Filme

#_cea-mai-fericita-fata-din-lume-2009 #cronica #film #radu jude #cea mai fericita fata din lume #andi vasluianu #drama #serban pavlu #vasile muraru #andreea bosneag

Cea mai fericita fata din lume - Loganul starneste meciuri in familie!

Joi dimineata am facut cunostinta cu Cea mai fericita fata din lume. Pelicula a inceput brusc, fara niciun fel de prezentare. Generic simplu, iar pe fundalul sonor se aude ca prin vis o melodie cu Pet Shop Boys. La fel de brusc se trece la un cadru fix, cu Delia, eroina noastra principala, in timp ce se odihneste pe bancheta din spatele masinii cu care parintii sai “gonesc” catre Bucuresti.

Andreea BosneagDelia, o adolescenta de 18 ani, este norocoasa castigatoare a unui concurs organizat de o companie producatoare de bauturi racoritoare. Cu doar trei etichete de pe sticlele de suc carbogazos (o marca de suc care culmea chiar exista si se comercializeaza pe piata romaneasca!), Delia a castigat o Dacia Logan. Insa pana a intra in posesia masinii, adolescenta trebuie sa filmeze un testimonial de cateva zeci de secunde in care sa povesteasca cum a castigat automobilul, cat de bun e sucul si cum pot cei care o privesc sa fie la fel de norocosi daca cumpara lichidul fermecat.

Vindem sau nu masina?

Odata cu venirea la Bucuresti, in sanul familiei izbucneste un conflict. Marul discodiei este chiar masina cu pricina. Fiecare are alte planuri cu ea. Delia (Andreea Bosneag) vrea sa pastreze masina, motivatia ei fiind ca vrea sa o arate colegilor de clasa, ba chiar sa mearga cu ea la mare (desi inca nu are carnet). Sperantele ei sunt frante de intentiile mamei (Violeta Haret-Popa) si ale tatalui (Vasile Muraru) care vor deja sa “marite” masina si investeasca banii intr-o pensiune care sa le asigure o batranete linistita.

Distributia la care a apelat regizorul Radu Jude este una echilibrata. Pe de-o parte, Serban Pavlu si Andi Vasluianu, doi tineri actori care au reusit sa se impuna intr-un timp relativ scurt, iar pe de alta parte il avem pe Vasile Muraru, un veteran actor de comedie .

Vasile Muraru asa cum nu l-ai vazut niciodata

Andreea BosneagRolul domnului Fratila reuseste sa demonstreze ca Vasile Muraru poate sa joace si altceva decat roluri de comedie. Jocul lui actoricesc este total diferit de ceea ce cunoasteam cu totii. Poate ca era momentul sa se detaseze de cupletele pe care le realiza cu nelipsitul Nae Lazarescu . Vasile Muraru este actorul care intruchipeaza cel mai bine un cap de familie provincial cu tot ceea ce presupune el: ticuri, injuraturi, framantari, vestimentatie.

Am lasat-o la urma pe Andreea Bosneag, tanara care ii da viata Deliei Fratila. Faptul ca este o debutanta in film schimba total perspectiva lucrurilor. Nu este o frumusete rapitoare si nici nu are o constitutie fizica exceptionala, iar acest lucru ii da un plus de veridicitate. Naturaletea si inocenta cu care isi interpreteaza partitura reprezinta o lectie la care ar trebui sa ia aminte actrite mult mai experimentate. As dori sa cred ca aparitia ei in Cea mai fericita fata din lume nu va fi una singulara si ca potentialul Andreei va fi exploatat si pe viitor.

Cea mai fericita fata din lume este un film pe care merita sa-l vezi. Este o frantura din destinele unor oameni, o radiografie a conflictului dintre generatii, o incercare temerara de a intra in culisele unui spot TV, care cu siguranta iti da senzatia de deja vu.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea