Filme

#cum mi-am petrecut sfarsitul lumii #4 luni 3 saptamani si 2 zile #filme #moartea domnului lazarescu #filantropica #amintiri din epoca de aur #eu cand vreau sa fluier fluier #top filme

Cele mai bune filme romanesti lansate in perioada 2000-2010

Decada 2000-2010 reprezinta una dintre cele mai prolifice perioade din istoria cinematografiei autohtone. In aceasta perioada s-au impus regizori ca Florin Serban, Cristi Puiu sau Cristian Mungiu.
 


4 luni, 3 saptamani si 2 zile (2007)


Filmul regizat de Cristian Mungiu readuce in atentia cinefililor perioada de dinainte de 1989. Otilia si Gabita sunt colege la universitatea dintr-un oras din Romania. Ele inchiriaza o camera dintr-un hotel ieftin, unde se vor intalni cu Bebe, un domn care o va ajuta pe Gabita sa faca un avort, o practica ilegala in acea perioada. Filmul a castigat trei trofee la Cannes si a primit o nominalizare la Globurile de Aur.


Filantropica (2002)


Dupa ce a stralucit in "Asfalt Tango" (1996), Mircea Diaconu a reusit un alt rol memorabil in "Filantropica", o pelicula regizata de acelasi Nae Caranfil. Filmul descrie fascinanta lume a cersetorilor bucuresteni. Ramane celebra replica lui Gheorghe Dinica: "Mana intinsa care nu spune nicio poveste, nu primeste pomana".


Moartea domnului Lazarescu (2005)


Cu "Moartea domnului Lazarescu" regizorul Cristi Puiu obtinea in 2005, la Festivalul de la Cannes, premiul sectiunii "Un certain regard".

Pelicula infatiseaza destinul tragic al unui batran care este plimbat dintr-un spital in altul, o situatie intalnita in mod frecvent in Romania zilelor noastre. Titularul rolului principal este regretatul actor Ion Fiscuteanu ("Glissando", "Asfalt Tango", "Turnul din Pisa").


Eu cand vreau sa fluier, fluier (2010)


"Eu cand vreau sa fluier, fluier" este o incursiune inedita in lumea detinutilor, fiind pelicula care i-a impus in constiinta cinefililor pe George Pistereanu si Ada Condeescu. Filmul a fost nominalizat la Ursul de Aur.


Amintiri din Epoca de Aur (2009)


"Amintiri din Epoca de Aur" reprezinta o abordare comico-tragica a epocii comuniste si este unul dintre filmele postdecembriste cu cele mai mai mari incasari.


Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii (2006)


"Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii" este povestea unei adolescente care se hotaraste in ultimii ani ai comunismului sa fuga din tara impreuna cu iubitul si fratele ei.



Autor: Catalin Pavel

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea