Filme

#_da-mai-departe-2000

Craciun fericit

S-ar putea spune ca cineastilor francezi li s-a facut dor de povestile traite de inaintasi in timpul Primului Razboi Mondial, daca, intr-un interval scurt, au realizat O lunga logodna (Un long dimanche de fiançailles), iar acum Craciun fericit.

S-ar mai putea spune ca lumea s-a saturat de ororile de pe ecranele inecate in sange, de trupuri dezmembrate, mate imprastiate, ochi scosi, daca atat de poleitul Joyeux Noël al lui Christian Carion a castigat adeziunea multora, inclusiv a presei straine de la Hollywood, care l-a preferat creatiei lui Cristi Puiu , Moartea domnului Lazarescu, pentru nominalizarile la Globul de Aur.

Filmul in intregul lui are fragilitatea induiosatoare a unui glob de Craciun, stropit cu sclipiciuri. Inspirata de un caz real – scurta fraternizare a inamicilor in noaptea sarbatorii din 1914, in numele unor sentimente fara culoare conjuncturala – povestea are aerul de a apartine unor militari care stiau, de pe atunci, ca viata o sa bata cinematograful. Asa se face ca vedem cum rasar braduti scaldati in lumini pe imaculata intindere inzapezita ce sterge liniile de demarcatie, spre bucuria tuturor natiilor aflate in conflict; cum isi povestesc ofiterii, unul altuia, viata lasata in urma, cum profita pana si o pisica de armistitiul ad-hoc. Iluzoriu, totusi, armistitiu , cu un ragaz in care inamicii isi pot face daruri (o tigara, o ciocolata), pot asculta doi mari cantareti de opera, indragostiti despartiti de razboi, sau juca o partida de fotbal. Asa o fi fost, numai ca, adaugata pacifismului pasager „din realitate”, eleganta cinematografului lui Christian Carion transforma razboiul intr-un show. Un fel de replica a candorii, a bunelor sentimente, data luciditatii unei capodopere: „Iluzia cea mare“, a lui Renoir.

P.S. Craciun fericit, turnat in cea mai mare parte in studiourile Media Pro (coproducatore), cu Guillaume Cantet, Daniel Bruhl , Diane Krüger, Gary Lewis, reprezinta propunerea Frantei pentru cursa nominalizarilor la premiile Oscar.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea