adora “Nunta in Basarabia”.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea