Filme

Cinemateca de 1 Mai

1 mai se apropie cu pasi repezi si te gandesti cum sa petreci mai bine aceasta zi dedicata clasei muncitoare din care bineneteles tu esti ? Doresti sa incerci ceva mai original anul acesta si sa lasi la o parte activitatile pe care le faci in mod normal cu ocazia acestei sarbatori? Daca da, atunci iti propunem ceva original si inedit.

De ce nu-ti amenajezi sufrageria ca o sala de cinema pentru a deschide seara dedicata filmelor romanesti din era ceausista? Sigur ti se va aprecia simtul civic demn de un adevarat tovaras al partidului socialist desprins din zilele „tricolore”. Si, mai mult ca sigur de aventuri juvenile” care s-a derulat pe micile ecrane romanesti in 10 episoade a cate 35 de minute. In regia lui Francisc Munteanu, cu (1979)

La polul opus, comedia spumoasa Nea Marin Miliardar , in regia lui Sergiu Nicolaescu  imbina cu mult umor si finete tipologia rurala specifica acelei perioade cu inceputurile timide ale culturii occidentale pe plaiurile mioritice. Olteanul Nea Marin ( , al patriei” iesit din uzante.

 

Operatiunea „Monstrul” (1976)

Operatiunea „Monstrul” a ramas o adevarata capodopera a genului comic ce a adunat laolalta personalitati marcante ale cinematografiei romanesti cum ar fi Toma Caragiu , Mihai Moraru sau Octavian Cotescu. Subiectul filmului este unul aparent inofensiv: un grup de „cadre” din conducerea comunista pleaca in Delta Dunarii pentru capturarea unui somn urias, denumit „Monstrul”. Actiunea ascunde insa o critica acida la adresa aparatului birocratic si a gandirii comuniste, poleita cu migala de umorul si dezinvoltura personajelor.



Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea