Filme

#filme #filme romanesti #sergiu nicolaescu #cu mainile curate #film politist

Cele mai bune filme politiste romanesti

Suspans, impuscaturi, urmariri cu masini, explozii, cascadorii, rasturnari de situatii sunt ingredientele cu care americanii ne-au familiarizat de cateva decenii.

Chiar daca nu se ridica la nivelul practicat peste ocean, filmul politist romanesc s-a straduit sa oferit publicului autohton povesti memorabile.

Inca ne mai uitam cu placere la filmele din seria “Comisarului”, chiar daca le revedem poate pentru a zecea oara. Pe langa aceste productii, merita sa ne indreptam atentia si catre alte filme politiste, pe care care va sfatuim sa nu le ratati. Unele dintre ele au aparut pe DVD, in timp ce altele sunt difuzate din cand in cand si pe micile ecrane.

 

Un om in loden (1978)
 

Regia: Nicolae Margineanu
Distributie: Ovidiu Iuliu Moldovan , Victor Rebengiuc

“Un om in loden” este o adaptare cinematografia a romanului “Moartea vine pe banda de magnetofon” semnat de prolificul autor de literatura politista Haralamb Zinca. Pelicula marcheaza totodata debutul regizoral al lui Nicolae Margineanu.

In camera sa, in miezul noptii, un om se trezeste brusc cuprins de panica. I se pare ca aude un ras malefic. Sa fie un simplu cosmar? A doua zi, reluandu-si preocuparile la Institutul de Geologie, unde lucreaza la un proiect ce vizeaza un zacamant de uraniu, inginerul Dan Stamatiad uita ce s-a petrecut in noaptea trecuta.

Dar odata intors acasa, cosmarul reincepe. Apeluri telefonice in miez de noapte, in care se aud stranii hohote de ras, scrisori anonime de amenintare, fac din viata inginerului Stamatiad un veritabil infern. Totul culmineaza cand intr-o seara descopera in apartamentul lui un magnetofon si un plic. Necunoscutul il anunta ca ascultand banda ii va afla identitatea si motivul pentru care va veni sa-l ucida...

Foto:www.cinemagia.ro


Viraj periculos (1983)
 

Regia: Sergiu Nicolaescu
Distributie: Ion Besoiu, Ioana Pavelescu- Mircea Albulescu, Sergiu Nicolaescu, Ovidiu Iuliu Moldovan, Anca Szonyi, Vasile Muraru, Colea Rautu , Iurie Darie

Un test intreprins de organele de ordine insarcinate cu siguranta circulatiei conduce la descoperirea autorilor unor crime si la preintampinarea pierderii unei alte vieti. Probele indica faptul ca medicul Sorin Apostolescu este vinovat de moartea unui om si complice la tainuirea unui alt asasinat.

Anchetatorul Petria incearca sa clarifice imprejurarile crimelor. Simtindu-se vinovat pentru comiterea accidentului mortal de circulatie, Apostolescu incearca sa se sinucida, insa este impiedicat de Petria.

Foto: www.telecinemateca.com


O lacrima de fata (1980)
 

Regia: Iosif Demian
Distributie: Dorel Visan, George Negoescu, Lujza Orosz

In policierul romanesc “O lacrima de fata”, cu Dorel Visan in rolul principal, o echipa de anchetatori cerceteaza imprejurarile mortii unei tinere. Filmul exprima setea de adevar a unei generatii.

Actiunea filmului se desfasoara in perioada comunista, intr-un mic satuc. Maiorul Moraru este detasat pentru acest caz. Cu el vine si un barbat care filmeaza desfasurarea anchetei. Moraru discuta cu satenii, fiecare avand pareri si idei proprii despre fata si moartea ei.

Primarul doreste incheierea anchetei, spunand ca totul a fost un simplu accident. Intre timp se afla ca fata fusese data afara de la locul de munca din cauza unor afaceri cu ingrasaminte. Ea descoperise insa ca C.A.P.-ul detinea mai mult pamant decat era trecut in acte.

“O lacrima de fata” a fost selectionat in 1982 la Festivalul de la Cannes.


Foto: www.modernism.
 

Accident (1976)
 

Regia: Sergiu Nicolaescu
Distributie: Sergiu Nicolasescu, Emil Hossu. Ernest Maftei, George Mihaita, Vladimir Gaitan, Ileana Popovici

Pelicula lansata in 1976 si regizata de Sergiu Nicoleascu are ca subiect destinul unui grup de tineri. Ametiti de bautura, acestia accidenteaza o fetita si parasesc locul faptei. Mustrarile de constiinta, neintelegerile iscate din aceasta intamplare , urmaririle Militiei cu masini si elicoptere, provoaca un nou accident. De data aceasta, victima este tanara care era cu ei in masina. Doi dintre baieti fug, dar sunt prinsi si identificati.

Pe masura ce ancheta evolueaza, Petria constata ca nu e vorba de o intamplare, ci de o adevarata banda specializata in furtul de automobile…

Foto: www.wn.com


cu mainile curate
 

Regia: Sergiu Nicolaescu
Distribitie: Alexandru Dobrescu, Ilarion Ciobanu , Sergiu Nicolaescu, Stelian Cremenciuc

Aceasta productie marcheaza debutul unei dintre cele mai indragite serii de actiune din cinematografia romaneasca - seria “Comisarului”. “Cu mainile curate” imbina stralucit genul politist cu intriga de tip politic.

Comisarul Roman (Ilarion Ciobanu) si colegul sau, Miclovan (Sergiu Nicolaescu), sunt nevoiti sa lupte impotriva crimei organizate aparute in Bucuresti dupa incheierea razboiului. Metodele rigide ale lui Roman se vad deseori completate de cele neortodoxe ale lui Miclovan. Tot ce isi doresc ei este ca, in final, sa ramana cu mainile curate.

Foto:www.film.nicuilie.eu

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea