Filme

#blindness #fernando meirelles #the constant gardener #cidade de deus #film #julianne moore #mark ruffalo #gael garcia bernal #_blindness-2008

Blindness - unde dai si unde crapa

Ce s-ar intampla daca dintr-o data nu am mai putea vedea nimic din tot ceea ce ne inconjoara? Oare am fi in totalitate neajutorati? Pelicula Blindness in regia lui Fernando Meirelles (The Constant Gardener, Cidade de Deus) isi propune sa dea raspunsul corect la toate aceste intrebari.

Blindness este adaptarea romanului omonim al scriitorului portugez Jose Saramago ( premiul Nobel pentru literatura ) si a fost nominalizat la premiile Oscar.

blindnessIn numai cateva ore, majoritatea locuitorilor planetei raman orbi. Singura exceptie este sotia unui medic (Julianne Moore) care va deveni fara sa vrea eroina unor intamplari neasteptate si umilitoare. Femeia, insa, va reusi sa isi pastreze umanitatea si va deveni singura speranta a tuturor orbilor din jurul ei.

Cauzele care provoaca orbirea personajelor din Blindness sunt imposibil de identificat. Nici chiar autoritatile nu au o explicatie, astfel ca decid sa ii izoleze pe bolnavi intr-un sanatoriu dezafectat care nu ofera conditii optime de igiena sau intimitate.  

Orbi si prizonieri

Desi vede, Julianne Moore (patru nominalizari la Oscar) decide sa mearga impreuna cu sotului sau (Mark Ruffalo) in sanatoriul in care acesta este obligat sa se retraga. Femeia a carei principala pasiune era gatitul, devine pe neasteptate ghidul tuturor nevazatorilor neajutorati din jurul ei.

Pe langa parabola omului modest ajuns erou fara sa vrea, autorii au piperat actiunea filmului cu tot felul de situatii neprevazute. De exemplu, unul dintre orbi (Gael Garcia Bernal) detine un pistol pe care il foloseste ca sa faca legile in comunitatea de persoane nevazatoare care s-a format in sanatoriu. Astfel, ceilalti orbi se vad nevoiti sa plateasca pentru mancarea care este, de fapt, a tuturor. Pretul cerut este umilitor si naste numeroase drame, iar solutia gasita pentru a scapa de sub asediul "orbilor-rai" este socanta.

Principalul minus al filmului este ca are un scenariu destul de previzibil pe care dialogurile sau actiunile secundare ale peliculei nu il ajuta deloc. De asemenea, actorii isi fac datoria, insa nu straluceste niciunul, iar povestea din Blindness nu ii ajuta prea mult.

Cu toate acestea, filmul nu plictiseste, dar nici nu iti provoaca dorinta de a-l recomanda prietenilor. De fapt, este numai bun pentru a petrece cateva ore placute si tensionate dupa care sa dai iama in castronul de cartofi prajiti .

La fel ca Jose Saramago, Fernando Meirelles a dorit sa sugereze, printre altele, ca in conditii nefasete de viata a fi sau a nu fi uman este, de fapt, o problema de alegere. Blindness, insa,  iti da impresia ca nu este construit destul de puternic pentru a exprima mesajul nobil al autorilor sai.   

Acest film va putea fi vizionat in premiera, joi, 22 aprilie, la Hollywood Multiplex .  

Urmareste trailerul filmului Blindness.

Daca vrei sa afli inaintea tuturor ce se intampla in lumea filmului si la ce sa te astepti de la noile aparitii, aboneaza-te la Newsletterul de Cinema Cronici.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Cauta-ti perechea