Filme

#_charlie-wilson-s-war-2007

Charlie Wilson's War - cand ambalajul salveaza subiectul

Mike Nichols (The Graduate,Closer, The Birdcage) revine in forta pe marile ecrane, alaturi de o distributie de Oscar, cu ultima sa realizare, Charlie Wilson's War, un film nu despre razboi si ororile acestuia, ci despre sarmul unui simplu si necunoscut congresman care schimba istoria.

Minunat interpretat de Tom Hanks, congresmanul Wilson este un om plin de defecte si vicii, insa este tipul de personaj care sustine cel mai bine zicala “buturuga mica rastoarna carul mare”.

Povestea e simpla: armata rosie (rusii comunisti) bombardeaza constant populatia Afghanistanului (ne aflam in 1980) fara ca acestia din urma sa detina vreo putere de aparare. Statul american ajuta prin CIA cu un buget de 5 milioane de dolari, o suma nesemnificativa in comparatie cu nevoile afghanilor. America merge pe principiul « ii ajutam asteptand ca rusii sa isi termine munitia ».

Aici intervine congresmanul de Texas, Charlie Wilson, un tip petrecaret si carismatic, care, prin puterea vointei, a promisiunii respectate si a incapatanarii de a rezolva ceva ce pare imposibil, reuseste sa schimbe istoria si sa dea un nou curs atacurilor rusilor ce nasc disperare.

Un subiect chinuitor redat intr-o maniera placuta

Un subiect complex, de proportii catastrofale si terorizante rezolvat cu cea mai simpla si usoara metoda : un razboi chinuitor pare ca dispare din cateva pocnituri de degete. Si chiar daca premiza pare a fi ireala si extrem de complicata, modalitatea aleasa de a transmite mesajul si de constructie a filmului o face digerabila si veridica. Modul prin care congresmanul Wilson, un om fara fapte marete si nume celebru, ajuta la rezolvarea unui razboi, mai exact spus, ajuta la oprirea unui razboi, este transpus pe ecran intr-o maniera de suportat.

Fara a apela la orori si torturi psihice abuzive in idei si principii etice si fara a face exces de violenta fizica, regizorul mn reuseste sa faca dintr-un subiect ca acesta un film simplu si corect in abordare. Este, am putea spune, o maniera « light » de a prezenta ceva ce ar fi putut degenera intr-un alt film despre luptele din Afghanistan, un film prea dureros si complex pana la saturatie. A ajuns insa sa fie ceva placut, o comedie neagra formata din decizii luate la minut, din apel la empatie si mila, din sticle de whisky si femei frumoase .

Filmul este razboiul mai mult razboiul lui Charlie Wilson si mai putin razboiul Americii. Nu a facut show dintr-o idee si o poveste reala, ci a impresionat prin realizare nedernajanta ideatic, prin scenariu condensat si inteligent, prin replici pline de umor si, mai ales, printr-o distributie remarcabila care a reusit sa faca fata cu succes provocarii de a interpreta astfel de roluri.

Este vorba de roluri care nu au urlat sau mimat isteria si nici nu au abuzat de un concept (ca cel al luptei si ororii intr-un astfel de caz). A fost macel, a fost suferinta si au fost orori. Insa lupta unui om care si-a iubit tara si sprijinul celor in care a crezut, alaturi de asistente administrative semanand a fete de pe coperta Playboy si de ritmul sustinut al povestii, a fost atat de veridic, sincer si real prezentata incat te intrebi de ce e nevoie uneori de « deranjant » ca sa iesi in evidenta.

Fermecator si provocator

Este un film cu o regie frumoasa si cu un scenariu care intretine, amuza si deschide ochii in acelasi timp. Are parte de un ambalaj fermecator a unei povesti provocatoare. Replicile inteligente si amuzante isi sustin povestea, iar ritmul devine antrenant. Tocmai modalitatea catchy si placuta de a prezenta ceva atat de sofisticat ca razboiul din Afghanistan face din acest film unul istet, un film care « vorbeste » fara a lovi si a scoate ochii.

Aparitiile in tandem ale lui Tom Hanks alaturi de Philip Seymour Hoffman (un angajat CIA , lipsit de diplomatie si foarte hotarat, dornic sa il sprijine pe Wilson in razboiul impotriva rusilor) si Julia Roberts (o descendenta a lui George Washington, frumoasa si sexi, care duce un razboi in numele religiei si impotriva celor ce o asupresc, comunistii rusi) devin adevarate jocuri de societate , jocuri in care zambetul fals si stransul din dinti poarta secrete mai mari decat aparentele. Si de la un simplu zambet de suprafata, actorii reusesc sa construiasca personaje sincere si puternice.

Dupa avalansa de filme de gen din ultimul an, Charlie Wilson's Wareste un calmant impotriva subiectelor care parca te lovesc. Este povestea unui om care a reusit imposibilul alaturand forte de genul Arabia Saudita, SUA sau Israel intr-o lupta ce parea imposbil de a fi castigata si suspecta la o astfel de implicare, un om despre care nu se stia si despre care nimeni nu a vorbit pana la aparitia cartii lui George Crile, “Charlie Wilson’s War: The Extraordinary Story of the Largest Covert Operation in History”.

Si chiar daca in aceasta lupta s-ar mai fi putut face eforturi, meritul congresmanului nu va fi rtecut cu vederea si realizarile sale raman extrem de importante. Imaginile / cadrele de la fata locului sunt foarte bine realizate, iar produsul final face din acest film unul ce nu trebuie pierdut.

NOTA : 8,5/10



Daca vrei sa afli mai multe si sa fii la curent cu ce au mai facut vedetele din lumea filmului, aboneaza-te la Newsletterul Cinema.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea