Filme

#_chugyeogja-2008 #fest asia #the chaser #chugyeogja #thriller #crima

Copoiul/Chugyeogja - Viata bate filmul si vice-versa

Fest'Asia, festivalul dedicat filmului asiatic a ajuns la o noua editie, motiv pentru care fanii cinematografiei asiatice au avut parte de un spectacol ceva mai diferit. Aflat la ediatia a 4-a, Fest'Asia s-a desfasurat in pedioada 18 - 28 iunie 2009 sub motto-ul: "A totally different experience for the Eye".

the chaserPrintre filmele cele mai asteptate de cunoscatori a fost productia coreeana Chugyeogja sau pe intelesul nostru, Copoiul. Filmul este un thriller care spune povestea unui fost detectiv devenit "peste". Nu mai avem de-a face cu eroi iesiti la pensie care cauta dreptatea, ci mai degraba, cu un anti-erou, fumator si nespalat care plaseaza fete de companie celor care cer asemenea servicii.

Nu mai avem de-a face nici cu strazile si bulevedardele largi si imense ale Americii sau cu zgarie-norii de aici, in schimb decorul este mult mai sumbru, stradute inguste pline de noroi, case inghesuite, multe motociclete, panouri luminoase murdare, boluri de noodles si bete de bambus .

Actorii principali sunt necunoscuti celor care nu urmaresc filmele asiatice, adica Yun-seok Kim, care joaca rolul detectivului/peste Joong-ho Eom si Jung-woo Ha care detine rolul criminalului Young-min Jee. Lupta se da pentru viata lui Mi-jin Kim, interpretata de actrita coreeana Yeong-hie seo.

Coreenii stiu de ce

Desi ai de-a face cu un film de doua ore, actiunea si stilul peliculei te tin in suspans pana la capat. Se pare ca toata povestea se bazeaza pe intamplari adevarate, imediat dupa lansarea peliculei in cinematografele din Coreea, fiind publicate si cateva interviuri cu adevaratul "peste" care s-a lovit de aceasta problema. Interviurile nu sunt tocmai o lectura placuta, iar detaliile reale sunt bine puse in evidenta de regizorul productiei.the chaser

Filmul incepe la fel de sumbu precum imprejurarile redate: o masina care parcheaza pe una din aleile dintre case, intr-o zi ploioasa si cu "eroul" principal care descopera vehiculul uneia dintre fete. Cateva minute mai tarziu aflam ca "pestele" nostru crede ca doua din fetele lui au fugit, ca apoi studiind catalogul numerelor de telefon sa observe ca acestea dispar dupa intalnirea cu un personaj care are un anumit numar. De aici, acesta deduce altceva si anume ca fetele au fost vandute altui “peste”.

Actiunea se deruleaza cursive: din pura greseala, Joong-ho Eom (detectivul) loveste masina criminalului si, observand sangele de pe hainele acestuia, incepe sa il suspecteze. Dupa o bataie crunta cei doi sunt ridicati de politie si dusi la o sectie unde plictisit, criminalul isi declara crimele. Dar lucrurile se complica, mai ales ca nimeni nu-l crede pentru ca nu exista probe.

Anti-eroul nu este o dadaca buna

In incercarea de a-si gasi fata disparuta, Eom se pricopseste cu fiica acesteia dupa ce ii sparge apartamentul pentru a cauta prin lucrurile ei. Tragediile si intamplarile oripilante nu se sfarsec prea rapid. Micuta in varsta de doar sapte ani the chaserajunge sa fie violata pana la sfarsitul filmului dupa ce ramane nesupravegheata de catre detectiv si partenerul de afaceri al acestuia.

Sfarsitul filmului este surprinzator. Regizorul coreean Hong-jin Na mai da o portie de adrenalina cu scenele finale ale peliculei.

Evenimentele de succed rapid si te astepti ca totul sa decurga ca in filmele americane: anti-eroul devine personajul bun, criminalul este prins, copilul alearga in bratele mamei si politia iese invingatoare. Copoiul este imprevizibil si socant, dar neaparat de vazut.

Copoiul nu este un film pentru oricine si mai ales nu este un film pentru cei care prefera productiile de la Hollywood. Filmul lui Hong-jin Na pune la bataie personaje complexe jucate cu un realism frapant, un scenariu pus la punct pana in cele mai mici detalii si un regizor care stie sa socheze fara sa aiba nevoie de monstrii, mituri urbane sau recuzita "fantasy".


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea